Foto:shutterstock

Oglas za garsonjeru površine 32 kvadrata u Beogradu koja se prodaje za čak 6.800 evra po kvadratu izazvao je oštre reakcije. Mnogi su se pitali dokle će cene rasti, dok su neki komentarisali da se za toliki novac može kupiti stan u evropskim gradovima poput Barselone, zbog čega smo proveravali šta kupci za 100.000 evra mogu da pronađu u Beogradu, a šta u Španiji, Grčkoj i Francuskoj?

U Beogradu se za ovaj novac mogu naći stanove različite kvadrature. Ipak, ukoliko neko želi veći stan, od više od 50 kvadrata, u najvećem broju slučajeva će morati da se “pomeri” od centra grada.

Tako je u trenutnoj ponudi za ovaj novac stan od 82 kvadrata koji se nalazi na Vidikovcu. Stan je trosoban, dupleks i potpuno namešten, a grejanje je etažno. Takođe, reč je o novogradnji.

Pročitajte još:

Na drugom kraju grada, u Mirijevu, nalazi se još jedan stan koji se prodaje za 100.000 evra. Reč je o dvosobnom stanu površine 62 kvadrata, koji se nalazi u starijoj zgradi, građenoj osamdesetih godina. Vlasnik je u oglasu naveo i da su mesečne režije 80 evra, budući da je grejanje centralno.

Za ovaj novac jeste moguće naći i stan u centru grada, blizu Skadarlije, i to od 64 kvadrata, sa centralnim grejanjem. Međutim, reč je o stanu koji se nalazi u suterenu, u zgradi izgrađenoj tridesetih godina prošlog veka.

Španija

U ovoj mediteranskoj zemlji takođe je moguće naći stan za oko 100.000 evra.

Tako se u okolini Madrida za 99.000 evra prodaje trosoban stan od 80 kvadrata u starogradnji. Stan se, doduše, prodaje nenamešten, a prema opisu iz oglasa, potrebno je ugraditi i klimu.

I u jednoj od omiljenih turističkih destinacija, Barseloni, moguće je kupiti stan za novac koji bi bio potreban za stan u Beogradu. Tako je u trenutnoj ponudi, recimo, dvosoban stan od 60 kvadrata u starogradnji, potpuno opremljen, koji se prodaje po ceni od 88.000 evra.

Grčka

U glavnom gradu Grčke, Atini, moguće je naći potpuno opremljen stan površine 50 kvadrata za 95.000 evra. Stan je, doduše, jednosoban, sa jednim kupatilom i nalazi se u starogradnji, ali je renoviran i moderno opremljen.

Stan je za sličan iznos moguće naći i u Solunu, i to u samom centru grada. Reč je o polunameštenom jednosobnom stanu, površine 50 kvadrata, sa grejanjem na gas, koji se prodaje po ceni od 89.000 evra. Ovaj stan se takođe nalazi u starijoj zgradi, ali je renoviran.

Francuska

U ovoj zemlji situacija je nešto drugačija. Naime, za 100.000 evra u glavnom gradu Parizu mogu se naći samo sobe oglašene na prodaju. Reč je uglavnom o prostorijama od 8-11 kvadratnih metara, koje u svom sastavu nemaju toalet, već se on nalazi van “stana”, ali u istoj zgradi. Ovakvi objekti uglavnom su namenjeni studentima.

Međutim, na Azurnoj obali, konkretno u Nici, za ovaj novac mogu da se nađu i stanovi “pristojne” kvadrature. Na primer, trenutno se po ceni od 91.000 evra prodaje kompletno nameštena garsonjera, odnosno studio, površine 24 kvadrata.

BONUS VIDEO Novi Sad povlači nogu: Hoće li nekretnine u Srbiji pojeftiniti?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare