Foto: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Da će od iduće godine fiskalnu kasu morati da ima većina preduzetnika-paušalaca koji sada nemaju tu obavezu, potvrdilo je i Ministarstvo finansija u odgovorima portalu N1. Naime, nova uredba, koja se primenjuje od januara 2022. godine, sužava krug onih koji su oslobođeni od obaveze evidentiranja prometa na malo preko fiskalnih kasa, navodi ministarstvo. Za razliku od sada važećih propisa, nova uredba ne pravi razliku između preduzetnika - paušalaca i preduzetnika koji plaćaju porez prema ostvarenom prihodu, ukoliko obavljaju istu delatnost.

Od 1. januara iduće godine, kao što je portal N1 već pisao, privilegiju da ne evidentiraju promet preko fiskalnih kasa gube frizeri, kozmetičari, pogrebnici, razni majstori, praktično, većina preduzetnika-paušalaca koji sada ne moraju da imaju ove uređaje. Kasu će morati da nabave i fotografi, kladionice, galerije, oni koji se bave raznim sportskim delatnostima, ali i brojim drugim.

Privilegiju da i dalje ne rade sa fiskalnom kasom zadržavaju advokati (notari i izvršitelji moraju i dalje da je imaju), potom taksisti, veterinari, banke, osiguravajuće kuće…

Nova uredba, kojom se određuju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko fiskalne kase – elektronskih fiskalnih uređaja, usvojena je 1. aprila na sednici Vlade Srbije, a 2. aprila je objavljena u Službenom glasniku. Primena počinje od iduće godine, „u paketu“ sa novim Zakonom o fiskalizaciji.

„Novi Zakon o fiskalizaciji čiji je početak primene od 1. januara 2022. god. zasniva se na onlajn režimu koji omogućava dostavljanje podataka o izdatim fiskalnim računima Poreskoj upravi u realnom vremenu u trenutku prometa na malo, koji će osigurati da se svaki promet dobara i usluga na malo, kao i svaki primljeni avans za budući promet dobara i usluga na malo evidentira preko elektronskog fiskalnog uređaja“, navodi Ministarstvo finansija.

Na ovaj način, kako ističe ministarstvo, stvoreni su uslovi za suzbijanje sive ekonomije, efikasniju kontrolu od strane Poreske uprave i bolju naplatu poreza.

„Sve navedeno, podrazumeva i sužavanje kruga lica koja su oslobođena od obaveze evidentiranja prometa na malo preko fiskalnih kasa“, ukazalo je Ministarstvo finansija.

Ko sada mora da ima kasu

Prema važećem Zakonu o fiskalnim kasama koji se primenjuje do kraja 2021. godine, lice koje je upisano u odgovarajući registar i koji obavlja promet dobara na malo, odnosno pruža usluge građanima, dužno je da evidentira svaki pojedinačno ostvareni promet preko fiskalne kase.

„Obaveza postoji i u slučaju kada se usluga pruža fizičkom licu, a naknadu za pružene usluge snosi pravno lice, odnosno preduzetnik, i to nezavisno od načina plaćanja – da li je to gotovina, ček, kartica ili bezgotovinsko plaćanje“, ukazuju u Ministarstvu finansija.

Ko će morati da ima kasu

Prema novom Zakonu o fiskalizaciji, kako objašnjavaju u ministarstvu, obveznik fiskalizacije je svaki preduzetnik i svako preduzeće, koji obavljaju promet na malo.

Foto: Shutterstock

„Obveznik fiskalizacije je u obavezi da evidentira svaki pojedinačno ostvareni promet na malo i to nezavisno od načina plaćanja – gotovinom, instant transferom odobrenja, čekom, platnom karticom, na drugi bezgotovinski način i sl. – uključujući i primljene avanse za budući promet na malo, preko elektronskog fiskalnog uređaja“, ukazuju u Ministarstvu finansija.

Na taj način, navode, novim Zakonom je na drugačiji način definisan obveznik fiskalizacije.

Pojednostavljeno rečeno, ovime se proširuje obuhvat fiskalizacije na sve preduzetnike (obveznike poreza na prihode od samostalne delatnosti) i sva preduzeća (obveznike poreza na dobit pravnih lica), koji obavljaju promet na malo. S tim da su novom uredbom, koja se primenjuje od 1. januara 2022. godine propisana izuzeća za pojedine delatnosti od obaveze evidentiranja prometa na malo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar