Bratislav Gašić i Radoica Milosavljević Foto:Shutterstock/Antonio Ahel/ATAImages/Screenshot/Vesna Lalić/Nova.rs

Desetine miliona dinara Ministarstvo informisanja podelilo je firmama koje su konkurisale za proizvodnju sadržaja za internet medije, a na spisku su i neka dobro poznata imena. Tako su projekti odobreni brojnim medijima u vlasništvu Radoice Milosavljevića, koji je poznat kao veliki donator SNS-a, a tu je i porodična firma ministra Bratislava Gašića. Među onima kojima je Ministarstvo odobrilo novac je i 15 preduzeća i medija čiji je krajnji vlasnik Slavko Stijaković, koji je bio svedok odbrane “vukovarskoj trojci” u Hagu.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je na osnovu sprovedenog konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za internet medije raspodelilo oko 34 miliona dinara, a na spisku se našlo oko 70 firmi.

Upečatljivo je da je među njima veliki broj medija čiji je krajnji vlasnik Radoica Milosavljević, poznati donator Srpske napredne stranke, koji je očito uz političku podršku pokupovao niz lokalnih medija po Srbiji.

Donator SNS

Njegovi mediji su i ranije dobijali novac od države (za pet godina oko tri miliona evra), a na ovom konkursu sredstva je dobilo najmanje sedam medijskih kuća koji su u vlasništvu Milosavljevića i to u ukupnom iznosu od 3,25 miliona dinara.

Radoica Milosavljević
Radoica_Milosavljevic Youtube Printscrean

Tako je Radio televizija Kruševac dobila novac za projekat “Dobar, bolji, human”, koji treba da afirmiše humanitarni rad, SOS kanal plus za “Fabriku zdravlja”, a Radio i televizija Bačka Palanka za projekat “Digitalna etika”. Radio televiziji Brus sredstva su odobrena za projekat “Priroda na revers – upravljajmo otpadom”, a Santos comerc za “Jezik kao most: Srpska baština u rečima i slovima”.

Milosavljević je svojevremeno bio kandidat za poslanika SPS-a, ali je 2019. bio među 27 donatora SNS-a, koji su kupili prostorije SNS na Novom Beogradu. Samo ova donacija je bila vredna oko 1,3 miliona evra.

Firma supruge ministra

Među firmama koje će odlukom Ministarstva dobiti novac iz budžeta je i Add production Kruševac, čiji je direktor Vladan Gašić, sin ministra odbrane Bratislava Gašića. Vlasnica je Irena Gašić, supruga ministra.

Iako nije reč o velikom iznosu (600.000 dinara), mediji koji su u vlasništvu porodice Gašić i ranije su dobijali novac iz budžeta. Tako su nedavno, prema pisanju Južnih vesti, portal i televizija Zona plus dobili 18,3 miliona dinara za određene projekte. Za projekat “Sva lica Niša”, televizija Zona plus dobila je 17,9 miliona dinara, dok je za Zonin sajt u planu 400.000 dinara za projekat “Na oruk”.

Vladan Gašić i Bratislav Gašić Foto:Screenshot/Medija centar Beograd

Sada im je Ministarstvo informisanja dodelilo novac za projekat “Svi zajedno za bezbednost u saobraćaju”.

Ko je svedok odbrane iz Haga?

Međutim, na spisku od oko 70 firmi kojima je dodeljen novac prednjače one koje su u vlasništvu Slavka Stijakovića, koji nije poznat široj javnosti.

Sudeći po podacima sa sajta Ministarstva informisanja, njegovim firmama, odnosno medijima za projekte biće isplaćeno 6,45 miliona dinara. Tako su “Talasi Dunava 588” dobili novac za projekat o “biciklističkoj avanturi kroz Vojvodinu”, a portal Skadarlija za “Najveće ljubavi Jovana Dučića – diplomatija i književnost”.

Firmi “Peto-tri 1941” sredstva se dodeljuju za projekat “Primeti me. Zaslužujem”, “Tvrđavi 1780” za “230 duhovnosti u Sremskim Karlovcima”. Novac su dobile i njegove firme i mediji “Banatski let 1928”, “Hej Salaši”, portal “Ćilim”, “Šest žica”, “Cvet na Tisi”… Većinu njih predvodi preko firme “SS turistička televizija 1961”.

Kako je objavljeno u jednom od njegovih medija, a o čemu je i sam pričao, bio je oficir JNA, a kao svedok odbrane pojavio se na suđenju “vukovarskoj trojci”u Hagu.

“Ni jedan zločin za vreme mog boravka na ratištu u Vukovaru nisam video. Nisam svedok toga. I ne mogu da kažem da je nešto bilo, kad ja to nisam video. Kao zamenik komandanta nisam morao da budem svedok Vukovarskoj trojci. Ja sam se iz ljudske potrebe da pomognem tamo gde eventualno mogu pomoći, sam javio i otišao da svedočim u Hag”, ispričao je on za “Vidik sa Cera”.

BONUS VIDEO Ko je kime opsednut: Mediji u regionu predsednikom Srbije, ili naš predsednik medijima 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare