Foto: Nova S

Štrajkački odbor kragujevačke firme Fijat plastik i menadžment Fijata danas su više od tri sata pregovarali o uslovima za prestanak sedmomesečnog generalnog štrajka, saznaje N1. Pregovaralo se u prostorijama Agencije za mirno rešavanje radnih sporova u Beogradu.

Prema rečima Zorana Miljkovića, predsednika Štrajkačkog odbora Fijat plastika “ to što je menadžment Fijta seo za sto sa štrajkačima je veliki uspeh, jer je politika italijanske auto korporacije da ne pregovaraju tokom štrajka sa radnicima i ovo je prvi put ikada u svetu da su seli za sto sa radnicima tokom generalne obustave rada“.

„Na današnjim pregovorima bilo je malih pomaka, ali mi nismo ni očekivali više od prvog sastanka. Izneli smo konstruktivne predloge miriteljki agencije i poslodavcu. Uslov svih uslova je vraćanje mašina u naše pogone za izradu branika. Finansijski predlog je način isplate dugovanja, želimo da olakšamo poslodavcu. Nećemo stati sa štrajkom dok nam ne vrate mašine u pogone, koje su izmestili u Fijat“, kaže za N1 Zoran Miljković.

U prvoj sesiji pregovora sastali su se predstavnici radnika Fijat plastika i miriteljka agencije, u trajanju od sat vrmena, potom dva sata poslovodstvo Fijata sa miriteljkom agencije i na kraju sve tri strane sele su za sto.

Zoran Miljković ističe da je „Fijat tvrd pregovarač, ali da nije eksplicitno rekao ne vraćanju mašina u pogone Fijat plastika“.

Pregovore u agenciji danas je predvodila miriteljka Dejana Spasojević Ivančić, a tim Fijata činili su Marčelo Bataja, direktor Fijata za Srbiju, zatim Dijego Velini, direktor poslovnog razvoja i korporativnih poslova Fijat automobila Srbija (FAS) i Nikola Jerotijević, glavni menadžer FAS-a za ljudske resurse.

Naredna sesija pregovora zakazana je za četvrtak, 9. septembra u 11:30 časova u prostorijama Republičke agencije za mirno rešavanja radnih sporova .

Prema rečima Zorana Miljkovića, nastavku pregovora u četvrtak prisustvovaće i ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević .

Da podsetimo – od februara ove godine više od 90 odsto radnika kragujevače firme Fijat plastik je u generalnom štrajku, a zahtevi su vraćanje primanja kakva su bila pre 1. januara 2021, povratak na posao 13 radnika koji su na plaćenom odsustvu i vraćanje mašina koje je Fijat izmestio iz fabrike.

Fabrika Fijat plastik u Kragujevcu proizvodi branike za putničko vozilo Fijat 500 L.

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar