Foto: Nova S

Predsednik Štrajkačkog odbora Fijat plastika Zoran Miljković kazao je za N1 da je operativac Bezbednosno-informativne agencije Srbije (BIA) navodno danas telefonom pozvao Aleksandra Koraća, predsednika sindikata Fijat plastika Kragujevac, i obavestio ga o informativnom razgovoru na koji će biti pozvan vrh sindikata.

„Korać je operativcu BIA rekao da će sindikat doneti odluku o tom iznenađujućem predlogu. Nama nije jasno zašto bismo mi razgovarali sa BIA. Poručujemo srpskoj javnosti da mi nismo politička partija, a sve sam preneo ministarki rada Dariji Kisić Tepavčević. Mi smo predstavnici radnika i nalazimo se u generalnom štrajku. Borimo se za radnička prava, ne zanima nas politika, ni pozicija ni opozicija. Radi se o pritisku na vrh sindikata od strane državnog organa. Nemamo o čemu da razovaramo sa operativcima Bezbednosno-informativne agencije. Ime i prezime operativca BIA rekli smo ministarki Kisić Tepavčević“, dodaje Miljković.

Miljković ističe da „Sindikat i Štrajkački odbor Fijat Plastika mogu da sednu za sto sa BIA, ali da to bude najavljeno i uz prisustvo novinara i kamera“.

Pregovori o prestanku štrajka nisu počeli, a štrajkači krive poslovodstvo Fijata.

„Pozivamo vrh države i ministarku Kisić Tepavčević da svim pravnim sredstvima nateraju Fijat da poštuje zakone Republike Srbije, jer je sa njima, za sada, nemoguće sesti za pregovarački sto, a kamoli doći do pomaka u pregovorima i prekidu štrajka“, naveo je Miljković.

Da podsetimo, od februara 2021. oko 90 odsto radnika Fijat plastika štrajkuje zbog smanjenja zarada i regresa, a od pre tri meseca i zbog toga što je Fijat premestio deo mašina u druge svoje pogone, dok su radnici bili na odmoru i tokom praznika.

Fabrika Fijat plastik u Kragujevcu proizvodi branike za vozilo Fijat 500 L.

BONUS VIDEO: Nova.rs na deponiji u Vinči

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare