Sinisa Mali
Siniša Mali Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je za RTS da je situacija u svetu "daleko od dobre" ali da Srbija ipak beleži "zdrav rast" i da se u drugom tromesečju planira rast bruto domaćeg proizvoda od 3,7 odsto, posle rasta od 4,3 odsto u prva tri meseca ove godine. Mali je podsetio da je danas počela prijava za isplatu 100 evra za mlade.

Mali je rekao da, što se tiče hrane, „imamo svega“, a kada je reč o energentima, da smo nabavili sirovu naftu i dizel, kao i da slede „teški pregovori“ s Ruskom Federacijom o snabdevanju gasom.

„Želimo da zaštitimo životni standard građana. Da li će biti lako? Ne, ali zato je veoma važno da vodimo računa o svakom dinaru“, rekao je Mali i podsetio da je cena goriva na tržištu kontrolisana, kao i da se cena struje nije promenila za građane.

Podsetio je i da je u ponoć počela prijava za isplatu 100 evra za mlade iz budžeta i dodao da se do jutros prijavilo 1.300 mladih.

Naglasio je da se ovoga puta prijavljuju samo mladi koji nisu ostvarili to pravo prošli put, ili su u međuvremenu napunili 16 godina ili dobili prebivalište u Srbiji.

Naveo je da će u ovom krugu biti isplaćeno oko 12 milijardi dinara mladima na ime te budžetske pomoći i da je novac „već izdvojen“.

Dodao je da je zaduženost Srbije trenutno za 51,2 odsto BDP, kao i da je budžetski deficit trenutno manji od planiranih 82 milijarde dinara, i da je trenutno na nivou od 72 milijarde dinara, dok je inflacija u aprilu bila 9,6 odsto.

„Stope rasta (BDP) dovode do toga da imamo niži deficit i više prihoda u budžetu“, zaključio je Mali.

BONUS VIDEO Anketa: Šta Beograđani misle o poskupljenju mesa

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare