Mali: Predlog budžeta za iduću godinu na sednici Vlade 3. novembra

Biznis 22. okt. 202119:07
Podeli:
Siniša Mali Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Ministar finansija Srbije Siniša Mali najavio je danas da će Vlada 3. novembra razmatrati Predlog budžeta za narednu godinu da bi ga do kraja novembra usvojila Skupština.

„Budžet za 2022. godinu podrazumeva povećanje plata i penzija, kao i minimalne cene rada, ali i rekordna izdvajanja za kapitalne investicije. Nastavljamo sa visokim izdvajanjima za investicije koje dalje podižu rast BDP-a i utiču na kvalitet života naših građana“, naveo je Mali u saopštenju povodom završetka posete Misije Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) u okviru prve revizije tekućeg aranžmana, sa kojom je razgovarano i o budžetu za narednu godinu.

On je dodao da je cilj budžeta da se nastavi sa smanjenjem deficita, kao i sa smanjenjem udela javnog duga u BDP-u, piše N1.

Kako je pojasnio, budžet za narednu godinu podrazumeva deficit od tri odsto i udeo javnog duga u BDP-u na centralnom nivou od 55,5 odsto.

MMF je za 2021. godinu za Srbiju projektovao rast BDP-a od 6,5 odsto, dok njihove projekcije rasta za narednu godinu iznose 4,5 odsto.

Misiji MMF-a je predočeno da je drugim rebalansom ovogodišnjeg budžeta predvđen deficit od 4,9 odsto, što je za dva procentna poena manje nego što je to bilo predviđeno prethodnim rebalansom.

Ocena predstavnika MMF-a je da je dobar fiskalni rezultat, kako se ističe u saopštenju, posledica bolje naplate poreskih prihoda i jake ekonomske aktivnosti. Taj bolji rezultat će, navodi se, biti iskorišćen za dalje ulaganje u javne investicije.

Misija je zaključila da je važno da se sledeće godine deficit zadrži na nivou od tri BDP-a, da se nastavi sa smanjenjem udela javnog duga u BDP-u, i to kako bi se ostavio fiskalni prostor za reagovanje na potencijalne šokove.

Kako se dodaje, naveli su i da je važno da u budžetu i u budućnosti bude prostora za ulaganje u zdravstvo i javne investicije, sa naglaskom na zelenoj ekonomiji.

Bonus video: Novinarka N1 poklopila Sinišu Malog u Skupštini Srbije: „Ali ste Siniša Mali sa 24 stana“

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar