Dubravko Grgić Foto: grgic-partneri.hr

Logično je da Srbija i Hrvatska kao dve najveće države u regionu imaju najviše bogatih, a na listi prvih 10 rezultat je 5-5, kaže novinar Miša Brkić, predstavljajući listu najbogatijih ljudi u regionu koju ekskluzivno objavljuje Nedeljnik.

Srbija ima više milijardera, ali Brkić kaže da je u Srbiji BDP 9.000 evra naspram 17.000 u Hrvatskoj, piše Nedeljnik.

PROČITAJTE JOŠ

Najbogatije kompanije su zapravo regionalne poslovne grupe, i to je poruka političarima u regionu da granice ne treba da budu prepreka i problem za poslovanje, rekao je Brkić.

“Ključni zaključak kad se pogleda lista je da su najbogatiji ljudi, vlasnici velikih kompanija, između ostalog bogati zato što su poslovanje proširili na regionalno tržište”, kazao je on.

Najbogatiji čovek regiona, “regionalni Ilon Mask”, jeste Dubravko Grgić (Agram grupa), deoničar osiguravajućih kompanija, čije se bogatstvo procenjuje na 2,84 milijarde evra, prenosi N1.

Ali prevlast preuzima “nova ekonomija” – IT sektor, telekomunikacije, digitalne platforme, govori Miša Brkić.

Među pet najbogatijih kompanija u regionu nalaze se tri grupacije iz sveta “nove ekonomije”, odnosno IT sektora, telekomunikacija i digitalnih platformi, a to je, prema njegovim rečima, ozbiljan signal gde ide region.

Na drugom mestu 100 najbogatijih u regionu nalazi se Srbin Miodrag Kostić (MK Grupa), a na trećem Miroslav Mišković (Delta holding). Četvrto mesto dele Silvio i Robert Kutić, te Izabel Jelenić (Infobip), dok je na petom još jedan Hrvat Matej Rimac (Rimac grupa).

Od šestog do desetog mesta plasman je sledeći:

6. Emil Tedeski (Atlantik grupa)

7. Petar Matijević (MI Matijević)

8. Dejan Čakajac i Jadranka Stepanović (Mozzart)

9. Dragan Šolak (United Group)

10. Mile Ćurković (Plodine)

BONUS VIDEO Konkurs za splavove favorizuje bogate?

Komentari

Svi komentari (6)