Dormeo Air madrac Foto:Borna Filic/PIXSELL

Kompanija Studio Moderna definitivno ide u stečaj i više nema dileme iako je firma početkom jula pokrenula predstečaj na sudu u Zagrebu i pokušala da spasi poslovanje. Stečajni upavnik je jasnog stava da sledi bankrot za vlasnika Dormea.

Prema informacijama do kojih je došao „Blic Biznis„, radnicima u Srbiji koji su bili angažovani od strane filijale te kompanije, duguju plate, tačnije više njih.

Nemi, ucenjeni, iz straha za svoju egzistenciju ne znaju ni kome da se obrate.

„Meni kasne tri plate, a koliko znam ni trudnička nisu isplaćena. Prete nam otkazima ukoliko se nekome žalimo“, rekla je za Blic radnica koja je iz razumljivih razloga želela da ostane anonimna.

Prema njenim rečima, u nepovoljnom položaju su naročito roditelji, odnosno majke, a posebno tek smohrane majke kojih ima među radnicima ove kompanije koja je poslovala u Srbiji.

„Krenula je škola, troškovi se nižu, deca imaju sve veće potrebe, a mi idemo na posao, a plate nema“, žali se sagovornica Blica.

Prema informacijama portala, čak je i roba u pogonima više puta pakovana pa raspakivana, a neka i vraćana ponovo u promet, što samo sveodiči o svojevrsnom haosu u ovom preduzeću.

Da ovo nije usamljen slučaj, svedoči radnik iste kompanije, samo u drugom gradu.

„Račun Studio Moderna Srbija je u blokadi, kompanija nam duguje plate za jul i avgust, a u međuvrmenu nam je je saopšteno da ih nećemo ni dobiti. Istovremeno nam je rečeno da od kompanije više nema ništa, bar pod dosadašnjim imenom Studio Moderna. Zvanično stečajni postupak u Srbiji još uvek nije otvoren“, kaže rezingirano sagovornik Blic.

PROČITAJTE JOŠ

Poslovanje u Srbiji je navodno preuzeo kineski biznismen što je radnicima interno i saopšteno. Međutim, to ne teši radnike da će im biti plate isplaćene.

I verovatno su, nažalost, u pravu. Radnici su maletene ostavljeni na cedilu.

„Mi zaposleni smo sada u dilemi kako i na koji način da ostvarimo svoja zakonska prava? Ja sam između ostalog neko ko je korisnik stambenog kredita, roditelj dvoje dece, a sada ne znam ni kuda ni gde“, kaže drugi još jedan naš sagovornik koji je takođe želeo da ostane anoniman, a koji je zaposlen bio u toj kompaniji.

Najgore su u ovoj situaciji prošli u najvećoj filijiali u našoj zemlji – u Novom Sadu.

Tamošnji „Studio Moderna“, prema poslednjem finansijskom izveštaju, ima 546 zaposlenih.

Njihov račun je danima i nedeljama u blokadi, i to u iznosu ovećim od deset miliona dinara. Mnogi nalozi su u prinudnoj naplati, a poverioci koji potražuju sredstva od ove firme su, između ostalih i, Narodna banka Srbije i još nekoliko privatnih kompanija. U poslednjih godinu dana preduzeće je imalo osam izvršenja putem prinudne naplate.

BONUS VIDEO Pogledajte kako su aktivisti u Gornjim Nedeljicama sprečili rušenje kuća koje je kupila kompanija „Rio Tinto“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare