Infostud: Polovina zaposlenih plaši se za svoja radna mesta

Biznis 15. jun. 202012:49
Podeli:
Foto:EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

"Dobra strana je da 80% kompanija ipak nije ni otpuštalo zaposlene. Da priča o otkazima ipak nije blizu završetka, govori podatak da se polovina zaposlenih barem malo plaši za gubitak svog radnog mesta u narednih 6 meseci", pokazalo je istraživanje portala Poslovi Infostud, nazvano "Da li se tržište rada u Srbiji vraća u normalu?" Kompanije koje su učestvovale u anketi merama Vlade prema privredi dale su prosečnu ocenu 3.

Tokom poslednje nedelje maja 2020. godine, vodeći sajt za zapošljavanje u Srbiji Poslovi Infostud sproveo je ponovno istraživanje o uticaju pandemije koronavirusa na tržište rada sa ciljem da se, po ukidanju vanrednog stanja, napravi presek situacije.

Istraživanje je bilo usmereno na radno sposobno stanovništvo sa jedne strane i privredne subjekte sa druge gde je ovom prilikom upitnik popunilo 2285 ispitanika i 450 kompanija. Srbija, kao i ostale zemlje, izašla je iz vanredog stanja i vraća se u normalu.

Strah od ekonomske krize kao novi izazov

U istraživanju je učestvovao skoro podjednak broj zaposlenih i nezaposlenih lica, gde je 20 odsto zaposlenih istaklo da je u njihovoj kompaniji tokom trajanja vanrednog stanja dolazilo do otpuštanja. Dobra strana je da 80 odsto kompanija ipak nije ni otpuštalo zaposlene.

Da priča o otkazima ipak nije blizu završetka, govori podatak da se polovina zaposlenih barem malo plaši za gubitak svog radnog mesta u narednih 6 meseci.

Foto:EPA-EFE/NIC BOTHMA

Takođe je pozitivan podatak je da u skoro 70 odsto kompanija plate zaposlenima nisu smanjivane. Načelno
svi zaposleni ispitanici ocenjuju reakciju poslodavaca u krizi prosečnom ocenom 3.

Na pitanje da li su imali mogućnost da rade od kuće, čak 45 odsto ispitanika je imalo tu mogućnost, 18 odsto je radilo kombinovano, dok je 37 odsto radilo iz firme ili sa terena.

Kako je rad od kuće postala jedna od ključnih reči ove pandemije, čak 54 odsto ispitanika se izjasnilo da bi i nakon završetka epidemije volelo da radi makar kombinovano – deo od kuće , deo iz kancelarije, dok se 30 odsto ispitanika ipak opredelilo samo za rad iz kancelarije.

Ispitanici koji su imali mogućnost da rade od kuće izjasnili su se u najvećoj meri da nisu osetili razliku
u svojoj produktivnosti u čak 43 odsto odgovora, 25odsto  je reklo da je bilo produktivnije nego iz kancelarije, dok je 31 odsto reklo da je produktivnost bila manja.

Pročitajte još:

Što se tiče nezaposlenih ispitanika, čak 63 odsto je reklo da je tokom vanrednog stanja pokušavalo da
dođe do posla, ali bezuspešno kako je i samo tržište rada u Srbiji bilo u zastoju.

Iako je u prethodnom istraživanju strah od zaraze njih samih ili nekog njima bliskog bio dominantan
odgovor, ovog puta kao najveći izazov ispitanici navode strah od produbljivanja ekonomske krize i
borbu za egzistetnciju.

Rad od kuće i nakon završetka pandemije

Što se privrede tiče broj kompanija koje osećaju značajno negativan uticaj smanjio se sa 56 odsto (prva
nedelja aprila) na 27 odsto u poslednjem merenju. Sa druge strane, samo 8 odsto kompanija je zabeležilo
pozitivan uticaj na njihovo poslovanje.

Kao najveći izazov sa kojim su se susreli, čak 40 odsto kompanija ističe otežano planiranje aktivnosti usled dosta nepoznanica, a na drugom mestu sa 28 odsto je finansijska održivost.

Polovina kompanija očekuje da finansijski plan za ovu godinu bude ispod planiranog, a svega 5 odsto vidi mogućnost da bude iznad očekivanja.

Da će rizik od krize dugoročno da utiče na održivost njihovog biznisa smatra 20 odsto kompanija, 45 odsto smatra da će održivost biti kratkoročna.

Što se tiče pozitivnih strana poslovanja po izlasku iz vanrednog stanja 40 odsto kompanija istaklo je da rad od kuće može biti izvodljiv i koristan za dobar deo preduzeća, a 23 odsto  je istaklo da je ozbiljnije ušlo u digitalizaciju svojih procesa.

Foto:Shutterstock/guruXOX

Među negativnih posledicama istakle su se stopiranje planiranih ulaganja (edukacije, novi projekti, razvoj) i finansijske posledice po kompaniju.

Više od polovine privrednih subjekata rezalo je svoje troškove, među kojima su prvi stradali oni vezani za marketing.

Dobra vest je da u skoro 70 odsto kompanija plate zaposlenima još uvek nisu dirane. Čak 60 odsto kompanija omogućilo je bar delu svojih zaposlenih da radi od kuće, a isti toliki procenat ne
vidi pad u produktivnosti.

U kompanijama gde su se zaposleni vratili na svoja radna mesta čak 70 odsto primenjuje mere propisane zaštite od virusa od strane Vlade Srbije, a dok je 15 odsto istaklo da nema posebno uređenje.

Nešto više od 30 odsto kompanija planira da omogući svojim zaposlenima da rade od kuće i nakon
završetka opasnosti od epidemije, dok skoro 40 odsto ističe da će se vratiti normalnim poslovnim
procesima i radu iz kancelarije.

Iako je 27 odsto ispitanih privrednih subjekata zapošljavalo i tokom trajanja vanrednog stanja i pandemije, skoro 40 dosto njih je stopiralo zapošljavanje do daljnjeg, a 35 odsto će nastaviti sa
zapošljavanjem u narednom periodu.

Dobra strana je da preko 80 odsto kompanija nije otpuštala svoje zaposlene tokom prethodnog perioda,
a od mera Vlade Srbije kao najznačajnije ističu rasterećenje zarada i poresko rasterećenje, dok
sveobuhvatne mere prema privredi ocenjuju prosečnom ocenom 3.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar