Veliki broj kompanija koje se nalaze u državnom vlasništvu ima velike dugove za struju. Među 10 najvećih je i Grad Beograd, čija dugovanja prema EPS-u iznose oko 804 miliona dinara ili 6,9 miliona evra.

Spisak od 20 najvećih dužnika za struju u februaru je za Nova.rs bio poslovna tajna. Tako nam je rečeno u Elektroprivredi Srbije. Međutim, četiri meseca kasnije ti podaci ponovo su javni, a na listi imamo i neke nove dužnike.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Možda i najveće iznenađenje je dug Gradske uprave grada Beograda. Prema zvaničnim informacijama, on iznosi tačno 803.984.308 dinara, što je 6,9 miliona evra.

Takvo je stanje bilo 10. juna, kada je napravljen presek. Ipak, iz dokumenta koji je EPS objavio na svom sajtu vidi se da je na samom početku godine dug Grada bio oko milion evra manji, odnosno iznosio je 693,5 miliona dinara.

PROČITAJTE JOŠ

Ove brojke ne bi trebalo da čude s obzirom na to da je, prema rečima Nikole Jovanovića, direktora Centra za lokalnu samoupravu i koordinatora kampanje „Beograd ne može da čeka“, Grad u „katastrofalnom“ finansijskom stanju.

„Ove godine su smanjeni svi kapitalni izdaci, a ipak će na kraju godine biti značajan budžetski deficit. Budžet grada čak dobija transfere iz Republike za tekuću likvidnost, a mnoga javna komunalna preduzeća moraju da traže pozajmice od banaka da bi isplatili zarade zaposlenima. Samo GSP duguje dobavljačima 7 milijardi dinara“, kaže Jovanović.

On za naš portal dodaje da je, prema njegovim informacijama, nezadovoljstvo u Gradskoj upravi zbog aktuelnog gradonačelnik Aleksandra Šapića ogromno.

„On se potpuno odjavio i ne zanima ga teško stanje u administraciji, JKP, kao i među gradskim dobavljačima“, zaključuje Jovanović.

Nikola Jovanović Foto:Milica Vučković/FoNet

Ko sve duguje novac za struju?

Inače, na novom spisku 20 najvećih dužnika desile su se neke interesantne promene – Telekom Srbija više nije na njemu (što ne znači da nema dugovanja). Ta državna kompanija je krajem prošle godine dugovala oko 11 miliona evra.

Foto: Printscreen/EPS

Na ovoj neslavnoj listi dužnika, i dalje prvo mesto zauzima Železara Smederevo u stečaju, čiji dug premašuje 4,6 milijardi dinara, te iznosi gotovo 40 miliona evra. Potom, tu je „Infrastruktura železnice Srbije“, „Energetika“ DOO iz Kragujevca, JP PEU „Resavica“, „Politika“…

Na spisku su takođe i JKP „Toplana“ Bor, „Beogradski vodovod i kanalizacija“, „Beogradske elektrane“, Vaterpolo klub Partizan, pančevačka „Azotara“…

EPS pokušao da sakrije dužnike

Nakon što je portal Nova.rs krajem 2023. objavio spisak najvećih dužnika, EPS je odlučio da ove podatke proglasi tajnom i ubuduće ih ne objavljuje. Razlog je očito bio podatak da se na tom spisku nalazi Telekom, zbog čega je reagovala Komisija za kontrolu državne pomoći, kojoj je podneta inicijativa da se neplaćenje računa za struju preispita.

Foto: Nova.rs

Naime, naš portal je 29. januara zatražio od EPS-a da nam dostavi spisak 20 najvećih dužnika u privredi i visinu njihovih dugovanja. Desetak dana kasnije, umesto konkretnog odgvora, dobili smo rešenje kojim se naš zahtev odbija. Kako su iz EPS-a naveli, njihovo zakonsko pravo je da odbiju da daju informaciju ukoliko bi time „činio dostupnim informaciju ili dokument za koji je propisima ili službenim aktom zasnovanim na zakonu određeno da se čuva kao tajni podatak ili predstavlja poslovnu ili profesionalnu tajnu”.

Međutim, izgleda da više nema razloga da se podaci kriju, s obzirom na to da je novi spisak objavljen na zvaničnom sajtu Elektroprivrede Srbije. A na njemu više nema Telekoma.

BONUS VIDEO Ljubičić: Pozitivan finansijski rezultat u EPS nije posledica dobre proizvodnje, već trostrukog uvećanja cena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare