Na spisku 20 najvećih dužnika Elektroprivrede Srbija čak 15 su kompanije koje se u državnom vlasništvu. I dok se njihovi dugovi, koji se mere milionima evra, tolerišu, a vremenom i uvećavaju, EPS građanima Srbije seče struju i zbog 10.000 dinara.

Država često apeluje na građane da redovno izmiruju svoje obaveze, ma koliko to bilo teško zbog ekonomske situacije u kojoj se nalaze. Neplatiše se nekad opuste, ne mare za upozorenja, pa im se na vratima pojave i izvršitelji. U slučaju Elektroprivrede Srbije prethodno im jednostavno i isključe struju.

To se može dogoditi i posle dva neplaćena računa, koja za prosečno domaćinstvo iznose 10.000 dinara, i upućene opomene.

Praksa je, međutim, potpuno drugačija kada je reč o firmama i velikim kompanijama. Prema zvaničnim podacima koje je “Nova” dobila od EPS-a, 20 najvećih dužnika su privredna društva čiji dug zaključno sa 10. novembrom iznosi čak 20,7 milijardi dinara ili oko 176 miliona evra.

U top 20 najvećih dužnika Elektroprivrede je čak 15 preduzeća koja su u državnom vlasništvu. Deo njih su akcionarska društva koja su se poslednjih godina “širila” u svojim investicijama.

To je slučaj, na primer, sa Telekomom Srbija, kompanije koji i sam obustavlja usluge posle dva neplaćena računa. Baš ta kompanija duguje EPS-u čak 1.341.193.331 dinara ili oko 11,4 miliona evra. Zanimljivo je da je taj dug tokom cele godine rastao – na dan 1. januara ove godine on je bio i za četiri puta manji – iznosio je 322.743.257 dinara ili oko 2,7 miliona evra.

Prva na spisku najvećih dužnika je kompanija Železara Smederevo, koja duguje čak 4,6 milijardi dinara ili blizu 40 miliona evra. Ipak, reč je o kompaniji koja je u stečaju.

Drugi najveći dužnik EPS-a je kompanija “Infrastrukture železnice Srbije”, koja je državno akcionarsko društvo i koja EPS-u duguje 2.829.936.471 dinara ili oko 24 miliona evra, a na trećem mestu po visini duga je “Energetika” iz Kragujevca, koja je takođe u državnom vlasništvu. Ona ima dug od 2.189.244.264 ili 18,6 miliona evra.

Foto: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

U prvih pet je i JP PEU Resavica koja EPS-u treba da plati 1.456.474723 dinara ili oko 12,4 miliona evra, a u top 20 je i još jedno javno preduzeće koje redovno šalje račune građanima, a ne plaća svoje.

Reč je o JKP Infostan tehnologije, koji ima dug od 910.600.769 dinara ili oko 7,7 miliona evra. Među dužnicima je i GSP Beograd, koji Elektroprivredi Srbije treba da plati 295.751.510 dinara ili oko 2,5 miliona evra.

Upitana zašto EPS dozvoljava da im velike državne kompanije, među kojima su i one koje ostvaruju velike prihode, ne plaćaju račune, profesorka Danica Popović smatra da je to pitanje za Aleksandra Vučića.

Danica Popović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

“To jedino da Vučića pitate. On o svemu u ovoj zemlji odlučuje”, rekla nam je kratko Popović.

Ljubodrag Savić, takođe profesor Ekonomskog fakulteta, kaže da je suštinsko pitanje zašto državna preduzeća imaju tolike dugove. On za Nova.rs navdi da država preko javnih preduzeća vodi socijalnu politiku.

“Suštinski razlog je u činjenici da država preko javnih preduzeća vodi socijalnu politiku. I ona bi trebalo da posluju na ekonomskim principama i da nemaju gubitke. Javna preduzeća ne smeju da budu mesto gde se vodi socijalna politika”, ističe Savić.

Foto:N1

Na našu konstataciju da EPS više nije javno preduzeće, već akcionarsko društvo, on odgovara da se tako ne ponaša:

“Pravo akcionarsko društvo je ono koje se ponaša tržišno i svojim vlasnicima obezbeđuje dividendu. Više bih voleo da imamo politiku čistih računa, a ko treba da pravi gubitak, neka pravi”, dodaje Savić.

Među privatnim preduzećima koja su se našla na neslavnoj listi najvećih dužnika, osim Železare, je još nekoliko kompanija koje su u stečaju. To je slučaj sa Srpskom fabrikom stakla koja duguje sedam miliona evra, HIP Azotare sa dugom od 3,5 miliona evra, IMR Beograd, koji duguje 2,3 miliona evra…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare