Foto: Shutterstock

"Ili plati skuplju kiriju, ili izlazi iz stana. Dolaze Rusi, oni će da plate". To je rečenica od koje strahuje sve više onih koji iznajmljuju stanove širom Srbije. Postoji naačin da se zaštitite od takvih traumatičnih situacija - potpišite ugovor o zakupu. U tom dokumentu definisano je kolika je kirija, koliko dugo neće biti menjan taj iznos, koliko je stanar u obavezi da provede u tom stanu, kao i koji je otkazni rok pre izlaska iz stana.?

Kako podstanari mogu da se zaštite?

Kako za „Novu“ objašnjava procenitelj i sudski veštak Milić Đoković, jedini način da se podstanar zaštiti od naglog povećanja kirije jeste potpisivanje ugovora. Međutim, on dodaje da je bitno da se ne širi strah među njima, jer se u proteklih nekoliko meseci pokazalo da Rusi preferiraju centralne beogradske opštine, te ukoliko neko živi van centra, zapravo su male šanse da baš Rusi budu razlog za povećanje kirije. Ukoliko se to ipak desi, najbolje je ukoliko je pre toga potpisan ugovor.

Dakle, ukoliko je pre useljenja sklopljen ugovor između stanodavca i podstanara, rizik od naglih promena je smanjen na minimum.

„Stanodavci u Srbiji izbegavaju potpisivanje ugovora, ali i plaćanje poreza. Ipak, ugovor jeste jedini način da se zaštitite. Uvek to preporučujem jer u tom slučaju, stanodavac ne može da poveća kiriju kad on to poželi. Zakon o Obligacionim odnosima, doduše, priznaje I usmeni dogovor, kada je otkazni rok 15 dana, ali je najsigurnije potpisivanje ugovora“, ističe Đoković.

Kada stanodavac može da poveća kiriju?

Stanodavac ima pravo da, po isteku ugovora,promeni visinu kirije – da je poveća ili smanji, uz obrazloženje zbog čega to traži.

Jedna od stavki u ugovoru o zakupu je i određivanje da li je ugovor na određeno ili neodređeno vreme. Stručnjaci ističu da je bolja opcija neodređeno vreme, jer ugovor tada prestaje da važi otkazom, koji je takođe definisan ugovorom.

Tako je unapred određeno kada ugovor može da se otkaže, kao i koliki je otkazni rok.

Ukoliko stanodavac predloži povećanje kirije uprkos svemu što piše u ugovoru, podstanar može da angažuje advokata. Za spor će biti nadležan Prvi osnovni sud u Beogradu.

Pročitajte još:

Šta kad ugovor nije potpisan?

Ako pre useljenja nije potpisan ugovor, stanodavac zapravo može da traži povećanje kirije već za naredni mesec, a podstanar nema pravo da se od toga zaštiti.

Upravo zbog toga Đoković ističe da je ugovor ključna stavka.

Naš sagovornik ima savet i za stanodavce.

„Izdavanje stana Rusima je jednokratna zarada, oni tu neće dugo ostati“, objašnjava Đoković i dodaje:

„Zbog nekoliko stotina evra oni gube podstanara koji bi se možda u tom stanu dugo zadržao, dok Rus neće zauvek stanovati tu“.

Važi li ugovor i ako vas stanodavac ne prijavi?

Dobar deo stanodavaca i dalje ne prijavljuje svoje podstanare i ne plaća porez. Da li, u tom slučaju, stanodavac može da se žali na stanarevo kršenje ugovora

Kako agentica za nekretnine Kaća Lazarević objašnjava za Nova.rs – ne može.

Naime, ugovor je validan u svakom slučaju, bez obzira na to da li je stanodavac platio porez ili nije.

„Stanodavci nemaju zakonsku obavezu da prijave stanare policiji i nerado to čine, ali moraju da plate porez na izdavanje koji se plaća tromesečno. Ipak, ugovor je svakako validan, pa stanodavac koji nije platio porez za stanara može svakako da ode kod advokata i pokrene postupak, ukoliko smatra da su njegova prava naznačena u ugovoru ugrožena“, navodi Lazarević.

Po zakonu, ugovori o zakupu nemaju zakonsku formu koja zahteva overavanje, ali oni proizvode dejstvo kao i sve druge vrste ugovora.

„Dakle, porez je potpuno odvojena stvar. Jer, na primer, ako vaš stan zakupi pravno lice, ono će plaćati porez“, objašnjava naša sagovornica.

BONUS VIDEO Greške koje pravimo pri kupovini stana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare