Ekonomski tigar je pojeo penzije: Cene rastu, a primanja se smanjuju

Biznis 27. jul 202213:27
Podeli:
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs/Shutterstock

Prosečna penzija u aprilu 2022. realno je smanjena u odnosu na isti mesec prethodne godine za 3,8 odsto i iznosila je 30.973 dinara, objavilo je Ministarstvo finansija u najnovijem Biltenu javnih finansija.

Razlog za smanjenje penzija nalazi se u inflaciji, koja se, kako se navodi u Biltenu, od sredine 2021. godine kretala na višem nivou u odnosu na prethodni period.

Kako se dalje navodi, „na ovakvo kretanje inflacije uticao je rast svetskih cena nafte, primarnih poljoprivrednih proizvoda i industrijskih sirovina, zastoji u globalnim lancima snabdevanja, povećani transportni troškovi, ali i njena niska bazna vrednost“.

Tako je u aprilu 2022. godine rast potrpšačkih cena bio iznad gornje granice dozvoljenog odstupanja od ciljane inflacije, pa je na međugodišnjem nivou iznosio 9,6 odsto.

Podsećamo, prema poslednjim podacima za maj, prosečna zarada bez poreza i doprinosa zvanično je bila 74.168 dinara. Kako je saopštio Republički zavod za statistiku, medijalna zarada za maj iznosila je 56.582 dinara, što znači da je 50 odsto građana Srbije primilo platu manju od ove cifre.

BONUS VIDEO Nikolić: Povećanje penzija od 19 odsto nije veliko ako imamo u vidu nivo inflacije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar