Foto: printscreen/Nova.rs

Predsednik Samostalnog sindikata kompanije Fijat Saša Đorđević izjavio je za N1, posle sastanka u Ministarstvu rada sa resornom ministarkom Darijom Kisić i rukovodstvom kompanije, da je dogovoreno da se u narednih osam dana razjasne sve nedoumice u vezi sa tranzicionim periodom do početka proizvodnje novog modela, odnosno socijalnim programom i ponudom radnicima za rad u inostranstvu.

Đorđević je podsetio da se istovremeno u Kragujevcu održava protest radnika Fijata, i da među zaposlenima postoji ogromno nezadovoljstvo jer nisu informisani o svim detaljima, i kako je rekao, ne znaju detaje procesa koji je poslodavac predvideo u tranzicionom periodu, piše N1.

„Dogovor je da će u narendih osam dana poslodavac i sindikati sesti i razjasniti sve nedoumice koje su bile do sada. Svaki zaposleni mora da zna kakvi su uslovi koji im se nude za rad u inostranstvu ili socijalni program“, objasnio je Đorđević.

Nakon toga će, kako je najavio, biti održan još jedan sastanak u Ministarstvu rada. „Moramo da nađemo rešenja da zaposleni znaju na čemu su“, istakao je on.

Sastanku je prisustvovao i predsednik Granskog sindikata metalaca Nezavisnost Zoran Stanić koji je za N1 istakao da treba razjasniti da se trenutno samo sprovodi anketa među radnicima kako bi se videlo koliko ih je uopšte zainteresovano za rad u inostranstvu.

„Ako su potpisali da žele, uzeti su u evidenciju da će jednog dana biti pozvani, a ako ne žele biće socijalni program. Posle će biti objašnjeno šta, kada i kako“, objasnio je Stanić.

Istakao je i da odlazak u inostranstvu ili na biro nisu jedine opcije, i da će radnicima biti ponuđen socijalni program po zakonu, ali da još nije odlučeno kako će on tačno izgledati.

BONUS VIDEO Protestna šetnja radnika Fiat-a

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare