Fto: Nova.rs, shutterstock

Dizelu već neko vreme pada cena. Budući da je poskupljenje goriva srpskim trgovcima, prevoznicima, taksistima, a i svima ostalima poslužilo kao dobar izgovor za podizanje cena, logično bi bilo da sada, kada ono košta manje, i cene krenu nadole. Međutim, to se ne dešava, a naši sagovornici prognoziraju da se, realno, neće ni desiti, budući da trgovci "uvek nađu razlog zašto nešto ne treba da pojeftini".

Kako za Nova.rs objašnjava ekonomista prof. dr Goran Radosavljević, cene generalno imaju osobinu da vrlo brzo reaguju na razna poskupljenja, ali na pojeftinjenja – i ne baš.

Pročitajte još:

„Cene dizela i naftnih derivata vezane su za berzu. Međutim, trgovci će uvek naći razlog zašto nešto ne treba da pojeftini“, ističe naš sagovornik.

Prema tome, tvrdi naš sagovornik, nije realno da očekujemo da će pad cena dizela uzrokovati pad nekih drugih cena.

Goran Radosavljević Foto:Ivan Dinić/Nova S

Sa pričom o ovoj „taktici“ trgovaca saglasan je i Dejan Gavrilović iz udruženja potrošača „Efektiva“.

„Uvek imamo tu situaciju. Kada imamo poskupljenje goriva, svi se pozovu na to i dignu cene, a kada to isto gorivo pojeftini – onda nikom ništa. Taj problem smo, na primer, imali sa turističkim agencijama. Tražili su dodatni novac ili poskupljivali aranžmane zbog goriva, a kada je gorivo pojeftinilo nisu se oglašavali“, navodi Gavrilović.

Kako kaže, mnoga poskupljenja nisu i čak i ne moraju da budu logična.

„Evo sad imate poskupljenje putarine, parkinga… To nema veze ni sa gorivom ni sa ratom u Ukrajini“, ističe naš sagovornik.

Dejan Gavrilović Foto:Nova S

I on sumnja da je pad cena dizela samo po sebi dovoljan razlog da neke stvari, a naročito usluge, pojeftine.

„Vi imate situaciju da su poskupeli i prevoznici i taksisti, ali ljudi se i dalje voze i tražnja je visoka, uprkos visokim cenama. Dokle god to bude tako, visoke cene će se održavati. Kad bi došlo do pada tražnje, onda bi se svi zamislili pa možda i odlučili da snize cene“, zaključuje Gavrilović.

Podsetimo, 24. marta objavljene su nove cene goriva i u narednih sedam dana litar dizela će koštati maksimalno 188 dinara, a benzina 176 dinara.

Prošle nedelje, dizel je koštao 190, a benzin 174 dinara. To znači da je dizel pojeftinio za dva dinara, a benzin poskupeo isto toliko.

Ipak, ne tako davno, litar dizela smo plaćali i po 220 dinara.

BONUS VIDEO Milan Ćulibrk: Očekuju nas novi udari i nova poskupljenja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar