Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Regionalna direktorka Svetske banke Linda Van Gelder pohvalila je danas, u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, značajan oporavak Srbije posle krize izazvane pandemijom, uz navode da Srbija beleži visoku stopu rasta bruto društvenog proizvoda od 7,5 odsto u 2021. godini, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

Vučić je sa delegacijom Svetske banke razgovarao o okvirima državne saradnje sa Svetskom bankom u narednih pet godina, zajmu za projekat razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog razvoja, programu Evropske unije „Zeleni rast“, sa posebnim osvrtom na razvoj energetskog sektora u Srbiji.

Zahvaljujući uspešnoj saradnji sa najznačajnijim svetskim finansijskim institucijama, uspeli smo da obezbedimo i dodatnih 380 miliona dolara od Razvojne banke Nemačke i Francuske za projekte u Srbiji, rekao je Vučić.

On je dodao da je za narednih pet godina dogovorena i realizacija okvirnog plana u visini od jedne milijarde dolara, koji obuhvata projekte razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog razvoja, energetske efikasnosti, modernizacije zdravstvenog, železničkog i rudarskog sektora, kao i zajam za razvojnu politiku zelenog rasta.

Vučić je istakao da očekuje podršku Svetske banke za unapređenje energetskog sektora Srbije kroz projekat Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji (SURCE), čiji je cilj povećanje energetske efiskanosti u pojedinačnim domaćinstvima u celoj zemlji.

U saopštenju se dodaje da je Vučić izrazio zadovoljstvo saradnjom sa predstavnicima Svetske banke i njihovim doprinosom razvoju srpske ekonomije, ističuću da su pozitivne ocene najkredibilnijih svetskih finansijskih institucija najbolji pokazatelj napretka koji je Srbija ostvarila u oblasti ekonomije.

BONUS VIDEO Turizam i kriza: Da li da planiramo letovanje? – gosti Aleksandar Seničić i Nenad Blagojević

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar