Foto:Shutterstock

Broj virtuelnih, internet, prodavnica u Srbiji krajem marta ove godine iznosio je 2.858, što je za 84 prodavnice više nego tri meseca ranije. Broj ovih internet sajtova i aplikacija putem kojih je moguće kupovati odmah i onlajn platiti u poslednjih godinu dana porastao za 627 novih prodavnica, pokazuju podaci Narodne banke Srbije (NBS).

U prvom tromesečju ove godine broj virtuelnih prodajnih mesta je za 28,1 odsto viši nego u istom periodu u 2021. godini, pokazuje izveštaj NBS.

Broj dinarskih transakcija kojima su građani obavljali kupovinu preko internet sajtova bio je gotovo sedam miliona, odnosno za 26,1 odsto više nego u prvom tromesečju prošle godine, a vrednost ovih transakcija iznosila je 17,4 milijarde dinara, što je. za 39,4 odsto više od vrednosti izvršenih u istom periodu lane, piše Nova ekonomija.

Usled sve veće dostupnosti inostrane robe i usluga putem interneta na domaćem tržištu, prošlo tromesečje donelo je veću dinamiku transakcija izvršenih u evrima čiji broj raste u odnosu na prvo tromesečje 2021. godine i iznosi 59,3 odsto, dok je njihova vrednost veća za 73,5 odsto.

U prvom tromesečju 2022. godine, veoma slično dinarskim kretala su se plaćanja u američkim dolarima, čiji rast u odnosu na isti period prošle godine iznosi 27,4 odsto kada je u pitanju broj transakcija i 33 odsto kada je reč o njihovoj vrednosti.

BONUS VIDEO Crni Petak u Ušću

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare