Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Vesna Lalić/Nova.rs

Cene stambenog prostora u Beogradu već mesecima su u konstantnom porastu, bilo da je u pitanju prodaja ili izdavanje. S druge strane, cene zakupa poslovnog prostora nisu se značajno menjale, ali ova vrsta nekretnine svakako je, i bez nestabilnosti na tržištu, skupa. Tako prostori na popularnim poslovnim lokacijama u prestonici koštaju, u proseku, od 500, pa sve do neverovatnih 7.000 evra mesečno.

Kako je za Nova.rs rekla Katarina Lazarević, agent za nekretnine, novina na tržištu jeste da su se pojavili Rusi, koji pored stanova, traže i poslovni prostor koji žele da zakupe.

„Oni zapravo uglavnom traže stanove, koje potom koriste za firme, odnosno stan pretvore u poslovni prostor“, kaže Lazarević.

Konkretno, Rusi su u potrazi za veliki, luksuznim stanovima od po sto kvadrata, a za to su spremni puno da plate.

S druge strane, Miloš Mitić, operativni direktor agencije „City expert“ kaže da se pojavio određeni broj Rusa koji su zainteresovani i za ovaj tip nekretnina, ali njihov broj nije značajan u ukupnom broju ljudi koji su u potrazi za poslovnim prostorom. Konkretno, Rusi na ovom delu tržišta nepokretnosti nisu napravili veće poremećaje, kao što je to slučaj u prodaji i izdavanju stambenog prostora.

„Za sada je taj aspekt skoro potpuno nepromenjen, a cene su stabilne“, rekao ja Mitić za portal Nova.rs.

Kako se kreću cene?

Prečešljali smo oglase kako bismo videli koja je ponuda na nekim od popularnih poslovnih lokacija, a cene mesečnog zakupa kreću se od 500 do skoro 7.000 evra, u zavisnosti od površine i lokacije.

Novi Beograd

Cene mesečne rente za ovaj deo grada kreću se u hiljadama evra. Tako je za poslovni prostor od 50 kvadrata u Bloku 62 na mesečnom nivou potrebno izdvojiti 1.500 evra. Međutim, na Novom Beogradu za isti novac mogu da se pronađu i mnogo veći objekti. Tako, primera radi, u Bloku 64, po istoj ceni se izdaje poslovni prostor od 130 kvadrata, ali su u cenu uračunata i dva parking mesta.

Strogi centar grada

Na jednom od sajtova za nekretnine oglašen je poslovni prostor u strogom centru Beograda – na Studentskom trgu.

PROČITAJTE JOŠ

Oni koji žele da pokrenu biznis u ovom delu grada, za 40 kvadrata mesečno će morati da plaćaju 1.000 evra. S druge strane, oni kojima je potreban nešto veći prostor, od 70 kvadrata, za to će izdvajati 1.600 evra mesečno.

Prazna kancelarija, prekovremeno, prekovremeni rad
Foto: Shutterstock

Jedan od skupljih oglasa na internetu odnosi se na veliki poslovni prostor od 500 kvadrata na Terazijama, a za cena mesečnog zakupa je neverovatnih 6.800 evra.

Profesorska kolonija

U ovom delu grada oglašen je poslovni prostor od od 125 kvadrata, na dva nivoa, a njegova mesečna renta iznosi 1.500 evra.

Kancelarija, poslovni prostor
Foto: Shutterstock

Na istoj lokaciji, za cenu do 1.600 evra mogu da se pronađu poslovni prostori do 185 kvadrata, a oni kojima je potrebna površina veća od 200 kvatdratnih metara, za to će plaćati nešto iznad 2.000 evra mesečno.

Vračar

Cene na Vračaru značajno variraju, te je tako moguće iznajmiti poslovni prostor površine 30 kvadrata za 500 evra mesečno.

S druge strane, oglašen je i prostor od oko 270 kvadrata. Cena mesečnog zajma za njega je čak 5.900 evra.

Dedinje

Još jedna od popularnih poslovnih lokacija je Dedinje, a cene mesečne rente premašuju prosek. Tako, primera radi, za prostor od 165 kvadrata treba mesečno plaćati 3.000 evra. Oglašen je prostor veći od 400 kvadrata, a njegova mesečna renta je čak 5.900 evra. Manji prostori, od oko 65 kvadrata, oglašeni su po ceni od 650 evra mesečno.

Beograd na vodi

Sve popularnija lokacija za život privlači i ljude koji su u potrazi za poslovnim prostorom, ali cene ne mogu da se okarakterišu kao povoljne.

Foto: Shutterstock

Tako, na primer, poslovni prostor od 130 kvadrata u ovom popularnom kondominijumu košta 3.200 evra, a za velike prostore, od 400 kvadratnih metara, mesečna renta prelazi cifru od 5.000 evra.

BONUS VIDEO Tržište nekretnina i dalje divlja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar