Vladimir Putin Foto:Sputnik/Mikhail Klimentyev/Pool via REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin nedeljama "zvecka" nuklearnim oružjem, a sada mu je stigao i prvi ozbiljniji odgovor na pretnje i to od bivšeg direktora CIA penzionisanog vojnog generala Dejvid Petreusa, koji je direktno upozorio Rusiju da to ne radi.

„Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici uništiće ruske trupe i opremu u Ukrajini i potopiti njenu Crnomorsku flotu ako ruski predsednik Vladimir Putin upotrebi nuklearno oružje u toj zemlji“, upozorio je bivši direktor CIA.

Petreus je rekao da nije razgovarao sa američkim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom o verovatnom odgovoru SAD na nuklearnu eskalaciju iz Rusije, za koji su zvaničnici američke administracije kažu da je više puta prenet Moskvi.

„Hipotetički, reagovali bismo kolektivnim odgovorom NATO, koji bi uništio sve ruske konvencionalne snage koje možemo videti i identifikovati na ratištu u Ukrajini i na Krimu, kao i svaki brod u Crnom moru“, rekao je Petreus.

#related-news_0

Tvrdi i da Putin „gubi“, uprkos „značajnim“ ali „očajničkim“ potezima u ratu koji je počeo 24. februara.

Kaže i da su Ukrajina i predsednik Vladimir Zelenski i Ukrajina bolje mobilisali snage od ruskih.

„Nikakva aneksija, pa čak ni nuklearne pretnje ne mogu Putina izvesti iz ove situacije“, zaključuje Petreus.

BONUS VIDEO Rusija prisvojila 4 oblasti Ukrajine: Kraj rata ili eskalacija? – gosti Vladan Alimpijević i Kristijan Veršuc

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar