Maja Popović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Na navode Sindikata pravosuđa da se zbog odluke ministarstva pravde o selektivnom povećanju plata zaposlenima u najopterećenijim sudovima stvara raskol, juče je odreagovala PR služba tog ministratva, hvalospevom o ministraki Maji Popović i njenoj "kadrovskoj politici koja se sprovodi prvi put od 2014. godine". Sindikat je potom saopštio da su ovakve izjave površne, podsećajući ministarku da s kadrovskim planom - malo kasni.

Nako što je Sindikat pravosuđa izrazio nezadovoljstvo zbog odluke Visokog saveta sudstva (VSS) i Ministarstva pravde da se povećaju plate sudijama iz pojedinih sudova zbog preopterećenosti poslom, ali ne i ostalim, podjednako ili više opterećenim službenicima tih istih sudova, oglasilo se Ministarstvo pravde koje je njihovo saopštenje nazvalo tendecioznim i zlonamernim, navodeći da je prvi put posle šest godina, ministarka Popović najzaslužnija za uspostavljanje „kadrovskog plana u pravosuđu“.

„Povodom tendecioznih i zlonamernih istupanja u pojedinim medijama predstavnika sindikalne organizacije pravosuđa pres služba ministarstva pravde navodi:

Maja Popović Foto: Ministarstvo pravde

Takvim istupanjem se neumesno i površno dezavuiše opšta i stručna javnost povodom finansijskog položaja nosilaca pravosudnih funkcija i sudskog i tužilačkog osoblja. Štaviše, skreće se pažnja sa velikog uspeha koje je Ministarstvo pravde upornim zalagenjem u mandatu ministarke Popović postiglo, a to je donošenje kadrovskog plana za pravosuđe prvi put posle više od šest godina.

Od juče, prvi put od 2014. godine, pravosudni organi će konačno imati mogućnost da, usled usvojenog kadrovskog plana, radno-pravno na neodređeno vreme zbrinu dobar deo osoblja koji je, nalažost, do danas u velikom broju na određeno vreme bio angažovan. Ministarka pravde ističe da je ovakav rezultat upravo usmeren na jačanje kapaciteta administrativne potpore sudovima i javnim tužilaštvima, te da će se neminovno, u njenom mandatu, boriti i za finansijski položaj svih zaposlenih u pravosuđu“, saopštilo je juče Ministarstvo pravde.

Sindikat pravosuđa pak, ovakve izjave ocenjuje kao površne, napominjući da je sve što je o selektivnom povećanju plata objavio, apsolutno tačno, dokumentujući to pisanim odlukama VSS.

„Istina je za nekoga i tendenciozna, i zlonamerna, pa ako je objavite onda ste “neumesni i površni”. Smatramo da je zapravo neumesno i površno saopštenje Ministarstva pravde objavom “velikog uspeha jer je, prvi put od 2014. godine, donet kadrovski plan.”

Istine radi, kadrovski plan se donosi u roku od 30 dana od dana objavljivanja zakona o budžetu Republike Srbije i on važi za jednu budžetsku godinu. Inače, Zakon o budžetu Republike Srbije objavljen je 11.12.2020. godine, tako da Ministarstvo pravde kasni tri i po meseca.

Dalje, opet istine radi, kadrovski plan je personalna slika neke organizacije, odnosno prikazuje postojeći broj državnih službenika i nameštenika na neodređeno vreme, na određeno vreme zbog povećanog obima posla, broj pripravnika, kao i potreban broj lica na neodređeno i određeno vreme u godini za koju je kadrovski plan donesen.

Predlog kadrovskog plana za sudove i javna tužilaštva priprema ministarstvo nadležno za poslove pravosuđa koje ga i usvaja nakon što dobije saglasnost Ministarstva finansija. Takođe, Ministarstvo pravde prati i sprovođenje kadrovskog plana.

Pročitajte još:

Ministarstvo pravde nije demantovalo odluke o selektivnoj povišici plate, ali je pohvalom da je kadrovski plan donet prvi put od 2014. godine, u stvari, brutalno diskreditovalo prethodna rukovodstva u Ministarstvu pravde“, naveo je Sindikat pravosuđa u svom saooštenju.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar