Foto: AP Photo/Frank Franklin II

Sve zanimljive detalje sa meča pročitajte u blogu Nova.rs

Foot:Nova.rs
Foto: Promo

Srpski teniser Novak Đoković pobedio je Danila Medvedeva u finalu US Opena sa 3:0, po setovima 6:3, 7:6 (5), 6:3.

Đoković je tako osvojio 24. grend slem titulu, odnosno treću ove sezone, dok je jedini neuspeh doživeo u finalu Vimbldona protiv Karlosa Alkaraza. To znači da je Novak ove sezone sa 36 godina uspeo da igra u sva četiri grend slem finala, što je zaista neverovatno.

Meč protiv Medvedeva trajao je tri sata i 17 minuta, a samo drugi set od toga je bio sat i 45 minuta.

PROČITAJTE JOŠ:

Novak je na putu do titule pobeđivao Aleksandrea Milera, Zapatu Miralješa, Lasla Đerea, Bornu Goja, Tejlora Frica, Bena Šeltona i na kraju Medvedeva.

Tokom celog turnira Đoković je izgubio svega dva seta i to oba protiv Đerea u trećem kolu, kada je morao da se vraća iz velikog zaostatka.

Novaku je ovo bila četvrta US open titula u karijeri, a od ponedeljka biće ponovo zvanično prvi teniser sveta, pošto je uzeo novih 2.000 ATP poena.

Novak je odlično otvorio meč, bio bolji u prvoj dugoj razmeni, ali je onda i pogrešio. Bekhend vinerom stigao je do 30:15, ali je usledila druga greška. Asom je Srbin stigao do gem lopte, a novi dobar servis doneo mu je prvi gem.

Na 0:15 Medvedev je napravio duplu servis grešku, a Novak je forhend vinerom stigao do tri vezane brejk lopte. Medvedev je požurio i izbacio loptu u aut za 2:0.

Medvedev je bio brz i spretan, pa je stigao do 0:30, ali je Novak onda pronašao dva odlična servisa. Danil je u razmeni pogrešio za gem loptu, a onda je Novak asom zatvorio gem i potvrdio brejk.

Imao je priliku Novak da napadne nakon sjajne defanzive pri rezultatu 30:15, ali je prejako zahvatio lopticu za dve gem lopte. Uspeo je Rus da dobije još jednu razmenu i upiše se na semafor.

Na 15:15 odigrana je duga razmena, a Novak je bio prvi koji je poklekao i zakucao bekhend paralelu u mrežu. Odigrao je Đoković servis volej i bio uspešan za 30:30. Ponovio je isti recept Srbin i u narednom poenu, ali je Medvedev izjednačio nakon efektnog vinera. Veoma elegantno je Đoković uzeo sledeći poen nakon smeča, a Medvedev je zakucao loptu u mrežu za kraj gema.

Mogao je Novak da uzme još jedan brejk, ali se Medvedev raspucao i smanjio na 4:2. Brzo je Novak stigao do dve vezane gem lopte, ali je onda previše jako potegao i pogrešio. Još jedna duga razmena pripala je Đokoviću i to nakon neuhvatljivog forhenda – 5:2.

Đoković je prvi set mogao da okonča brejkom, imao je dve set lopte na servisu Medvedeva, ali se Rus ponovo izvukao i uspeo da produži set.

Ipak, srpski teniser je ostao pribran, odservirao kako treba i zatvorio prvi set – 6:3.

Mučio se Rus i na startu drugog seta, igrao se gem na razliku, ali bez brejk lopte, pa je Medvedev imao početnu prednost.

Po kratkom postupku je Novak poravnao na 1:1, a sjajni servisi izvukli su Medvedeva, koji je ponovo poveo.

Uzeo je Đoković još jedan gem sa nulom, a semafor je veoma brzo nakon toga pokazivao i 3:3 u drugom setu.

PROČITAJTE JOŠ:

Sjajno je Novak sakrio drop-šot, a Medvedev je odmah shvatio da ne može da stigne tu lopticu za 0:15. Rus je pronašao odlične uglove za novi viner, a onda je nadovezao još jedan iz forhenda. Imao je Danil dve vezane gem lopte, ali Novak je stigao do izjednačenja. Pogrešio je u razmeni Medvedev za brejk loptu, ali ju je spasao jakim servisom i preciznim volejom. Nezgodno je Novak držao reket koji mu je iskliznuo u ključnom trenutku, pa je lopta otišla u mrežu, ali je Medvedev uzvratio poklon za novo izjednačenje. Neverovatna razmena pripala je Rusu nakon što je Novak ostao bez daha i pao na zemlju, ali se pridigao Đoković i vinerom dodatno produžio gem. Uspeo je Rus da se izvuče i veže dva poena, te ponovo povede u setu – 3:4.

Otvorio je Novak kvalitetno gem, ali je onda i pogrešio za 15:15. Stigao je ekspresno do dve vezane gem lopte, ali je duplom servis greškom zakomplikovao gem. Pokušao je Srbin da dugu razmenu okonča drop-šotom, ali mu to nije pošlo za rukom, pa je na semaforu stajalo 40:40. Došao je Đoković do gem lopte nakon greške Rusa, ali su usledila dva loša servisa za đus. Ponovo je Đoković skratio poen, ovoga puta uspešno, ali je usledila nova greška iz forhenda. Novakov drop-šot opet nije bio dobar, pa je Medvedev smečom došao do prve brejk lopte u meču. Neverovatan poluvolej odigrao je Novak nakon servisa i perfektnog riterna Medvedeva, koji nije bio dovoljan za brejk. Đoković je u tim trenucima tražio još glasniju podršku publike, iako se fizički mučio. Usledio je još jedan perfektan volej Đokovića, a onda još jedan sjajan poen na mreži za kraj gem – 4:4.

Veoma brzo na semaforu je pisalo i 5:6, a onda je Medvedev propustio veliku priliku za brejk i set. Medvedev je lako uhvatio smeč nakon Novakovog loba za 0:15, ali je Novak hrabro uzeo naredna dva poena. Servis ga je opet izdao, pa je napravio duplu servis grešku za 30:30, ali je onda usledila sjajna kombinacija servisa i voleja za gem loptu. Opet je Novak napravio duplu servis grešku, a onda je Medvedev sjajno izgradio poen za brejk i set loptu. Izašao je opet Đoković odmah na mrežu, Medvedev je imao otvorenu paralelu, ali je odabrao dijagonalu i bacio lopticu na reket Srbinu za novo izjednačenje. Izdržao je Đoković u dugoj razmeni, pa je stigao do gem lopte. Produžio je Rus gem, ali je ritern u narednom poenu bio loš za novu priliku za 6:6. Ni nju nije iskoristio Novak, ali je servis viner doneo novu gem loptu. Konačno je Đoković iskoristio priliku i odveo set u taj-brejk.

Foto: AP Photo/Manu Fernandez

Tamo je Rus brzo stigao do mini-brejka, ali je Đoković brzo okrenuo i poveo sa 4:3. Delovalo je da će Đoković upisati viner, ali je loptica završila u malom autu za 4:4. Medvedev je hrabro napadao u narednom poenu, Novak se nestvarno branio, čak mu je i drop-šot bio dobar, ali je Rus bio bolji u nadmudrivanju na mreži za 4:5. Brutalno dobro i snažno je Novak udarao iz bekhenda za 5:5, a onda ga je poslužio i servis za 6:5, odnosno set loptu. Pogrešio je Medvedev u razmeni za kraj seta i taj-brejka – 7:5.

Ekspresno su obojica otvorili treći set, a u trećem gemu priredili su šou kada je Novak prešao preko mreže i pomogao Danilu da ustane nakon maratonskog poena i lude razmene. Poveo je Đoković sa 2:1, a onda je napravio i brejk, te se činilo da nezadrživo grabi ka tituli.

Medvedev se nije predavao, vratio je brejk, ali je onda opet poklekao na svom servisu. Poveo je Medvedev sa 30:0, onda je pogrešio u razmeni, pa je napravio duplu servis grešku. Očistio je Đoković liniju bekhend paralelom za brejk loptu, a Medvedev je pogrešio u narednom poenu za 4:2.

Gem sa nulom imao je Srbin za potvrdu brejka, a Medvedev se raspucao i uspeo da smanji na 5:3.

Odlično je riternirao Medvedev za 0:15, ali je Novak ponovo bio uspešan na mreži za izjednačenje. Medvedev je požurio u razmeni, pa ga je forhend izdao za 30:15, ali je Đoković napravio duplu servis grešku. Maratonski poen odigran je na 30:30, ali je Rus poklekao za meč loptu. Novak takvu šansu nije prokockao i zasluženo je slavio sa maksimalnih 3:0 u setovima.

Đoković - Medvedev 6:3, 7:6, 6:3

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar