Novak Đoković 2013. i 2023. godine
Foto: EPA/EPA/MARK DADSWELL; EPA-EFE/JOEL CARRETT

Deset godina kasnije je mnogo toga drugačije. Drugačije izgleda planeta, drugačiji su izazovi sa kojima se sreću ljudi, drugačije su borbe u prvom planu, drugačiji TV programi i knjige, drugačija je na kraju krajeva i ATP lista. Izuzev jedne stvari - Novak Đoković je i dalje na vrhu.

Koliko god bude trajao deluje da najveća tajna njegovog tenisa neće biti forhend, bekhend, fleksibilnost, proklizavanje na betonu, različiti servisi i teniska evolucija, već samo jedna – dugovečnost.

PROČITAJTE JOŠ

Iako ima već 36 godine deluje da bi ovaj Novak Đoković savladao i onog koji je 2011. godine počeo sezonu na istorijski način i onog koji je 2015. godine radio šta je hteo. Ovaj Novak je napredovao u svakom segmentu, a i dalje nije izgubio na brzini i na snazi.

Koliko stvari mogu da se promene u 10 godina najbolje pokazuje pogled na dve ATP liste. Jedna je objavljena 4. februara 2013, a druga 6. februara 2023. godine. Primetićete odmah šta im je zajedničko.


ATP lista, 4. februar 2013. godine

1. Novak Đoković 12.960 poena

2. Rodžer Federer 10.265

3. Endi Mari 8.480

4. David Ferer 6.865

5. Rafael Nadal 5.400


Top 10 su ovde zaokružili Tomaš Berdih (penzionisan), Huan Martin del Potro (penzionisan), Žo-Vilfred Conga (penzionisan), Janko Tipsarević (penzionisan) kome je ovo bila druga najbolja pozicija u karijeri na ATP listi, te Rišar Gaske koji je bio 10. sa 2.720 bodova. Zaista deluje nestvarno da su u Top 10 na svetu uspeli da ostanu samo Đoković i Rafael Nadal. Nakon 10 godina je, ipak, Nadal lošije plasiran od petog mesta koje je držao tada, dok je Đoković i dalje na vrhu sveta.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Novak je sve bliži obaranju večnog rekorda Štefi Graf, a sada se sa nestrpljenjem čeka taj 27. februar (počeće 378. nedelju na vrhu) jer do tada niko ne može da ga ugrozi. Tokom karijere je proveo više od sedam i po godina na vrhu sveta, što je poseban podvig koji ga stavlja na jedinstveno mesto u istoriji tenisa, ali i individualnih sportova.

Pogledajmo i kako izgleda ATP lista 10 godina kasnije.


ATP lista, 6. februar 2023.

1. Novak Đoković 7.070

2. Karlos Alkaraz 6.730

3. Stefanos Cicipas 6.195

4. Kasper Rud 5.765

5. Andrej Rubljov 4.200


Verovatno je svima zapalo za oko da je znatno manji broj poena 10 godina kasnije, pre svega jer nisu računati bodovi sa Vimbldona. Ali je činjenica i da vodeći igrači sada znatno ređe prebacuju 10.000 poena kao što je to bilo u eri najveće snage Federera i Nadala.

Na šestom mestu ATP liste je početkom ove sedmice Rafael Nadal sa 3.815 bodova, zatim sledi Feliks Ože-Alijasim sa 100 manje, te Tejlor Fric, Holger Rune, te Hubert Hurkač koji je 10. sa 2.995 poena. Zanimljivo i da je Marin Čilić pre 10 godina bio 12. teniser sveta, a sada je 21. što govori i njegovom dugom trajanju.

Srpski teniser je više puta isticao koliko mu znači da bude prvi na svetu i da je po njemu to najvažniji parametar u GOAT debati uz broj grend slem titula.

„Ja sam za sebe najbolji uvek bio i uvek ću biti, a tu GOAT diskusiju je teško definisati. Rezultati govore dovoljno, dosta je drugačiji tenis nego pre 20, 50 godina, mnogi nisu igrali na svim grend slemovima. Ima mnogo faktora u priči ko je najveći i samo što sam deo te diskusije je veliko zadovoljstvo. Pritisak je privilegija, nešto na šta sam navikao, nešto bez čega ne mogu da igram“, smatra Đoković.

Objasnio je i razliku između grend slem trofeja i biti na vrhu svetske rang liste.

„Gde god da se pojavim je pritisak ogroman zbog trke sa Nadalom, ne zna se ko će da dogura više, sjajno je za naš sport da smo sposobni da osvajamo grend slemove i sve drugo. Priča se o grend slemovima, ali treba da se priča i o poziciji broj jedan. Grend slem ne može da osvoji svako, ali biti broj jedan u tolikom nizu je nešto što je, naravno da sam pristrasan, najzahtevnije. Drago mi je da sam na čelnoj poziciji ponovo i dalje mi godi što sam tu, ali nije toliko veliko kao nekad“, dodao je srpski as.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/James Ross

Kada se doda i da Goran Ivanišević očekuje da Đoković bude još najmanje dve ili tri godine na vrhunskom nivou i ne čudi što se o Novaku priča svuda. Svi pokušavaju da saznaju koja je tajna njegove dugovečnosti, ali ona leži u žrtvama, disciplini, striktnom poštovanju sistema i konstantnom željom za napredovanjem i učenjem novih stvari.

„Želim da očuvam telo i da imam dugu karijeru – nemam na umu godine, da li je to još jedna ili deset, koliko god. Telo me služi i ne vidim kraj svoje karijere na horizontu. Želim da nastavim dokle god se osećam dobro i dokle god mogu da se takmičim sa mlađima, da budem jedan od kandidata za grend slem titule“, poručio je nedavno Đoković.

Zašto Novaka čeka večni rekord?

Karlos Alkaraz u ovom trenutku ima 340 bodova manje od Novaka (7.070 naspram 6.730) i matematički bi mogao da ga prestigne ukoliko odigra tri turnira. Predstojeće sedmice će igrati u Buenos Ajresu (serija 250) u i kako u Rio de Žaneiru (od 20. do 26. februara) brani 500 bodova osvojenih prošle godine, jasno je da do 27. februara nikako ne može da ugrozi Đokovića. Čak i da osvoji turnir u Argentini, neophodno mu je da odbrani i titulu u Brazilu, a kako će Novaku biti oduzeto 90 bodova (turnir u Dubaiju ove godine kreće sedam dana kasnije) biće izjednačeni po broju bodova. Ipak, Đoković i dalje ima veći broj bodova osvojenih sa najvažnijih turnira (grend slemovi, mastersi i Završni masters) i u tom segmentu vodi sa 5.830 naspram 5.100. Pa nema nikakvih razloga za brigu.

Za kasniji period će zavisiti dosta od toga da li će Đoković igrati u Dubaiju na turniru iz kategorije 500, pošto po svemu sudeći ni ove godine neće igrati na Indijan Velsu i u Majamiju.

Novak bi mogao da strepi samo zbog još jednog igrača – Stefanosa Cicipasa sa kojim je igrao u finalu Australijan opena. Grčki teniser ima 875 bodova manje od Novaka (7.070 naspram 6.195), ali će morati da odbrani 300 bodova koliko je osvojio za finale Roterdama prošle sezone. Saldo bi mogao da popravi za samo 200 bodova eventualnom titulom, a ove godine je prvi nosilac u Holandiji od 13. do 19. februara.

BONUS VIDEO Đoković izlazi pred srpske navijače u Melburn parku posle osvajanja turnira

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar