Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL

Dan nakon što je pobedom nad Tejlorom Fricom osvojio US Open, Janik Siner sa nestrpljenjem čeka da se Svetska antidoping agencija (WADA) oglasi kako bi znao da li se definitivno izvukao, ili će uslediti novi meseci neizvesnosti u karijeri mladog Italijana.

Siner je u martu 2024. godine, tokom takmičenja na Indijan Velsu, dva puta bio pozitivan na klostebol, ali je uprkos tome gotovo momentalno dobio dozvolu od strane Međunarodne agencije za integritet tenisa (ITIA).

PROČITAJTE JOŠ...

S obzirom na to da je bio oslobođen od strane ITIA u prvobitnoj presudi, te da je dokazao da je do pozitivnog nalaza došlo slučajno, Siner će izbeći maksimalnu kaznu od četiri godine, koliko dobijaju oni za koje bude utvrđeno da su ovu supstancu koristili kako bi poboljšali svoje performanse.

To znači da je najveća maksimalna kazna koju bi mogao da dobije ona od dve godine zabrane igranja. Ipak, i to se dešava u situacijama kada je dokazano da je do kontaminacije došlo nenamerno, ali je postojao neki problem u iznošenju odbrane.

Siner je dokazao da je, zajedno sa svojim timom, taj deo pripremio gotovo savršeno, pa je opet malo verovatno da bi dobio maksimalnu suspenziju.

Ono što bi WADA mogla da traži jeste takozvana „parcijalna odgovornost“, što znači da je Siner, ako ne u potpunosti kriv za doping, onda delimično odgovoran jer je on birao članove svog tima.

To ujedno sa sobom povlači i kaznu od četiri do šest meseci suspenzije, počev od trenutka kada je prvi put bio pozitivan.

U slučaju da dobije najmanju kaznu (četiri meseca), to bi značilo da bi mu svi rezultati od 10. marta do 10. jula bili obrisani, te bi izgubio gomilu i bodova i novca.

Primera radi, Siner je za to vreme osvojio turnir u Majamiju (1000 bodova), poražen u polufinalu mastersa u Monte Karlu od Stefanosa Cicipasa (400 bodova), u četvrtfinalu mastersa u Madridu povukao se pre meča sa Feliksom Ože Aljasimom (200 bodova), zatim je ispao u polufinalu Rolan Garosa (800 bodova), osvojio turnir serije 500 u Haleu (500 bodova), dok je na Vimbldonu ispao u četvrtfinalu od Danila Medvedeva (400 bodova).

To bi značilo i da bi ostao bez 3.300 bodova, pa bi u ovom trenutku imao 7.880 bodova, i još uvek bi bio prvi ispred Aleksandera Zvereva (7.075 bodova).

Ukoliko bi, pak, sankcija bila maksimalna, i Siner dobio punih šest meseci, to bi značilo da bi suspenzija istekla 10. septembra, pa bi mu bili obrisani rezultati iz Montreala (četvrtfinale protiv Andreja Rubljova), Sinsinatija (osvojio turnir) i US Opena (osvojio turnir), te bi Italijan mogao da ostane bez dodatnih 3.200 bodova.

To bi značilo da bi Siner izgubio čak 6.500 bodova, titula na US Openu bi mu bila oduzeta, a na ATP listi bi sa 4.680 bodova bio petoplasirani, ispred Andreja Rubljova koji ima 4.645 bodova.

A poznato je i kada bi WADA trebalo da se oglasi ovim povodom.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare