Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Italijanski teniser Janik Siner moraće svoju nevinost u slučaju dopinga da dokazuje na sudu, objavljeno je u subotu.

U trenutku dok se Siner borio da preokrene u meču sa Romanom Safjulinom na turniru u Pekingu, Svetska antidoping agencija (WADA) objavila je da ulaže žalbu pred Sudom za sportsku arbitražu u Lozani, na odluku Međunarodnog tela za integritet u tenisu (ITIA).

PROČITAJTE JOŠ:

Odlukom ITIA je Siner oslobođen svake odgovornosti u slučaju kada mu je u organizmu u dva navrata i dva odvojena testiranja u martu pronađen anabolik klostebol.

On je nastavio da se takmiči normalno kao da se ništa nije desilo, učvrstio se na prvom mestu na svetu i osvojio US Open kao najveći od nekoliko turnira gde je posle doping skandala uzimao trofeje.

Njegov slučaj podelio je javnost, pa ima onih koji ga kritikuju, poput Nika Kirjosa, ali i onih koji ga brane. Jedan od takvih je Paolo Bertoluči, nekadašnji italijanski teniser.

Bertoluči, osvajač šest titula u karijeri i nekadašnji 12. igrač planete iznosi i neke krajnje kontroverzne stavove u pogledu odbrane Sinerovog slučaja, ističući da je prednost to što je Teniski savez Italije jedan od najjačih u svetu.

„Ostajem čvrsto uveren u njegovu nevinost, čak i ako tu nema potpune sigurnosti. Jedino što me zbunjuje je to što se radi o nekoliko nedelja do pet, šest meseci čekanja da se odluči da li je kriv. Veoma dugo, čak i italijanska suđenja traju kraće. Nije u redu držati tenisera tako dugo ‘na roštilju’. To znači ubiti ga“, rekao je Bertoluči, a preneli su italijanski mediji.

Pozvao se i na presedan Hoze Luisa Palomina koji je četiri meseca bio suspendovan pre nego što je oslobođen optužbi, a onda napada organizaciju WADA.

„Ostajem optimista jer postoji presedan slučaja Palomino i jer je u ovom trenutku Teniski savez Italije jedan od najjačih na svetu sa brojem 1 na rang listi i mnogo šampiona među prvih 50. Nadam se da će se sve rešiti jer najbolje znaju da je WADA svakako politizovana, ali bi diskvalifikacija Sinnera bila potpuno nelogična“, kaže Bertoluči.

BONUS VIDEO: Novak Đoković trenira

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare