Foto: EPA-EFE/STR

Najbolji teniser planete Janik Siner pobedio je španskog igrača Karlosa Alkaraza u finalu "Slema šest kraljeva".

Njih dvojica su se sastali 11. put na terenu, ali ovog puta taj meč nema takmičarski značaj, premda ima finansijski jer pobednik dobija više miliona evra na računu.

PROČITAJTE JOŠ:

Siner je na kraju slavio čudesnim preokretom sa 6:7 (5), 6:3, 6:3, a Alkaraz je neobjašnjivo padao kada je najmanje trebalo i kada se nije baš očekivalo.

Alkaraz do sada vodi sa 6:4 u pobedama protiv Sinera, a pobedio je Italijana i u poslednjem međusobnom susretu u finalu turnira u Pekingu, ali i u preostala dva meča ove godine koja su njih dvojica igrali.

Siner je u svom četvrtfinalnom meču na egzibiciji u Rijadu pobedio Danila Medvedeva, a Alkaraz Holgera Runea, pa je Italijan pobedio Novaka Đokovića, a Alkaraz Rafaela Nadala. Novak je na kraju savladao Rafu u dva seta za treće mesto.

Karlosu su se stvari okrenule kako je meč odmicao jer je u ključnom momentu pritisnuo Sinera u prvom setu nekolicinom odličnih udaraca posle kojih je krenuo napred.

Od starta ga je mučio servis, Siner je napravio brejk za 3:1, a onda je Španac zaigrao znatno bolje.

Alkaraz je krenuo put preokreta snažnim udarcima i počeo je da „rešeta“ forhendima, ali je imao probleme kada bi se loptica prebacivala na bekhend stranu.

Upravo ovi prvi udarci su mu bili recept kojim je pritiskao Sinera dok nije vratio brejk za 4:3, a i dalje se mučio da sačuva svoje servise.

Foto: Fayez NURELDINE / AFP / Profimedia

Na 5:4 za Sinera, Italijan je častio protivnika promašenim relativno lakim forhendom koji je ispalio u aut za Karlosovu gem loptu, dok mu je servis bolje funkcionisao od Špančevog.

Alkaraz je povremeno i forsirao te izlaske napred, ali od taktike nije odustajao, dok je Siner počeo nešto više da promašuje kako se prvi set bližio kraju.

Bilo da je prebacivao osnovnu liniju, ili slao lopticu malo pored nje, Karlos je bio tek nešto energičniji i staloženiji do kraja taj-brejka za 1:0.

Foto: EPA-EFE/STR

U drugom setu je Siner napravio brejk za 2:1 i delovalo je da će se ponoviti scenario iz prvog seta kada je Alkaraz vratio brejk za 3:3.

Međutim, Španac je odmah nakon toga ispustio dva svoja gema i rezultat je bio izjednačen.

Treći set je imao drugačiju putanju mada je Karlos spasao brejk šansu već u drugom gemu. Brejkova nije bilo jer mu se servis stabilizovao pa je Siner iskoristio jedinu šansu u osmom gemu.

Brejkom je poveo sa 5:3 i onda mirno odservirao za trijumf i nagradu od šest miliona dolara.

BONUS VIDEO: Novak Đoković i izjava posle finala u Šangaju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare