Karlos Alkaraz i Novak Đoković Vimbldon 2023
Foto: Adrian DENNIS / AFP / Profimedia

Igrali su tri puta ove godine. Dva puta je slavio Novak Đoković. Jednom je slavio Karlos Alkaraz. Ukoliko dođe do još jednom njihovog finala direktno će odlučiti ko je teniser godine i prvi na ATP listi barem do januara.

Komplikacije Španca su učinile da borba za prvo mesto na ATP listi i u ATP trci bude neizvesna kao retko kada i da sve staje zapravo u jedan jedini meč. Ukoliko do njega i dođe.

PROČITAJTE JOŠ

Alkaraz je izgubio u osmini finala mastersa u Šangaju od Grigora Dimitrova, izgubio je od Janika Sinera u polufinalu Pekinga (serija 500), povukao se sa turnira u Bazelu, a onda je postalo jasno šta ga muči. Alkaraz je odigrao i US Open za zavojem oko desne butine, a izgleda da se došlo do te tačke da je i jurnjavu za vrh ATP liste morao da okonča, barem privremeno.

Španac je poslao zabrinjavajuću poruku za sve navijače, a zasigurno to nije bilo nikome drago da čuje.

„Nažalost, neću moći da igram ove godine u Bazelu. Imam problem sa zapaljenjem plantarne fascije u levom stopalu i umor mišića u donjem delu leđa zbog čega mi je bio neophodan tretman da bih mogao da odigram ostatak sezone. Nadam se da se vidimo uskoro“, napisao je Alkaraz.

Alkaraz trenutno zaostaje za Đokovićem 2.240 bodova na ATP listi, ali tu na scenu stupa matemetika. Đoković do kraja sezone brani čak 2.100 bodova, što znači da i dalje ima sve u svojim rukama zbog te razlike od 140 bodova.

Karlos Alkaraz i Novak Đoković
Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Srpski teniser je u Parizu igrao finale i stigao do 600 bodova, a na Završnom mastersu u Torinu je upisao sve pobede i stigao do 1.500 bodova. Sa druge strane, Alkaraz brani tek 180 bodova jer je u četvrtfinalu prošle godine poražen od Holgera Runea, koji je kasnije u finalu savladao i Đokovića.

To znači da će onaj ko bude otišao korak dalje na ova dva turnira uspeti i da završi godinu na prvom mestu ATP liste. Nešto je drugačije matematika kada je u pitanju nagrada za najboljeg igrača godine, to je promenjeno pre dve godine, pa se sada gleda ATP trka za ovo priznanje. Po pravilu je teniser bio prvi u obe kategorije, ali sada je razlika neuporedivo manja. Đoković ima tek 500 bodova u trci više od Alkaraza (8.945 naspram 8.445) što znači da može sebi da dozvoli i jedan od dva slabija turnira, ukoliko Alkaraz ne bude oba puta došao do titule.

Novak Đoković i Karlos Alkaraz Foto:CRY-Lionel Guericolas / MPP / The Photo One / Profimedia

Đoković bi ukoliko uspe da sačuva vrh i posle Završnog mastersa u Torinu i zvanično probio brojku od 400 nedelja na vrhu sveta, što je dostignuće koje se u tenisu ne pamti.

Španski teniser sada mora da sanira povrede koje ga prate već neko vreme, a upravo zbog toga ga opet porede sa Rafaelom Nadalom. Ipak, Alkaraz igra možda i u većoj brzini, pokušao je da pronađe balans i da igra sa „smanjenim gasom“, ali se čini da je to radio samo zbog limita koje su mu nametnule povrede.

Upravo zbog toga je masters u Parizu (30. oktobar – 5. novembar), koji je često dobijao nešto manju pažnju, odjednom postao mesto na kom će se „lomiti koplja“ ove sezone. Ukoliko Novak podigne jubilarni 40. masters u prestonici Pariza biće neuporedivo bliži tome da završi godinu kao prvi, tada će mu nedostajati možda još samo dve pobede u Torinu od 12. do 19.

Đoković – Alkaraz
Međusobni skor: 2-2
Titule ove godine: pet naspram šest
ATP lista: 11.045 naspram 8.805
ATP trka: 8.945 naspram 8.445 bodova

Bodovi koje brane do kraja godine: 2.100 naspram 180

BONUS VIDEO Novak Đoković o Karlosu Alkarazu i njegovom uspehu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar