Foto: REUTERS/Toby Melville

Pre samo 20 dana ovo je delovalo kao nemoguća misija, a u međuvremenu se mnogo toga promenilo. Srbin bi mogao da napadne rekordnu titulu na travi, ali je mnogo pitanja koja i dalje lebde u vazduhu.

Novak Đoković je stigao u Londonu u nedelju i odmah odradio trening na „Ol Ingland klubu“. Odlučio se za „svoj“ teren, odnosno na teren koji je malo sakriven od očiju javnosti, ali i ostalih tenisera. Tamo navijači ne mogu da ga vide, a ostali igrači tek u prolazu. Tu je problematičan i pristup novinarima, što dovoljno govori koliko želi da sačuva barem gram privatnosti.

Srpski teniser je trenirao u Crnoj Gori na betonu, a sada je stigao na travu gde će pokušati da zaigra prvi put od operacije medijalnog meniskusa. Od operacije je prošlo tačno 20 dana, a on se već našao na terenu što najbolje govori da i te kako želi da igra tenis.

PROČITAJTE JOŠ

Uostalom, jedna objava i poruka „Tenise, nedostajao si mi“ to dovoljno govori.

Đoković će po svemu sudeći biti drugi nosilac na turniru (Vimbldon još uvek nije to zvanično objavio), jer je pretekao Karlosa Alkaraza na ATP listi, iako nije igrao. Španac je neočekivano poražen na startu turnira u Kvinsu i tako izgubio 450 bodova, dok je Janik Siner osvajanjem titule povećao prednost u odnosu na Srbina i sada je taj odnos 9.890 naspram 8.360. Đoković na Vimbldonu brani finale od prošle godine i 1.200 bodova, pa bi to moglo da utiče na njegov renking još jednom.

Đoković je odlučio da izađe bosonog na vimbldonsku travu, a onda je i odradio pravi teniski trening. Problematično je to što je na desnom laktu nosio rukav, dok je oko desnog kolena bio steznik. To najbolje pokazuje da se ne oseća savršeno, ali da je i dalje motivisan da proba da se okuša u Londonu.

Ukoliko bude želeo da igra, rivale će saznati na žrebu u petak u 11.00, a do tada će i doneti tu odluku. Uvek se povlačio kada nije mogao da igra i pre žreba, i teško je verovati da će sada odustati od te prakse.

Stigao je u London sa čitavim timom, pa je još jednom Boris Bošnjaković u ulozi glavnog trenera. Analitičar Novaka je tokom Rolan Garosa prekomandovan u prvog trenera i tako nastavio svoj teniski uspon nakon što je godinama bio glavni analitičar na Akademiji Novaka. Sa njim se nalaze još i Gebhard Fil Krič, kondicioni trener, ali i Klaudio Cimalja, jedan od dva fizioterapeuta.

Đoković se nalazi na ozbiljnoj prekretnici i moraće pažljivo da donese odluku oko nastupa, sigurno da ne želi ni na koji način da ugrozi nastup na Olimpijskim igrama (teniski turnir je od 27. jula do 4. avgusta), a razmak u odnosu na finale Vimbldona (1. do 14. jul) je tek 13 dana. To bi značilo da će Novak biti u takmičarskoj formi, ali je pitanje koliko mu odgovara promena podloge. Pogotovo zbog činjenice da će vršiti dodatni pritisak na zglobove i pre svega na koleno zbog niskog odskoka lopte na travi.

Uostalom, sve informacije govore da je ova povreda bila samo kamenčić na putu i ništa više od toga. Takve informacije širi i tim Đokovića, pre svih njegov menadžer. Otkrio je to čuveni Greg Rusedski kada je pojasnio detalje koje je saznao.

„Razgovarao sam sa Novakovim agentom i rečeno mi je da on želi da igra duže, da bude Tom Brejdi tenisa. I ta povreda meniskusa nije ozbiljna, bio je to čist maler. Na Rolan Garosu je počeo da igra dobro, tako da ne bih otpisivao Novaka. Ako želi da igra još dve, tri, četiri godine, koliko god, ne otpisujte ga. Ovo nije ozbiljna povreda i on je najdisciplinovaniji sportista kog sam video. Verovatno je i najveći sportista kog sam ikad video, toliko je dobar kao igrač“, rekao je Rusedski u podkastu na „Tenis čenelu“.

Novak je stigao na Vimbldon čak i nešto ranije nego obično, ali je to očekivano jer je obično dve sedmice pre toga igrao na egzibicijama. Ovog puta je bio primoran da pauzira, iako je već nekoliko dana nakon operacije počeo da radi kondicione, doduše ne i teniske vežbe.

Đoković je odlučan u nameri da se vrati, a poznato je da je znao da osvoji Vimbldon čak i kada nije igrao takmičarski turnir pre turnira. Od 2018. godine drugi teniser sveta ima samo jedan jedini poraz na Vimbldonu i sada želi da započne novi niz.

BONUS VIDEO Novak Đoković Miljanu: Šta nazad?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare