Novak Đoković sa zlatnom medaljom Foto: CARL DE SOUZA / AFP / Profimedia

Novak Đoković, najbolji teniser ikada, ovog leta ispunio je najveći san i osvojio je zlato na Olimpijskim igrama. Sada se obratio naciji i prisetio se uspeha iz Pariza.

Rekao je Novak odmah posle toga da je ovaj uspeh njegov najveći u karijeri i sada je ponovo o tome pričao.

„Postoji više razloga. Najveći je zato što sam imao čast da predstavljam Srbiju. Olimpijske igre su najveći sportski događaj, održavaju se svake četiri godine. Retke su prilike da osvojite medalju za zemlju. Imao sam turbulentnu istoriju na Olimpijskim igrama. Uzeo sam bronzu u Pekingu 2008. godine. Posle sam dva puta izgubio u polufinalu i u mečevima za bronzu. To su verovatno i najteži porazi za mene u karijeri.

Mi u tenisu imamo sreće da učestvujemo na četiri grend slema kako bi se dokazali. Međutim, OI su tako dragocene. Samim tim što sam u prva četiri puta promašio šansu za finale. Imao sam i operaciju kolena, da se izdignem, uđem u finale Vimbldona, sve te okolnosti i faktori su uticali na to. Imam 37 godina, na vrhuncu sam, ovo mi je bila možda i poslednja šansa za zlatnu medalju. Zato sam i pao na zemlju kada sam ušao u finale. Za mene je to bila ogromna pobeda. Na tribinama su bili najbliži ljudi meni, supruga, deca, tim, pripadnici olimpijskog tima Srbije. Ne mogu to da doživim na drugom turniru. Motivacije je bilo na pretek. Najlepši set emocija mi je bio kada sam dobio Alkaraza“, rekao je Novak u emisiji „Put šampiona“ na RTS-u.

PROČITAJTE JOŠ

Istakao je i Novak da će biti uvek pritiska kada izađe na teniski teren.

Novak Đoković i Karlos Alkaraz na Olimpijskim igrama 2024
Foto: diebilderwelt / Alamy / Alamy / Profimedia

„Uvek ima pritiska. Težim perfekciji, da dovedem sebe u poziciju da odigram najbolji tenis kada je najpotrebnije. Malo je sada drugačije. Godine su tu, moram da budem selektivniji gde želim da budem na vrhuncu forme. OI su mi bile plan i cilj. Povreda na Rolan Garosu me je dosta zabrinula. Kada sam stigao u finale Vimbldona, znao sam da ću biti spreman za Pariz. Pobediti Nadala na centralnom terenu Rolan Garosa je veliki uspeh. Dobro sam se osećao, bio sam inspirisan, znao sam da me cela država prati i gleda.

Kada uzmemo sve okolnosti u obzir, manji je bio pritisak nego običan. Evo, sada u Njujork sam otišao samo zato što je grend slem. Osećao sam da to nisam ja. Osećao sam pred svaki meč veći pritisak nego na OI. Tenis je pojedinačan sport, nemamo na koga da se oslonimo. Sami smo na terenu, tu je čar i lepota sporta, ali ako vam je loš dan i nemate rešenje vi ste – izgubili. To je mač sa dve oštrice. OI su mi bile najveće zvezde vodilje. Tenis nije klasičan olimpijski sport poput plivanja i takvih sportova. Onda kao mali nisam doživeo Igre na taj način. Pratio sam naše proslavljene sportiste koji su se vraćali sa odličijma. Više sam pratio druge turnire poput Vimbldona“, dodao je Đoković.

BONUS VIDEO Trening Novaka Đokovića na US Openu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar