Foto: Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia

Najpoznatiji sportski medij na svetu, američki ESPN objavio je i konačnu listu najboljih sportista 21. veka, a među 25 najboljih našao se i Novak Đoković.

Srpski as je na taj način ddobio priznanje za svoje rezultate, ali je problem u konačnom redosledu u tom izboru koji je krajnje nelogičan po nekoliko parametara.

Srpski teniser je na 11. mestu svih vremena među svim sportistima, ali je zanimljivo da je čak dvoje tenisera sipred njega.

Švajcarac Rodžer Federer je na primer stavljen na šesto mesto iako je osvojio četiri grened lsem titule manje i sve ukupno je imao manje uspeha od srpskog tenisera i to bez neke velike dileme. Da stvar bude nelogičnija, u prvoj rečenici objašnjenja su napisana njegova dostignuća koja nisu ni blizu Novakovih, a onda je ostatak teksta posvećena njegovom oproštaju gde su svi plakali zbog njega što je bio dokaz njegove veličine.

Ni Rodžer Federer nije najuspešniji sportista iz sveta tenisa jer je ispred njega i Serena Vilijams koja takođe ima manje grend slem titula od Đokovića i nije najuspešnija teniserka svih vremena po tom parametru. Pored njenih rezultata, spominje se njen povratak posle majčinstva i njen lament o tome kako je mogla da osvoji preko 30 titula, ali eto nije.

Da stvar bude još bizarnija u objašenjnenju Đokovićeve 11. pozicije navodi se i da je najbolji teniser svih vremena, ali je nekako na ovoj listi završio iza Federera i Vilijams.

„Ključna dostugnuća: 24-struki grend slem šampion u pojedinačnoj konkurenciji; rekord od 422 nedelje kao broj 1.375 pobeda na grend slem mečevima; treći u muškoj koknkurenciji po ukupnom broju titula (98),1.110 pobed au karijeri.

Manje od dva meseca nakon što ga je Karlos Alkaraz zaprepastio u finalu Vimbldona, Đoković je odbio da ponovo odloži istoriju i zaradio je svoju rekordnu 24. titulue na US Openu 2023. Nakon što je izbegao izazov u ​​pet setova u trećem kolu, Đoković nije izgubio nijedan set i u finalu je pobedio Danila Medvedeva sa 6:3, 7:6 (5), 6:3. Sa 36 godina postao je najstariji čovek koji je osvojio US Open i izjednačio je rekord Margaret Kort za najviše titula u istoriji. Mnogima je taj podvig obezbedio poziciju najvećeg sporta svih vremena, ali je, kao pravi takmičar, bio daleko od zadovoljstva. „Trenutno ne razmišljam o tome koliko slemova želim da osvojim“, rekao je nekoliko sati kasnije.

Teško da postoji logično obojašnjenje za ovakav izbor bar kada je teniski deo u pitanju i deluje kao da su još jednom pokušali da omalovaže Novakove uspehe.

Najbolji sportista 21. veka na ovoj listi je majkl Felps, a posle Serene Viljams na trećem mestu se nalazi Leo Mesi. Slede Lebron Džejms, Tom Brejdi, Federer, Simon Bajls, Tajger Vuds, Jusein Bolt, Kobi Brajant koji kompletira 10 najboljih.

Iza Đokovića sledi Rafael Nadal, a potom Kristijano Ronaldo, Stef Kari, Kejti Ledecki, Tim Dankan, Šekil O’Nil, Patrik Mahoms, Luis Hamilton, Aron Donald, Dijana Taurasi, Sidni Krozbi, Kevin Garnet. Albert Pujols i Flojd Mejveder koji zatvara listu 25 najboljih ikada.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare