Novak Đoković na Vimbldonu
Foto: Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Novak Đoković je najveći igrač u istoriji tenisa kada pričamo o rezultatima i jedan od najvećih u istoriji Vimbldona.

Putujte sigurni uz UNIQA putno osiguranje za ceo svet.

Foto: Nova.rs

Zapravo, ako se pogledaju titule, samo ih je miljenik Londona Rodžer Federer osvojio više, osam, što bi Novak Đoković ove godine mogao da izjednači.

Srpski as je postao deo velike istorije tenisa na travi i svoj dečački san da osvoji Vimbldon pretvorio u jednu od najvećih teniskih dominacija.

PROČITAJTE JOŠ

Odigrao je neka kultna finala kao ono sa Federerom kada je u epskom meču od pet setova došao do titule, kao i prošlogodišnje sa Karlosom Alkarazom koje je izgubio.

Osim istorijski gledano, on je bez dileme najveća zvezda i ovog turnira jer je jedini teniser koji je pored njega dizao pehar u Londonu samo branilac titule Alkaraz.

Novakova pojava na kompleksu Vimbldona najbolji je dokaz takve tvrdnje. Čak i Đokovićevi treninzi izazivaju više pažnje nego mnogi mečevi.

Dešava se i da pored njega na terenima budu velike zvezde poput Alkaraza, Janik Sinera ili Ige Švjontek, i da niko to ni ne registruje.

Novak Đoković protiv Runea Foto: EPA-EFE/TIM IRELAND

Bejl, Vestbruk, Kirjos, Rasel

Slično je i sa džet setom i zvezdama sporta koje se vrte oko njega i sa kojima se druži poput Džordža Rasela, Rasela Vestbruka, Gereta Bejla, Nika Kirjosa…

Ali, ponekad nisu dovoljni ni svi podaci, rekordi, sva pažnja koja se oko njega vrti da dobije zasluženo priznanje i od ostrašćene britanske štampe i lokalnih navijača.

Jednostavno, Đoković nikada nije bio deo teniskog establišmenta i nije se uklapao u priču onako kako su to Englezi zamislili.

Prvo, svojevremeno je odbio basnoslovne ponude da uzme britansko državljanstvo što bi mu olakšalo život, ali bi pogazio sopstvene principe ma kakvi oni bili.

Novak Đoković Foto:EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Od tada je svaki njegov gest pažljivo seciran. Svaki pokret, uzvik, reakcija. Čak i kada bi to bio samo odgovor na provokacije bezobraznih navijača u jeku borbe i naleta adrenalina, opet bi bio krivac.

Osim odbijanja državljanstva, problem je bio i u tome što je pokvario rivalstvo Rodžera Federera i Rafaela Nadala, koje su svi videli kao epsko i krenuli da pričaju bajke.

Novak je rešio da se umeša, a zatim i preotme sve medijske narative, a ni pomenuti dvojac dok je bio na vrhu nije izbegavao da pošalje otrovne strelice prema Đokoviću.

To bi bilo dovoljno da se zapali vatra i krene medijska tirada.

Vakcina, deportacija, borba za tenis

Novak Đoković Foto:Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Kada su Federer i Nadal sišli sa scene, bile su potrebne druge stvari za napad.

Dugo vremena je bio antiheroj zbog priče o vakcini, deportacije iz Australije i stavova na tu temu.

Osim toga, paralelno sa tim gurao je priču o velikim promenama u teniskim organizacijama i pre svega raspodeli novca.

Đoković je počeo da zagovara više prava za igrače i jednaku raspodelu novca, a to je bio udar i na ATP i velike medijske organizacije koje su izdvajale ogroman novac i koje pravda nije zanimala.

Jednostavno, bogati žele da budu samo još bogatiji, a ne obrnuto.

Ali, priča o Novaku negativcu je počela da jenjava.

Foto:JESPER ZERMAN / Bildbyran Photo Agency / Profimedia

Poštovanje Sinera, Runea, Alkaraza

Nova generacija tenisera i novih zvezda poput Sinera, Runea, Alkaraza i drugih srpskog asa neizmerno poštuje i odaje mu počast svaki put kad krene priča na tu temu ili gestovima kada ga sretnu.

A, trebalo je da upravo oni budu antiteža i neprijatelji „zlikovcu“ Đokoviću. Osim toga, deluje da raste nezadovoljstvo zbog priče o raspodeli novca i da je sve veći broj igrača nezadovoljan.

Osim toga, nije bilo nikakvih „ispada“ Đokovića koje bi iskoristili da ga napadnu sa svih strana.

NOLE NA VIMBLDONU

Utisak je i da su njegovi lošiji rezultati uticali na to da se stvori slika da je možda došao kraj njegove dominacije, ali je Novak imao drugačije planove.

Srpski as je došao na Vimbldon uprkos prognozama i sada postoji „opasnost“ da se popne na tron i stane uz rame sa miljenikom Federerom i tako mu uzme poslednji bastion dominacije koji ima.

Zbog toga je reakcija nakon meča sa Runeom bila poput oluje. Novakova želja da grupu bezobraznih navijača postavi na mesto burnom reakcijom nakon pobede, bila je inicijalna kapisla za tiradu britanskih medija.

Novak Đoković Foto:Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Đoković je optužen za izmišljanje, ponovo je postao negativac.

Ne pomažu tu puno ni reči legende Džona Mekinroa koji je stao u njegovu odbranu.

„Pa zar ne mislite da je bilo bar stotinu mečeva tokom prethodnih 10-15 godina u kojima je prema Đokoviću iskazano nepoštovanje samo zbog toga koliko je on dobar?! Šta je on tako strašno uradio, šta? Hajde, navedite mi! Šta je strašno, to što želi da pobeđuje, što se trudi više nego bilo ko ko se ikada takmičio? Da li je to njegov izgled, da li je to odakle je? On vam je kao Dart Vejder (negativac u većem delu serijala „Ratovi zvezda“) u poređenju sa dve divnoće koje su igrale tenis, a tu mislim na Rafaela Nadala i Rodžera Federera. Ko je uopšte mogao da se poredi sa njima kad se radi o onome što su ostvarili, ali onda dođe taj Đoković i pokvari im žurku. I ovako ga poštuju posle svega?! Pa on je čovek koji je daleko najgori odnos preživeo i zato ću vam reći: on je najbolji koji je ikada ovaj sport igrao“, ućutkao je Džon Mekinro svaki novi pokušaj britanskog javnog servisa da omalovažava najboljeg svih vremena.

Ne vredi, jer narativ je odavno kreiran.

Novače, zlikovče, jedva su te dočekali.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare