Foto: Antoine Couvercelle / Panoramic / Bestimage / Profimedia

Imao je tokom karijere Novak Đoković turbulentne sezone, a ipak je uspevao da ispuni ciljeve. Najveći ove sezone je ispunio osvajanjem olimpijskog zlata, ali sada se pred njim nalazi još jedan veliki.

Miodrag Dimitrijević Foto:Nova.rs; shutterstock

Tokom godina nas je Novak Đoković navikao da sezonu završava i započinje na najvišem mogućem nivou. Čak 10 puta je podigao trofej na Australijan openu i tako je uglavnom otvarao sezone od 2008. godine, a voleo je da ih završava dominacijom u dvorani.

PROČITAJTE JOŠ

Upravo će dominacija u dvorani biti neophodna i ovog puta. Đoković je posle US Opena saznao da je ispao iz najboljih osam na ATP trci, pa su sada dobri nastupi na mastersu u Šangaju (od 2. do 13. oktobra) i Parizu (od 26. oktobra do 3. novembra) sada imperativ svih imperativa.

Razlog? Đoković zasigurno želi da bude još jednom na Završnom mastersu u Torinu od 10. do 17. novembra, a da bi u tome uspeo moraće da beleži vanredno dobre rezultate. Vanredno dobre u odnosu na masters izdanja ove godine, ali upravo je na ovim turnirima tokom istorije beležio sjajne rezultate.

U Šangaju nikada nije izgubio finale i ima četiri titule (rekord), odigrao je najviše mečeva od svih (39), pobedio na 34 njih, imao je 13 pobeda zaredom i 12 puta je nastupao na ovom turniru. Dobio je 88,9 odsto svih mečeva koje je tamo ikada odigrao.

Novak Đoković Foto: JULIEN DE ROSA / AFP / Profimedia

Dakle, ukoliko nije rekorder u nekoj od kategorija, onda je sigurno u vrhu. Ostalo mu je još da srušio rekord Rodžera Federera koji je sa 36 godina, dva meseca i sedam dana postao najstariji šampion.

U Parizu pak ima sve moguće rekorde. Osvojio je sam titula i igrao devet finala, uzeo tri titule zaredom i još jednom je igrao tri vezana finala. Odigrao je 59 mečeva i slavio na 50 njih. Uspeo je da naniže čak 17 pobeda zaredom na ovom turniru i do sada ga je igrao 17 puta. Dakle, bio je nezaobilazni deo njegovog teniskog puta.

Šta kaže ATP trka?

I sada matematika. Nekima je to više, a nekima manje zanimljivo.

Šta Đoković treba da uradi do kraja godine? Najlakše rečeno titula u Šangaju ili Parizu, što smo videli da je uspevao toliko puta u karijeri, donela bi mu mirnije dane i laganu pripremu za Torino. Odustao je od Serbia Opena početkom novembra kako bi se pripremao za Završni masters, pa je sigurno da želi da na njemu nastupi.

Ipak, u ovom trenutku je prvi ispod crte! To mu se baš, baš dugo nije desilo jer se dešavalo uglavnom da se kvalifikuje već tokom jula posle sjajnih rezultata. Ipak, ova sezona je sve samo ne obična, pa smo tako dobili šest različitih masters šampiona na sedam ovih turnira (samo je Janik Siner osvojio dve titule).

Sada je vreme da dobijemo i sedmog u godini.

Foto: Screenshot ATPtour

Loša vest za Đokovića je što je Tejlor Fric napravio rezultat karijere i prvi put stigao do grend slem polufinala. Time je uvećao svoj bodovni konto za najmanje 800 bodova i preskočio Srbina. Slična priča je i sa Aleksom De Minorom koji je stigao do još jednog grend slem četvrtfinala i tako nastavio sjajne nastupe ove sezone (otvorio ju je baš pobedom nad Srbinom u Junajted kupu).

Đoković ima trenutno 3.260 bodova, De Minor ima 3.305 (može da uveća do 4.905), a Fric 3.390 (može da uveća do 4.590). Praktično bi Đoković osvajanjem jedne titule gotovo izvesno bio na spisku putnika za Torino, ali ukoliko to ne bude slučaj moraće da ode „duboko“ u kosturu oba turnira.

Za novih hiljadu bodova bi izvesno izbacio De Minora iz igre, osim u slučaju da on do kraja sezone napravi uspeh karijere.

Đoković će zbog toga želeti da bude na najvišem mogućem nivou u Šangaju i da time već prebrine brige. U slučaju lošijeg rezultata popravni će imati baš u Parizu u kom je ove godine kompletirao tenis. Opet taj Pariz.

BONUS VIDEO Prva konferencija Novaka Đokovića kao olimpijskog šampiona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare