Novak Đoković i Karlos Alkaraz
Foto: Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Nije ovo bila bajka koju smo želeli, ali je na kraju bila bajka koju smo dobili.

Putujte sigurni uz UNIQA putno osiguranje za ceo svet.

Foto: Nova.rs

Karlos Alkaraz drugi put uzastopno je šampion Vimbldona tako što je pobedio Novaka Đokovića u još jednom finalu. Ako je pre godinu dana i postojala drama, ovoga puta je na terenu samo jedan čovek odlučivao o sudbini i konačnom ishodu borbe za pehar.

Ako je neko morao da pobedi Đokovića, onda je najbolja stvar što je to bio baš mladi Španaca.

PROČITAJTE JOŠ

Alkaraz ima samo 21 godinu, ali već na svom konto ima četiri grend slema i ne zna za poraz u finalima a od toga dva Vimbldona u nizu. Uspeo je da veže Rolan Garos i Vimbldon u istoj kalendarskoj godini što je privilegija koju su imali retki u istoriji ove igre.

Njegovu pobedu još impresivnijom čini podatak da je najbolji teniser u istoriji bio nemoćan poput juniora koji je prvi put dobio šansu da sparinguje protiv iskusnog i prekaljenog seniora

Finale Alkaraza i Novaka Đoković bila je igra mačke i miša, ali ne na način na koji je Srbija očekivala i potajno se nadala.

Treba biti pošten i reći da je Novak samim plasmanom u finale napravio podvig kakav je nezamisliv za mnoge druge igrače i za mnoge druge sportiste.

Ali, čak i da je bio zdrav veliko je pitanje kako bi se ovaj meč završio. Ne zato što Novak Đoković nije dovoljno dobar, jer znamo najbolji teniser svih vremena i nema više bilo šta bilo kome da dokazuje.

Foto: Jordan Pettitt / PA Images / Profimedia

Novak ima 37 godina, 24 grend slem titule i bezbroj neverovatnih rezultata i podviga u svojoj karijeri. Ipak, na drugoj strani mreže došla je nova sila, novi talas koji ruši sve pred sobom.

Alkaraz je, to je sad već u ovom trenutku svima potpuno jasno, generacijski talenat. Ono što je on uradio sa 21 godinom nisu radili ni najveći pre njega.

Sposobnost da se prilagodi i napreduje svetlosnom brzinom i da uči iz svojih grešaka na način na koji je ranije bio nepojmljiv, čine mladog Španca uzbudljivim sa jedne strane i zastrašujućim za druge strane za sve koji mu budu stajali na putu u bogatoj karijeri koja je tek pred njim.

Ako bi neko i želeo da njegovu pobedu ospori činjenicom da Novak sa druge strane nije bio na svom najvišem nivou, na prvu loptu ne bi pogrešio.

Međutim kada se čuju reči Novaka Đoković lično nakon završetka meča stvari dobijaju novu perspektivu. Srpski teniser je na pitanje da li je mogao nešto drugačije da uradi kako bi promenio ishod meča bez trunke zadrške i dileme jasno i glasno rekao da nije postojalo ništa što je on mogao da uradi na terenu što bi promenilo ishod meča koji je od prvog do poslednjeg poena bilo bio jednosmerna ulica.

Karlos Alkaraz
Foto: Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali)

Kada najbolji teniser svih vremena sa divljenjem i bez lažne skromnosti priča o veličanstvenosti nečije igre, a u glasu mu prepoznajete frustraciju i nemoć i svest da se ovoga puta zaista ništa nije pitao, onda je to dovoljan dokaz o kakvom se igraču radi.

Karlos Alkaraz u samo godinu dana prošao je izuzetno turbulentan period nakon kraha na Rolan Garosu protiv Novaka kada su ga svi videli kao apsolutnog favorita. Šokirao je ceo svet osvajanjem Vimbldona, a onda kada je trebalo da započne svoju dominaciju, izgoreo je u želji i pokušaju da osvoji sve i nakon toga nije uspeo da uradi ništa do kraja godine.

Kada se taj trend nastavio i u prvoj polovini ove godine u kojoj je bio daleko od nivoa igrača kojem se prognozira svetla budućnost, bilo je mnogo onih koji su jedva dočekali da ukažu na sve probleme i na to da je Španac poleteo previsoko.

Upravo su te okolnosti možda i najbolja potvrda. Koliko je veličanstven teniser kada je sa samo 21 godinom uspeo da prevaziđe sve prepreke, sve pritiske i sva očekivanja i da ponovo oduševi teniski svet nakon što je osvojio Rolan Garos pobeđujući rivale i u dramatičnim i spektakularnim mečevim. Ponovo je pokorio Vimbldon, iako su mnogi bili skeptični da je u stanju da to uradi i da je prošla sezona bila incident a ne pravilo.

Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Upravo u te dve titule, utkana je veličanstvenost teniske veličine koja nezadrživo grabi ka legendi ovog sport. Reči Novaka Đokovića nakon poraza u finalu da su pred Alkarazom još mnogo mnogo trofeja nisu bila tek puka ljubaznost. Svestan je srpski teniser o kakvom se igraču radi i kakva je budućnost pred njim.

Ali pre svega Karlos Alkaraz izuzetno je pošten nasmejan i fino vaspitan momak u njegovom osmehu i dalje možete videti onu dečačku iskrenost sa jedne strane ali na terenu to je istinski gladijator koji povrh svega sadrži nenormalnu količinu talenta

Možda i najbolji opis onoga što Španac u ovom trenutku jeste bio uzvik jednog navijača koji je nekoliko minuta nakon poslednjeg poena kojim Alkaraz pobedio u velikom finalu kada je na kratko zavladala tišina – Karlose Alkaraze, ti si jedna predivna zver.

I to je baš ono što ga možda i savršeno opisuje. Dečko prepun poštovanja za navijače, za ljude oko sebe sa kojima sarađuje, za legende ovog sporta kao što je Novak Đoković prema kojem ima najdublje i najiskrenije poštovanje koje pokazuje na svakom koraku i pri svakom susretu. Sa druge strane kada krene meč i kada prvi servis zapara vazduh Karlos Alkaraz postaje zver. Ko je gotovo nemoguće zadržati i zato je pred njim nedvosmisleno jedna velika karijera koja će obeležiti istoriju ovog sporta.

Mi na kraju dana možemo da žalimo zašto je Novak izgubio veliko finale koje je moglo da bude potvrda njegove grandioznosti da je nekim čudom došao do titule posle nepunih mesec i po dana od operacije meniskusa, ali isto tako moramo da priznamo da je u ovom trenutku izgubio od boljeg igrača od sebe. Toga je bio svestan i sam Novak koji je posle meča u svakom momentu i na svako pitanje ponavljao da je u ovom trenutku Španac bio na svakom koraku ispred njega, pa zato na kraju dana ako je neko i morao da Novaka dva puta pobedi na zelenoj travi Vimbldona, onda je najbolje što je to bio Karlos Alkaraz. Ossim što će biti veliki šampion, on je jedno predivno biće i u to se autor ovih redova uverio toliko mnogo puta za samo ove dve nedelje Vimbldona i o tome slušao i od drugih koji su imali priliku da od prvog dana prate karijeru ovog momka iz Španije i ma koliko bio tužan zbog poraza najboljeg tenisera svih vremena, Karlose Alkaraze, moj duboki naklon.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare