Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Mnogi još veoma dobro pamte epsko finale Australijan opena kada Rafael Nadal i Novak Đoković nisu mogli ni da stoje na nogama.

Pet sati i 53 minuta spektakla u pet setova dobio je Đoković, a samo dve, tri godine ranije delovalo je nemoguće da neko na fizičkom nivou parira Nadalu.

PROČITAJTE JOŠ:

Gebhard Grič, kondicioni trener, jedan je od najzaslužnijih za tu transformaciju Đokovića, od igrača koji je predavao mečeve, do „zveri“ na terenu.

Iako je magistrirao sportski menadžment još 1985. godine, Austrijanac kaže da je upravo Đokovićevo finale AO iz 2012. njegov master rad.

„Način na koji se kretao, kako je bio u stanju da kontroliše lopticu kada bi ostali izgubili ravnotežu – to je neverovatno, bilo je izuzetno zabavno“, rekao je Grič za Tirol.de.

On sa Đokovićem sarađuje od 2009. godine, dve godine kasnije je Novak napravio veliki proboj, a onda početkom 2012. nastavio u istom ritmu.

„Prvo mi na pamet pada finale AO 2012 protiv Nadala. Maratonski duel od skoro šest sati koji će ostati upisan u istoriju tenisa. Činjenica da je Novak Nadalu, čudu kondicije, uspeo da uzme odlučujući set je za mene bila kao master teza“, priča Grič.

U tom periodu se rešio glutena, korigovao je ishranu uz pomoć Igora Četojevića i 2012. godinu dočekao kao neko ko se već popeo na krov planete.

„Zgrabio sam ogromnu priliku da radim sa fantastičnim teniserom. Kada smo počeli da radimo, Đoković je bio treći na svetu. Moj prvi zadatak bio je da ga dovedem u savršenu fizičku formu. Proboj se desio 2011. godine – prestigao je Nadala i Federera, neverovatno je koliko je njegova serija trajala. Posebno kada čovek zna koliko je teško postati broj 1, a onda se tu i zadržati“, rekao je Grič.

Austrijski stručnjak kaže da je zbog saradnje sa Novakom angažovao najbolje stručnjake, a srpski as je to znao da ceni.

Detalj posle finala Australijan opena 2012, Foto: EPA/BARBARA WALTON

„Prepoznao je da se dugo pogrešno hranio i konačno je shvatio da može dramatično da poboljša svoju igru i nivo energije posvećenim prelaskom na ishranu bez glutena. Rezultat toga je dobro poznat“, objašnjava Grič.

Podsećamo, Đoković je većinu svojih grend slem titula uspeo da osvoji tokom saradnje sa Gričom, a danas ih ima 20 ukupno i izjednačio se sa Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom.

BONUS VIDEO: Novak navija u transu, nervira se, samo što nije uleteo na parket na utakmici Zvezde

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar