Novak Đoković Novak Djoković
Novak Đoković Foto:

Novak Đoković, najbolji srpski teniser, počinje trku za Završni masters u Torinu, ali trenutno situacija nije najbolja.

Đoković se po prvi put od početka 2023. godine našao u situaciji da nije među prvoplasirana tri tenisera na ATP svetskoj rang listi (trenutno je četvrti).

Međutim, ono što je za Novaka važnije, jeste trka za Torino, na kom će učestvovati osam tenisera, i to onih osam najboljih na ATP Race godišnjoj rang listi. Formiraće se dve grupe i najbolja dvojica iz svake idu u polufinale, gde će pobednici grupa igrati protiv drugoplasiranih iz suprotne grupe.

Situacija je takva da je Đoković trenutno deveti u trci sa 3.260 bodova. Međutim, dobra vest je da za osmoplasiranim Aleksom de Minorom zaostaje 45 bodova jer je Australijanac na 3.305 bodova.

Pročitajte još

Đokovića očekuje Dejvis kup gde će sa Srbijom igrati protiv Grčke u subotu i nedelju, a nakon toga će moći da se posveti trci za Završni masters koji je osvajao sedam puta, iako mu to više nije u fokusu ni ove sezone ni u budućnosti.

Posle pet godina najbolji srpski teniser će igrati na mastersu u Šangaju, a očekuje se da zaigra i na još jednom mastersu koji je osvojio prošle godine pobedivši Grigora Dimitrova u finalu u dva seta (6:4, 6:3). Đoković mora da osvoji više poena na ovim turnirima od De Minora, ili da pretekne nekog od ostalih koji su ispred njega, ali će to biti nešto teži zadatak.

Novak Đoković Novak Djoković
Novak Đoković Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Sedmi u trci je Andrej Rubljov sa 3.480 bodova, 22 više od Novaka, ali je i ta razlika i te kako dostižna. Novak bi osvajanjem jednog mastersa zaradio još 1.000 poena. Na šestom mestu se nalazi Kasper Rud sa 3.795 bodova. Za jedno mesto iznad njega je Tejlor Fric koji je na učinku od 3.890 bodova. Amerikanac je nedavno igrao finale US Opena protiv Janika Sinera, i izgubio je u tri seta.

Četvrti je Danil Medvedev koji nije imao sezonu kakvu je verovatno očekivao, jer nije osvojio nijedan trofej, ali je zaradio 4.420 bodova.

Na prva tri mesta nalaze se teniseri koji su već obezbedili učešće na završnom mastersu jer matematički nikako ne mogu da padnu ispod osmog mesta. Oni su:

  • Janik Siner (9000 bodova)
  • Aleksander Zverev (6115 bodova)
  • Karlos Alkaraz (6010 bodova)

Podsećamo, Novak je osvojio zlato na Olimpijskim igrama u Parizu čime je upotpunio kolekciju javećih trofeja. Međutim, Olimpijske igre se ne boduju, pa Novakovo zlato neće imati uticaja na trku za Završni masters.

Đoković je imao nešto lošiju sezonu nego što smo od njega navikli, ali je postavio toliko visoke standarde tokom karijere da bi svaki najmanji pad u formi mogao da se nazove „lošom sezonom“. Pobedio je na 31 meču i izgubio osam puta. Međutim, osim Olimpijskih igara nije osvojio nijedan trofej.

Sa Rolan Garosa se povukao zbog povrede kolena, na Australijan openu ga je porazio Siner u polufinalu, dok je na Vimbldonu izgubio od Karlosa Alkaraza u finalu. Na US Openu doživeo je šok kada je izgubio u trećoj rundi od Alekseja Popirina.

Đoković pokorio Torino

Prošle godine je Novak u spektakularnom finalu pobedio Sinera u dva seta.

Imao je tada problema Novak u grupi, jer je doživeo poraz baš od Sinera, ali je slavio protiv Holgera Runea i Huberta Hurkača koji je „upao“ kao zamena Stefanosu Cicipasu koji se povukao zbog povrede. To je bilo dovoljno najboljem srpskom teniseru za drugo mesto u grupi A i plasman u polufinale.

Usledio je okršaj protiv Karlosa Alkaraza, pobednika grupe B. Novak ga je porazio u tri seta, da bi se potom revanširao Sineru u velikom finalu.

Ostaje da se vidi da li Novak može da ponovi ovaj uspeh.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare