Stefanos Cicipas
Stefanos Cicipas; Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Grčki teniser se našao u nebranom grožđu.

Stefanos Cicipas je rekao da su komentari koje je dao o Niku Kirjosu na prošlogodišnjem Vimbldonu „pogrešno protumačeni”, nakon što su njegove primedbe prikazane u Netfliks dokumentarcu „Tačka preloma” i percipirane kao rasističke na društvenim mrežama.

Cicipas je eliminisan od strane Kirijosa u okršaju treće runde na grend slemu na travii, a u dokumentarcu je pristup tenisu Australijanca opisao kao „neobrazovan”, rekavši da je doneo „taj NBA košarkaški stav” u sport.

PROČITAJTE JOŠ

Cicipas je rekao je da je došlo do „nesrećnog nesporazuma koji je stvorio iskrivljenu sliku o mojim namerama” u dugačkoj izjavi objavljenoj na njegovoj stranici na Fejsbuku u subotu.

„Primeti sam da su neki pojedinci pogrešno protumačili moje komentare u vezi sa Nikom Kirjosom… insinuirajući rasizam tamo gde ga nema“, napisao je Cicipas.

On je potom nastavio sa objašnjavanjem

„Želim da naglasim da ne gajim predrasude prema bilo kome na osnovu njihovog porekla, etničke pripadnosti ili interesovanja. Duboko žalim ako su moje reči pogrešno protumačene ili uvrede, jer mi to nikada nije bila namera.”

Cicipas je dodao da njegove primedbe nisu imale za cilj da potkopaju Kirgiosovu sposobnost ili inteligenciju.

„Jednostavno sam nameravao da izrazim svoje viđenje određenih aspekata njegovog stila igre, praveći poređenja sa strašću i intenzitetom koji se često povezuje sa košarkom. Bio je to pokušaj da se istakne dinamična i zadivljujuća priroda njegovog pristupa igri, a ne kritika njegovog karaktera ili sposobnosti. Idući dalje, obavezujem se da ću više paziti na svoje reči i uticaj koji oni mogu imati“, zaključio je Cicipas.

Kirjos mu to nije zamerio već je odmah spustio tenziju.

„Bila je to veoma žestoka bitka. Ponekad kao igrači idemo na ove konferencije za štampu, a da ne probamo meč… Imali smo neke lude bitke i duboko u sebi znam da voliš moj stil tenisa. Svi smo mi dobri.”

Kirjos je prošle godine stigao do finala Vimbldona, a pobedio je Cicipasa u četiri seta u meču koji je često pretio da izmakne kontroli. Kirijos je opomenut zbog psovki i vodio je uzastopni dijalog sa sudijom, dok je Cicipas izgubio prisebnost i pokušao da udari svog protivnika smečom loptice.

BONUS VIDEO Deset minuta sjajnih poena, čudnih i smešnih situacija na travi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar