Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Srpska teniserka Olga Danilović pobedila je Karolin Dolehajd sa 6:3, 6:1 u finalu turnira u kineskom Gvangdžuu za titulu i 250 WTA bodova.

Danilovićeva je iskoristila činjenicu da je u dobrom naletu forme, ali i to što je Amerikanka igrala sedam mečeva u osam prethodnih dana, pa se Srpkinja domogla druge titule i najboljeg renkinga karijere.

PROČITAJTE JOŠ:

Danilovićeva će od ponedeljka biti 52. teniserka planete, što znači da bi mogla da izbegne kvalifikacije za Australijan open, a ako nastavi ovako do kraja godine može i dodatno da popravi i učvrsti sebi poziciju na WTA listi.

Bila je dominantna tokom čitavog meča sa Dolehajd i ako se izuzme nekoliko manjih oscilacija i padova u igri tokom prvog i drugog seta, bila je gotovo perfektna, pa nije čudo što je šest godina posle titule na turniru u Moskvi, uzela svoju drugu.

Dolehajd je još i imala šansi dok nije bekhendom izbacila lopticu preko osnovne linije za 5:1 i brejk koji je Danilovićevoj doneo šansu da servira za titulu, što Olga hladnokrvnog izraza lica nije htela da ispusti.

Foto: COLIN MURTY / AFP / Profimedia

Olga je prvu brejk loptu u meču prokockala tako što je odigrala prvo dobar bekhend u dijagonalu, a onda je bila nestrpljiva kada je probala da ispali jedan po paraleli.

To je Dolehajd iskoristila da veže tri poena i uzme gem za 2:1.

Olga je u sličnoj situaciji u petom gemu pogodila savršen bekhend uz liniju za novu brejk priliku i tada se Dolehajd izvukla kik servisom.

Olga je u tim trenucima kontrolisala razmene i igrala je dobro sa osnovne linije. Jednim odličnim forhendom u ugao izjednačila je u istom gemu na 40:40, a onda naterala protivnicu da pogodi mrežu za treću brejk priliku.

I još jedanput se Dolehajd spasila servisom, da bi Danilovićeva ubrzo ispalila razoran ritern na servis u suprutnu stranu za novu brejk šansu koju je iskoristila.

Foto: Tanjug / AP Photo/Trevor Collens

Duboki udarci i pritisak na Dolehajdovu se isplatio, prebacila je osnovnu liniju i Srpkinja je povela sa 3:2 uz prednost brejka.

Dolehajd je mogla da vrati brejk u osmom gemu kada je imala dobar ritern na 30:40, ali je onda odigrala drajv-volej, Olga je ostala na pravom mestu i matirala je odličnom paralelom iz bekhenda.

Amerikanka je zatim pogodila mrežu za prednost Srpkinje koja je potom spasila još jednu brejk loptu. Gem je „zatvorila“ kada se njena rivalka odlično izvukla na forhend za ritern, ali naišla na savršen blok Danilovićeve.

Strašan ritern odmah u prvom poenu narednog gema značio je rast samopouzdanja Danilovićeve koja je na 15:40 realizovala brejk i set loptu za 1:0.

Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Drugi set je otvorila veoma loše, slabim prvim servisom što je rezultiralo ranim brejkom Amerikanke, ali čim se malo Olga stabilizovala, usledio je odgovor ribrejkom za 1:1.

Usledila je mnogo bolja igra srpske igračice koja je ređala dobre udarce dok Karolin Dolehajd nije imala mnogo rešenja i ubrzo se našla pred nemogućom misijom i gubila je sa 4:1.

A kada je došlo do brejka za 5:1 i kada je Olga uspela da izdrži u razmeni i sačeka grešku rivalke, delovalo je da krstari ka tituli.

Dolehajd je u poslednjem gemu rešila da malo „začini čorbu“ i spasila je nekoliko meč lopti Danilovićeve, pre nego što je prebacila osnovnu liniju i poklekla za širok osmeh srpske teniske kraljice.

Olga je na kraju imala 24 direktna poena, duplo više od protivnice, i 19 neiznuđenih grešaka, dve manje od Dolehajd.

BONUS VIDEO: Novakov brejk za 3:2 u trećem setu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare