Foto: Nova.rs, Starsport

Sport u službi borbe za vlast.

Izbori u Srbiji koji će se na svim nivoima održati 3. aprila jedni su od najznačajnijih u novijoj istoriji zemlje.

Kao nikada do sada, u izbornu kampanju su se uključili i brojni sportisti i ljudi iz sveta sporta, što na strani vladajućih stranaka, što u kampanji opozicije koja se nada promeni vlasti.

PROČITAJTE JOŠ...

To samo pojačava utisak da bi ovo mogli da budu kako neki kažu sudbonosni izbori.

U okviru vladajućeg SNS-a je već godinama unazad na poziciji ministra za sport jedan od najboljih vaterpolista svih vremena Vanja Udovičić.

Njegova sudbina u slučaju da SNS ponovo osvoji vlast je prema brojnim informacijama neizvesna, ali je Udovičić za vreme boravka na funkciji pokazao da je jedan od vernih vojnika vladajuće stranke.

Na listi za predstojeće parlamentarne izbore, SNS je ponovo uključio bivše i aktuelne sportiste.

Bivši košarkaški reprezentativac Marko Kešelj već neko vreme je aktivan na stranačkim skupovima. Bio je prisutan prilikom predaja potpisa, a možemo ga videti i kako putuje Srbijom u okviru kampanje.

Ana Brnabić
Ana Brnabić Foto: TANJUG/ INFORMANIVNA SLUZBA SNS/ GO BEOGRAD

Bivši svetski šampion u džudou i osvajač brojnih medalja, Nemanja Majdov se takođe našao na listi SNS-a za predstojeće parlamentarne izbore.

Majdov se i ranije sastajao sa Vučičem posle velikih uspeha i nije propuštao priliku da se zahvali predsedniku Srbije.

Na listi nema Saše Ćurčića, ali je bio veoma aktivan u kampanji.

Video njegovog govora u kojem neurotično urla sa bine najavljujući Vučića prilikom posete prigradskim naseljima postao je viralan.

Ćurčić svoju vernost predsedniku nije propuštao ni ranije da iskaže u javnim nastupima, a sada je preuzeo i dobro poznatu mantru pljuvanja po opoziciji, u ovom slučaju po liku i delu Vladete Jankovića.

Ni opozicija nije krenula u trku bez poznatih sportskih imena.

Legenda srpskog vaterpola Danilo Ikodinović jedan je od najglasnijih kritičara vlasti godinama unazad, a odlučio je i da se aktivno bavi politikom. Ikoinović je ukazivao na brojne probleme u sportu, sportskoj infrastrukturi i odlučio je i da se potpuno aktivira.

Danilo Ikodinović i Miroslav Aleksić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

On je postao deo Narodne stranke Vuka Jeremića u koju je zajedno ušao sa bivšim fudbalerom Ognjenom Koromanom.

Koroman je poput Dače imao žestoke javne istupe i bez dlake na jeziku kritikovao aktuelnu vlast.

Jedno od većih iznenašenja bio je ulazak u politiku Duleta Vujoševića. Iako je proslavljeni trener Partizana još dok je bio na klupi crno-belih imao česte izlive kritika na račun Aleksandra Vučića i njegovih veza sa Crvenom zvezdom, nastavio je to da radi i posle toga, ovoga puta je stvar podigao na viši nivo.

Njegovo prijateljstvo sa Borisom Tadićom rezultiralo je učešćem na listi „Ajmo ljudi“ za izbore u Beogradu, a proslavljeni trener figurira i kao jedan od kandidata za gradonačelnika.

On često u poslednje vreme ukazuje na veze vlasti i kriminalizovanih navijačkih elemenata.

Poslednje ime koje je odlučilo da javno istupi u borbi protiv aktuelnog režima još jedno je proslavljeno košarkaško ime.

Legenda Partizana i reprezentacije Srbije, Miroslav Berić je u razgovoru za dnevni list „Nova“ govorio o podršci opozicije da smeni vlast.

„Prema svima gajim veliko poštovanje i cenim ovo što rade, imajući u vidu linč kroz koji prolaze. Naglasio bih pre svega ono kroz šta prolaze Marinika i Dragan Đilas u poslednjih nekoliko godina. U taj voz su sad ušli i Zdravko Ponoš i Vladeta Janković. Želim im da izdrže sve to, jer pravda uvek pobeđuje“, rekao je on.

Sportska arena zamenjena je političkom, a ulog će u nedelju 3. aprila biti mnogo veći od trofeja. Ovoga puta je u pitanju borba koja bi mogla da definiše živote svih građana narednih godina.

BONUS VIDEO Vujošević: Vučić je rešio da uništi Partizan

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar