Foto: AP Photo/Matthias Schrader

Neodvojiv deo novogodišnjih praznika.

Iako je sezona u ski skovima uveliko počela i borba za titulu u generalnom plasmanu, za većinu prosečnih ljubitelja ovog zanimljivog sporta sve kreće 29. decembra kada je na programu takmičenje u Obersdorfu, prvoj od četiri skakaonice čuvene novogodišnje turneje.

Jedinstven sistem takmičenja, poseban nagradni fond i oči čitavog sveta biće uperene u Nemačku i Austriju, gde će pored pomenutog Obersdorfa takmičari skakati i u Garmišpartenkirhenu, Insbruku i Bišofshofenu.

PROČITAJTE JOŠ:

Tako su pored ruske salate, sarme i pečenja i novogodišnjeg mamurluka neizostavan deo ovih praznika i pomenute četiri skakaomice.

A kada je samo takmičenje u pitanju, titulu brani Norvežanin Halvor Egner Granerud koji je posle 16 godina doneo titulu u svoju zemlju. Granerud ne briljira ove sezone i nalazi se na 13. mestu i nije u najužem krugu favorita, ali je poznato da mnogi znaju da eksplodiraju baš tokom ove turneje, a nekada iskoče nova imena.

Ipak, sa dva četvrta mesta na prethodna tri takmičenja, Granerud je najavio podizanje forme.

Od početka godine dominiraju Austrijanci i Nemci koji su pobedili na svim takmičenjima ove sezone.

Štefan Kraft je u prvom delu sezone razbio konkurenciju. Apsolutni je lider, ostvario je čak pet trijumfa prebacio granicu od 100 uspona na pobednički podijum. On je takođe i poslednji Austrijanac koji je osvojio turneju Četiri skakaonice i to pre osam godina.

Rekordni letovi na Četiri skakaonice

Oberstdorf – Sigurd Petersen (143,5m)

Garmiš-Partenkirhen – David Kubacki (144m)

Inzbruk – Mihael Hajbek (138m)

Bišofshofen – David Kubacki (145m)

Najveći rivali, ako je suditi prema dosadašnjem plasmanu su dva Nemca. Karl Gajger je bio neprikosnoven u Kligentalu, došao je do duple pobede, dok je Pijus Paške posle deset godina skakanja upisao prvenac u Engelbergu.

I Nemci čekaju titulu na ovoj turneji još od legendarnog Svena Hanavalda pre 20 godina.

U samom vrhu je uvek opasni Karl Gajger koji se nada vrhuncu forme baš na ovoj turneji, ali i nekolicina skakača van austrijsko-nemačkog korpusa.

Foto: Tanjug/Philipp Schmidli/Keystone via AP

Tu su pre svega prethodni šampioni. Rijoju Kobajaš je osvaja turneju dva puta u poslednjih pet godina i prvi je skakač ove sezone koji je došao do postolja a da nije Austrijanac ili Nemac.

Poljaci su prethodnih godina bili najuspešniji, međutim, daleko su Kamil Stoh i David Kubacki, pa i Pjotr Žila, od optimalne forme. Nijedan nije među najboljih 20 u Svetskom kupu. Sada već tradicionalno Finaca nema ni na mapi, dok će oči Slovenaca biti uprte u Anžea Lanišeka.

U prethodne dve godine ni rekordi skakaonica nisu padali, ali kako Štefan Kraft skače u tekućoj sezoni, neće biti čudo ukoliko na jednoj pomeri granicu.


Poredak u Svetskom kupu 2023/2024

Štefan Kraft (Austrija) – 669 bodova

Andreas Velinger (Nemačka) – 447

Pijus Paške (Nemačka) – 443

Karl Gajger (Nemačka) – 414

Jan Herl (Austrija) – 334

Raspored takmičenja

Oberstdorf 

28. decembar – kvalifikacije (16.30)

29. decembar – takmičenje (17.15)

Garmiš-Partenkirhen

31. decembar – kvalifikacije (13.45)

1. januar – takmičenje (14.00)

Inzbruk (Austrija)

2. januar – kvalifikacije (13.30)

3. januar – takmičenje (13.30)

Bišofshofen (Austrija)

HS – 142m

5. januar – kvalifikacije (16.30)

6. januar – takmičenje (16.30)


Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar