Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN, EPA-EFE/CJ GUNTHER, EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Sve spremno za novo nadmetanje "jajastom" (mada je više elipsastog oblika, ali dobro) loptom.

Godine 1990. grupa „Queen“ izbacila je pesmu koja će u narednim decenijama postati jedna od najkorišćenijih numera u svetu šou-biznisa.

Iako posvećena Frediju Merkjuriju, u tom trenutku već teško bolesnom, a potpisana od strane ovog britanskog benda, najzaslužniji za njen nastanak bio je čuveni gitarista, Brajan Mej.

PROČITAJTE JOŠ...

Dok su snimali pesmu, Mej je Merkjuriju rekao da će „fizički biti izuzetno teška za otpevati“, na šta je Fredi odgovorio:

„Je**no ću to uraditi, dušo“, na eks popio votku i ušao u kabinu. Kao rezultat nastalo je remek-delo i Fredijev oproštaj uz Brajanov potpis od svih onih koji su Merjkurija pratili još od prvih trenutaka, dok je kao Farok Bulsara, mladić neobičnih zuba ali još neobičnijeg šarma iz Zanzibara pokušavao da se probije u svetu rokenrola.

Upravo bit ove pesme – iako za mnoge bolna – biće svojevrsni „pančlajn“, žig, nazovite ga kako hoćete (ili je bila, zavisi koliko aktivno pratite NFL) za drugi deo 2023. godine, i biće sve dok sat ne otkuca 2:15:35 u noći između četvrtka i petka.

U trenutku kad i poslednji ton ove numere bude utihnuo, Fredijeve reči postaće činjenica, a svetla reflektora stadiona Erouhed u Mizuriju, gde će na teren izaći igrači Kanzas Siti Čifsa i Detroit Lajonsa, na svetlost dana će „isterati“ činjenicu da će ovo biti možda i najneobičnija sezona u novijoj istoriji ne samo američkog fudbala, već sporta generalno.

Naime, po prvi put od sudbonosnog drafta 2001. godine na terenu se neće naći momak iz San Matea, nekada 199. pik na NFL draftu i čovek koji je iz korena promenio svet američkog sporta. U pitanju je, naravno, Tom Brejdi.

Iako je Brejdi navikao navijače na povratke posle penzije, ovog puta je stvar definitivna, pa će po mnogima najveći svih vremena ovog sporta narednu sezonu ispratiti kraj aut-linije.

Ne kao analitičar – Brejdi je rekao da mu je potreban odmor, pa će tek od 2024. postati deo Foksove postavke – ali će sigurno biti, na ovaj ili onaj način, uključen u dešavanja oko nove sezone.

Sad se postavlja pitanje – OK, najveći je otišao – ko je tu da ga zameni, i šta uopšte očekivati od godine koja je pred nama, inače 104. otkako se u SAD igra sport širom planete poznat kao „američki fudbal“?

Krenimo za početak od samog vremenskog „okvira“ koji nas očekuje.

Prva utakmica biće odigrana sa početkom od 2:20 u noći između četvrtka i petka, nakon čega nas očekuje 18 nedelja (17 utakmica svakog tima plus jedna slobodna nedelja) „ligaškog“ dela, potom od 13. do 15. januara sledi takozvani „vajld kard“ vikend čime će započeti plej-of, potom nedelju dana kasnije na programu je „divizijska runda“, pa još sedam dana kasnije sledi polufinale u vidu konferencijske runde, a Superboul je zakazan za 11. februar (12. februar po vremenu u Srbiji) na stadionu u Las Vegasu.

Koga očekivati u borbi za 58. trofej Vinsa Lombardija?

Prvi favoriti su aktuelni NFL šampioni Kanzas Siti Čifsi, predvođeni već viđenim naslednikom Toma Brejdija, Patrikom Mahomsom.

Mahoms kao „prva violina“ orkestra koji sa klupe predvodi simpatični brka Endi Rid, od mnogih smatran za najboljeg trenera 21. veka (uz Bila Beličika, da se ne naljute navijači Nju Ingland Pejtriotsa – mada je treneru hrvatskog porekla još ostalo da se dokaže da zapravo ume da pobeđuje i kad nema Brejdija), zatim Trevis Kelsi (trenutno povređen) kao najbolji „tajt-end“ lige…

Jednostavno, Čifsi su savršeno dobro podmazana mašinerija koja već godinama „gazi“ sve pred sobom, a koliko je Rid usadio šampionski mentalitet pokazao je i Superboul 57, kada su došli do titule pobedivši Filadelfija Iglse, iako su većim delom meča upravo igrači u ponoćno-zelenoj opremi bili ti koji su vodili.

Doduše, nakon poslednjeg poteza, čini se da će ekipa iz Mizurija imati itekako veliku podršku iz Srbije:

A, gledajući očekivanja brojnih analitičara, ali i navijača širom sveta, Hurts i družina iz „grada bratske ljubavi“ je najveći takmac Čifsima.

Nik Sirijani je u drugoj sezoni na klupi uspeo da ekipu odvede do borbe za trofej, ekipa je znatno jača (Džejlen Karter u odbrani bi trebalo da bude zver, stigli su i fantastični trkači u vidu Deandrea Svifta iz Detroita te Rašard Peni, bivša uzdanica Sijetl Sihoksa…

Jednostavno, izuzev pozicije lajnbekera, ne postoji „slaba tačka“ u ekipi, mada je i to upitno, pa su (sa razlogom) prvi favoriti za osvajanje NFC konferencije.

No, da bi do toga došli moraće da se potrude da prekinu jedan krajnje bizaran trend NFC Istok konferencije. Naime, poslednjih 18 godina ova divizija nije imala istog pobednika dve godine zaredom, a s obzirom na to da Dalas Kaubojsi predvođeni Dakom Preskotom „vrebaju“, očekuju nas najmanje dva spektakla između ova dva tima.

Dalas spada u drugi krug favorita, uz Sinsinati Bengalse, Bafalo Bilse San Francisko Fortinajnerse i, zanimljivo, Njujork Džetse.

Zelena ekipa iz „velike jabuke“ dobila je ogromno pojačanje u vidu Arona Rodžersa, koji je stigao iz Grin Bej Pekersa. Džetsi su momentalno „porasli“ i od ekipe koja je poslednjih desetak godina predstavljala klub za podsmeh došli do jednog od „favorita iz senke“. Doduše, pitanje je da li će Rodžers uspeti da ponovi partije iz Vinskonsina, ali je svakako najveće ime koje je skorije igralo za Džetse i optimizam navijača postoji sa razlogom.

Pogotovo jer je i on sa 39 godina nadomak penzije, pa mu je ovo možda i poslednja prilika da se makar umeša u borbu za plej-of i drugi Lombardijev trofej u karijeri.

Što se tiče Nju Ingland Pejtriotsa, ekipe sa najvećim brojem navijača u Srbiji (u velikoj meri zahvaljujući Brejdiju i dominaciji tima iz Bostona u 21. veku), pred Beličikom i Mekom Džonsom je izuzetno težak zadatak. Ne toliko zbog Brejdijevog povlačenja – uostalom, od prelaska u Tampa Bej Bakanirse prošlo je već tri godine – koliko zbog činjenice da Petsi još uvek ne mogu da se „pohvataju“ otkako je „pukla ljubav“ a Brejdi hladni Masačusets zamenio vlažnom Floridom i odlučio da svoju karijeru privede kraju u dresu „bakanira“ iz Tampa Beja.

Škripi na sve strane, „magija“ i suva „genijalnost“ koju je Beličik ranije ispoljavao kao da je negde isparila poslednjih godina, te Petsi, što je najgore po navijače ovog kluba, poslednjih godina tavore, i bilo bi potrebno pravo čudo kako bi ove sezone napravili kakav-takav pomak na bolje.

Pogotovo jer im je stigao hvatač Džu Džu Smit Šuster, možda i najkontorverzniji lik lige u poslednje vreme. Tačnije, najiritantniji, jer je teško pronaći navijača koji ga voli zbog njegove navike da, kad god mu se ukaže prilika, navijačima i, što je još gore – rivalima „gurne“ prst u oko, bez ikakve potrebe.

Kada su u pitanju ostali timovi, teško je verovati da iko sem gore nabrojanih ima snage da uradi bilo šta ozbiljnije, možda – i to pod velikim znakom pitanja – Baltimor Rejvensi sa Lamarom Džeksonom i Klivlend Braunsi predvođeni Dešonom Votsonom mogu do plej-ofa (u doigravanje prolazi po sedam ekipa iz obe konferencije – četiri pobednika divizija i tri tima sa najviše pobeda, ukupno 14), a mnogo pažnje biće usmereno ka Tampa Bej Bakanirsima, gde je „komandnu palicu“ od Brejdija preuzeo Bejker Mejfild, nekada prvi pik na draftu i najzaslužniji igrač za povratak Klivlend Braunsa u plej-of, koji je po odlasku iz Ohaja igrao za Karolina Panterse i Los Anđeles Remse pre nego što je kao slobodan igrač došao u redove tima sa Floride.

Sve u svemu, sezona počinje, a nakon 207 dana čekanja pred nama je 157 dana američkog fudbala pre nego što iz Nevade „zagrmi“ drugi hit grupe „Queen“.

Naravno, znate već o kojoj pesmi pričam.

NFL, 1. kolo

Petak

2.20 Kanzas Siti Čifs – Detroit Lajons

Nedelja

19.00

Klivlend Brauns – Sinsinati Bengals

Baltimor Rejvens – Hjuston Teksans

Minesota Vajkings – Tampa Bej Bakanirs

Atlanta Falkons – Karolina Panters

Vašington Komanders – Arizona Kardinals

Indijanapolis Kolts – Džeksonvil Džeguars

Pitsburg Stilers – San Francisko Fortinajners

Nju Orleans Sejnts – Tenesi Tajtans

22.25

Denver Bronkos – Las Vegas Raiders

Nju Ingland Pejtriots – Filadelfija Igls

Sijetl Sihoks – Los Anđeles Rems

San Dijego Čardžers – Majami Dolfins

Čikago Bers – Grin Bej Pekers

Ponedeljak

2.20 Njujork Džajants – Dalas Kaubojs

Utorak

2.15 Njujork Džets – Bafalo Bils

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar