Oni su obeležili godinu za nama.

Iza srpskog sporta je sjajna godina, a Nova.rs je na ispraćaju 2023. izdvojila petoro sportista koji su je obeležili, dok ćete u prazničnim danima biti u prilici da čitate i najjače događaje iz 2023, kao i sve o onima koji nas čekaju u 2024.

Novak Đoković

Novak Đoković Foto:Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

Najbolji sportista planete u većini izbora, imao je istorijsku sezonu i odigrao svaki grend slem meč u sezoni. Osvojio je sedam trofeja u sezoni: Adelejd, Australijan open, Rolan Garos, US Open, masters u Sinsinatiju i Parizu, Završni masters u Torinu.

Prebacio 400 nedelja na vrhu sveta i sigurno će doći do 409 do kraja Australijan opena. Stigao do 24 grend slem titula i pokazao da sa 36 godina igra tenis karijere. Sa Srbijom stigao do polufinala Dejvis kupa.

Zaradio 16 miliona evra, što je treći najbolji učinak u istoriji tenisa.

PROČITAJTE JOŠ

Nikola Jokić

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Po mišljenju mnogih, najbolji igrač planete u ovom trenutku. Doneo Denveru prvu titulu NBA šampiona i proglašen za MVP finala.

Postao ofanzivno najopasniji igrač na planeti i bio u vrhu svih statističkih kategorija u ligi. Porušio većinu rekorda kluba (rekorder po broju skokova) i stigao do četvrtog mesta svih vremena po broju tripl-dablova. Stigao do 116 takvih učinaka.

Bio motor najboljeg tima u ligi i u izboru za najboljeg sportistu Evrope završio na petoj poziciji. Postao zaštitno lice NBA lige. Nije igrao za reprezentaciju na Mundobasketu.

Ivana Španović

Ivana Vuleta Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Prvi put u karijeri postala svetska šampionka na otvorenom, osvojila bronzu na Evropskom prvenstvu u dvorani, te postala pobednica Dijamantske lige. Pokazala je da je sve bolja iz godine u godinu, pa je tako ostavila nacionalni rekord u skoku udalj (7,14 metara).

Osvojila je sva zlata u skoku udalj, jedino joj je ostalo napad na olimpijsko u Parizu 2024. godine. Nakon 2022. je proglašena za sportistkinju godine, a očekivano je da i ove godine ponese tu nagradu.

Angelina Topić

Angelina Topić Foto:EPA-EFE/Olivier Matthys

Velika nada srpskog sporta. Osvojila je zlato na Evropskom prvenstvu za juniore, seniorsko takmičenje završila je na 4. mestu.

Na Svetskom šampionatu bila je sedma, proglašena za najbolju mladu atletičarku sveta, preskočila 1,97 metara na mitingu Dijamantske lige i postavila nacionalni rekord.

Ima samo 18 godina i predstavlja svetlu budućnost Srbije, proglašena je za zvezdu u usponu i najbolju mladu sportistkinju Evrope. Ćerka legendarnog Dragutina i Biljane Topić želi da nadmaši uspehe roditelja.

Stevan Mićić

Stevan Mićić; Foto: Starsport

Osvojio prvo svetsko zlato u rvanju slobodnim stilom za Srbiju usred Beograda u kategoriji do 57 kilograma. Slavio ga je sa tri spojena prsta i sa srpskom zastavom.

Na putu do istorijskog zlata srušio je olimpijskog, pa svetskog šampiona. Micić je doneo prvo zlato Srbiji u rvanju na Svetskom prvenstvu od 2014. godine, kada je to uspeo Davor Štefanek.

Rođen je u SAD, pa je detinjstvo proveo u Čikagu, a onda je 2018. godine odlučio da nastupa za zemlju svojih predaka. San mu je da osvoji olimpijsko zlato.

BONUS VIDEO Angelina Topić izjednačila rekord Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar