Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

Sve zanimljive detalje sa meča pročitajte u blogu Nova.rs

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije poražena je od Turske u finalu Evropskog prvenstva rezultatom 2:3, po setovima 27:25, 21:25, 25:22, 22:25, 13:15.

Ovo je bila deveta uzastopna medalja za Srbiju na velikim takmičenjima, odnosno peta vezana na evropskim prvenstvima.

Finale sa Turskom će se dugo pamtiti, igrala se mnogo kvalitetna i uzbudljiva odbojka, a Srbija kući ide sa srebrnom medaljom.

PROČITAJTE JOŠ:

U dvorani u Briselu bilo je mnogo turskih navijača, tako da se u nekim trenucima činilo kao da se igra u Istanbulu.

Srbija je imala veliku priliku da dođe do evropske titule, pošto je povela sa 2:1 u setovima, ali se Turska nije predavala i na kraju zasluženo slavila na krilima Melise Vargas.

Turkinje su tokom celog meča bolje servirale (8-4 u asovima), bile su efikasnije u napadu (75 naspam 64), ali su više grešile (30 naspram 18), a srpski blok nikako nije mogao da ukroti razigranu Vargas.

Naše devojke borile su se do poslednjeg trenutka, Tijana Bošković je dominirala, ali su protivnice u petom setu bile za nijansu bolje i prevagnule na svoju stranu.

Foto: TANJUG/AP Photo/Virginia Mayo

Bošković je sama osvojila 37 poena, dok je Bjanka Buša imala 13 računajući i četiri bloka. Mina Popović je mogla da bude junakinja, uzela je devet poena, dok je Maja Ognjenović maestralno dizala i razigravale saigračice uprkos tome što se prethodnih dana mučila sa temperaturom.

U taboru Turske posebno se istakla Vargas sa 41 poenom, Erdem Dundar i Zehra Guneš su uzele po 15, a Ebrar Karakurt 13 poena.

Podsetimo, Holandija je uzela bronzu nakonšto je savladala Italiju sa 3:0.

Tuska je bolje ušla u meč, povela sa 1:3, ali je usledila servis greška, a Tijana Bošković nam je donela izjednačenje. Iz kontranapada smo došli do prednosti, a nakon odlične defanzive vezali smo jo jedan poen – 5:3.

Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Servis greška donela je Turskoj poen, a onda je Karakurt nezgodno servirala za 5:5. Ponovo nismo uspeli da napadnemo, pa smo kažnjeni, kao i u narednom poenu za 5:7. Karakurt nam je poklonila jedan poen, ali je Vargas održala prednost za Tursku. Srpkinje su uspele da vežu tri poena i okrenu, a Tijana je onda smečovala u mrežu. Baladin je donela 10. poen Turkinjama, ali je usledila greška iz servisa.

Maja Ognjenović je majstorski podigla loptu za smeč Mine Popović i vođstvo 12:11, ali je Turska uz pomoć našeg bloka stigla do poena. Odličan servis ponovo je napravio problem Srbiji, ali je Popović opet bila sjajna iz kontranapada za izjednačenje. Vargas je upisala 5. poen na meču, ali je Tijana uzvratila na isti način. Dve greške Karakurt donele su nam vođstvo od dva poena – 16:14.

Imali smo priliku da se odlepimo na tri poena prednosti, ali su se Turkinje odbranile, a zatim pogrešile iz servisa. Lozo je realizovala kontru za 18:15, ali je Vargas imala sreće i smanjila. Bošković je „počistila“ liniju, iako nije imala idealnu poziciju za napad, a zatim je Vargas plasirala loptu i prevarila naš blok. Nakon dobrog servisa Turska je stigla na poen zaostatka, a onda i do izjednačenja nakon kvalitetnog bloka.

Foto: AHMET IZGI / AFP / Profimedia

Bošković je prekinula seriju Turske, ali je Paladin uzvratila. Turska je preokrenula nakon blok-auta, ali smo brzo izjednačili. Karakurt je izblokirana za 22:21, ali nismo uspeli da se odbranimo u narednom poenu. Majstorija Mine Popović nam je donela 23. poen, ali servis nije bio dobar za novo izjednačenje. Sara Lozo je smečovala u aut, ali se onda ispravila i to na set loptu za rivala. Vargas je donela drugu set loptu Turskoj, ali je Tijana bila neumoljiva. Pogrešila je Vargas za set loptu za Srbiju, a Paladin je „katapultirala“ loptu u aut za kraj seta – 27:25.

Na 3:3 u drugom setu Jovana Stevanović je pogrešila u napadu, ali smo dobili poklon u vidu servis greške. Tijana Bošković je u kontri realizoavala veoma tešku loptu, a naš blok nije bio dovoljno čvrst, pa je Turska stigla do 5:5.

Jeftina greška Srbije i „kuvana“ lopta Turske donele su 5:7 na semafor, ali je usledila servis greška. Turska je na kratko uspela da se odlepi na dva poena razlike, ali je Mina Popović moćno realizovala naš napad. Dugi poen pripao je Turskoj za 7:9, Buša je za kratko smanjila, ali je brz napad Turskoj doneo 8:10.

PROČITAJTE JOŠ:

Vargas je rešila kontru za tri poena prednosti, a servis greška nam je pomogla da ostanemo u igri. Mina Popović je odservirala as, a malo je falilo da naš blok bude uspešan za izjednačenje. Turska je povela i sa 10:13 nakon odličnog servisa, pa je Gvideti morao da traži tajm-aut.

Tijana je za kratko prekinula nalet Turkinja, ali nas je nova servis greška udaljila od izjednačenja. Vargas je bila mudra i spretna na mreži za 11:15, a Tijana je ponovo uspešno napala. Vargas je uspela da se izvuče iz teške situacije i izbori blok-aut, a onda je servis smestila u mrežu za 13:16. Sjajno se Srbija odbranila i preko Buše došla do veoma bitnog poena.

Vargas i Tijana su direktno razmenile po poen, a Dundar je održala prednost Turkinja. Bošković je ponovo bila neuhvatljiva za protivnice, ali blok nikako nije dobar – 16:19. Karakurt je nakon sjajne razmene rešila poen i donela četiri poena prednosti Turskoj – 16:20.

Foto: Dursun Aydemir / AFP / Profimedia

Sjajne u odbrani bile su Turkinje, malo je falilo da im lopta upadne u polje, ali je na kraju Vargas smečovala za erupciju na tribina i 17:22. Uspela je Srbija da veže dva poena, ali je Turska uz male probleme rešila set u svoju korist – 21:25.

U trećem setu videli smo neverovatan preokret Srbije, o kom bi dugo moglo da se priča.

Poveli smo sa 4:3, a onda je konačno proradio i blok za dva poena prednosti. Usledila je servis greška, a Mina Popović je loše rešila napad za izjednačenje. Vargas je vezala i treći poen za svoj tim, ali je Bošković uzvratila. Propustili smo tri šanse da povedemo, pa nas je Vargas kaznila za 6:7.

Vargas je vezala dva asa, a Tijana je izbacila loptu u aut za 6:10. Bošković je izblokirana za veliku prednost Turske, pa je Gvideti hitno zatražio tajm-aut. Bjanka Buša je prekinula seriju rivalkinja, ali je Tijana smestila servis u mrežu. Erdem se sjajno snašla na mreži za 7:13, a Buša je uz pomoć bloka osvojila poen za Srbiju. Karakurt je zaustavljena namreži, ali je Ozbaj „kuvala“ uspešno za novih pet poena prednosti.

PROČITAJTE JOŠ:

Stevanović je pogrešila za 9:15, Katarina Lazović je potom sve lepo odradila i smanjila prednost Turkinja, a onda bila sjajna i u bloku za 11:15. Iz odbrane smo osvojili poen, a Katarina Lazović je briljantno prebacila blok za 13:15. Guneš je prekinula seriju našeg tima, a onda je još i izblokirala Tijanu Bošković. Pogrešila je Turkinja u servisu, ali je Guneš još jednom bila izuzetna za 14:18.

Bjanka Buša nam je dala nadu i primakla nas na 17:19, pa je Santareli morao da traži tajm-aut. Međutim, Srbija je vezala još dva poena i preko Tijane stigla do izjednačenja – 19:19. Baladin je izbacila loptu daleko u aut, a Buša je bila spretna na mreži za 21:19. Mina Popović je asom donela tri poena prednosti za Srbiju, a Erdem je presekla seriju. Bošković je lagano uzela poen za 23:20, a onda je rešila napad iz nemoguće pozicije za četiri vezane set lopte. Prva nije iskorišćena zbog servis greške, kao ni druga zbog bloka Turkinja. Već kod treće je Baladin smestila servis u mrežu – 25:22.

Turska je opet bolje otvorila set, došla do 2:5, ali je Vargas pogrešila u smeču. Katarina Lazović nas je primakla na poen zaostatka (5:6), imali smo ubrzo i priliku za izjednačenje, ali se nismo odbranili.

Foto: KRISTOF VAN ACCOM / Belga Press / Profimedia

Vezale su naše odbojkašice tri poena za vođstvo, Vargas je brzo donela izjednačenje, ali je onda pogrešila za 10:9. Uspela je Vargas da poentira, ali je onda zaustavljena dvojnim blokom. Turska je proekrenula za kratko i to asom, ali je Tijana majstorski poentirala. Igralo se poen za poen do 13:14 kada je Srpkinja pogodila sajlu.

Od Tijaninih smečeva nije bilo odbrane, ali je Turska ipak uspela da dođe do 16:18. Srbija je uspela odmah da se vrati i poravna rezultat na 18:18, pa 19:19, a Guneš je izbacila loptu u aut, pa je zatražen čelendž sa klupe Turske. On je bio uspešan, a onda je asom Turska stigla do 19:21.

Tijana Bošković nas je održala u igri i sa dva poena smanjila na 21:22, ali je Vargas rešila bitnu akciju. Imali smo čistu kontru, bili na korak od dobijenog poena, ali je Mina Popović pogrešila za tri vezane set lopte za Tursku. Kod prve je Baladin izbacila loptu u aut, ali je Vargas osvojila poslednji poen u setu.

Foto: KRISTOF VAN ACCOM / Belga Press / Profimedia

Karakurt je otvorila peti set greškom, ali je napad Vargas bio izuzetan. Mini Popović je malo falilo da bude precizna, ali je Bošković ispravila njenu grešku za 2:2. Vargas je još jednom prošla na mreži, a onda je i Guneš realizovala kontru za 2:4. Bošković je ekspresno smanjila, a naredni poen bio je neverovatan, igračice su padale po terenu, bacale se, ali je Vargas zadala poslednji udarac.

Zbog pecanja je Srbija uzela poen, a onda je Tijana moćno servirala i poravnala rezultat. Mogla je Srbija i da povede, ali je Bošković smečovala u mrežu, odnosno aut. Iskupila se brzo Tijana za 6:6, a onda je uzela još jedan poen, iako nije dobila baš najbolju loptu. Turska je izjednačila nakon sjajnog prijema, a loše dizanje koštalo nas je narednog poena – 7:8. Maja Ognjenović je iskustvom i snalažljivošću uzela poen, ali je Vargas donela prednost Turskoj – 8:9.

Foto: TANJUG/AP Photo/Virginia Mayo

Lozo je izjednačila, ali je Karakurt bila uspešna za novu prednost Turske. Bošković je bila hladnokrvna u napadu, a Vargas je promašila, ali je lopta minimalno kačila našu igračicu, što se videlo tek nakon čelendža – 10:11. Bošković je izblokirana u veoma važnom momentu za 10:12, pa je Gvideti morao da iskoristi tajm-aut.

Pogrešila je Turkinja u servisu, a Vargas je opet bia neumoljiva. Buša je majstorski prebacila blok za 12:13, ali je Vargas nakon tajm-auta donela Turskoj dve meč lopte. Buša je izblokirala Vargas za 13:14, ali je Turkinja bila uspešna drugom prilikom.


Srbija – Turska 2:3 (27:25, 21:25, 25:22, 22:25, 13:15)

Dvorana: Brisel, Belgija. Sudije: Stefano Ćezare, Mari Ketrin Bulanže.

Srbija: Aleksić 2, Bjelica, Bošković 37, Buša 13, Drča, Jegdić, Kurtagić, Lazović 5, Lozo 5, Ognjenović 3, Popović 9, Pušić, Stevanović 3, Uzelac. Selektor: Đovani Gvideti.

Turska: Akman, Akoz, Ajdin, Ajkač, Baladin 6, Čebečioglu, Dundar 15, Guneš 15, Kalač, Karakurt 13, Orge, Ozbaj 2, Sahin 1, Vargas 41. Selektor: Danijele Santareli.

SRBIJA - TURSKA 27:25, 21:25, 25:22, 22:25, 13:15

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare