Foto: Printscreen/RTS

Rukometaši Srbije pobedili su Katar sa 34:24 u trećem meču grupe E na Svetskom prvenstvu u Poljskoj i Švedskoj.

Prvo poluvreme je bilo neizvesno, drugo je bilo razbijanje Katara, koji će u borbu za četvrtfinale morati bez ijednog prenetog boda.

PROČITAJTE JOŠ:

Srbija u drugu fazu turnira prenosi dva boda, iako je meč sa Katarom završila sa dva igrača manje zbog isključenja Jovice Nikolića i Dragana Pešmalbeka.

Prvi je isključen u prvom, drugi u drugom poluvremenu, a Srbija je podizala nivo igre kako je meč odmicao.

U prvom je napad bio dobar, a odbrana loša, a u drugom je Dejan Milosavljev ubijao u pojam igrače Katara svojim odbranama na golu.

Teško je i pobrojati koliko je zicera skinuo i omogućio Vukašinu Vorkapiću, Vanji Iliću, Petru Đorđiću i ostalima da terorišu odbranu Katara.

Naši momci su to i radili tokom drugih 30 minuta, pa se pobeda ni u jednom trenutku nije dovodila u pitanje, a igra iz drugog dela treba da se prenese na prvi u narednim mečevima i Srbija će biti još konkurentnija za prolaz među osam najboljih.

Najefikasniji je u pobedi Srbije bio Bogdan Radivojević sa sedam golova, pratio ga je Vukašin Vorkapić sa šest, a po četiri su imali Mijajlo Marsenić i Petar Đorđić, a po tri Uroš Borzaš i Nemanja ilić.

Na drugoj strani je Ahmad Madadi postigao pet golova, koliko i Abdelrahman Tarek Abdala i Jusef Benali, dok su po tri imali Mustafa Heiba i Ebrahim Šebl Ebaid.

Igrači Tonija Đerone su na teren od prvog minuta izašli veoma raspoloženi za igru u napadu, mada se od prvih napada videlo da će odbranu morati da utegnu.

Razlika u kvalitetu se videla u kreaciji napred, ali su Ahmad Hadadi i Jusef Benali kažnjavali skoro sve propuste u defanzivi.

Da je u Kataru i Rafael Kapote bio raspoloženiji, teško je da bi Srbija imala prednost na poluvremenu.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Posle tvrdog početka, izgubljene lopte Kapotea i pogođene stative Uroša Borzaša, Bogdan Radivojević je nagovestio kakvu će utakmicu imati.

Došao je do lopte i smestio je u mrežu gola Katara, koji je u prvih pet minuta zbog Tareka Abdale i njegovih pogodaka bio u egalu 2:2.

Srbiji su škodila i isključenja, a prvo je dobio Miloš Orbović, mada je Nemanja Ilić prednost Srbiji doneo i sa igračem manje.

Vladimir Cupara je odbranio čist zicer Kapoteu u šestom minutu i Srbija je tada ušla u prvu ozbiljniju seriju.

Foto: Starsport

Radivojević i Lazar Kukić su vukli konce igre, davali golove i kada se nadovezao i Borzaš, te kada je Orbović proigrao Dragana Pešmalbeka, Srbija je uspela da se odlepi na 12:8.

Naš tim je golom Radivojevića iz kontre u 16. minutu otišao na četiri gola viška, imao je posle šuta Ilića sa šest metara i 14:9, ali je onda usledio petominutni pad.

„Orlove“ je uzdrmao crveni karton Jovice Nikolića u tom periodu, pošto je Nikolić laktom u glavu slučajno udario protivnika, dok je ovaj bio u „sendviču“ između dvojice rukometaša Srbije.

Katar je za tih pet minuta naređao četiri gola i potpuno je uhvatio priključak pogocima Kapotea, Madadija i Abdale.

Kukić je u poslednjih desetak minuta ispao iz ritma, ali su ostali uspeli da se trgnu, posebno zahvaljujući potezima Radivojevića.

Standings provided by Sofascore

Mnogo je golova došlo sa krila, falili su dobri potezi sa bekova i manje kašnjenja u odbrani, a Srbija je posle 30 minuta vodila 17:14.

Prve minute nastavka obeležila je nešto bolja odbrana Srbije, što je dovelo do golova Marsenića i Vorkapića i povećanja prednosti „orlova“.

Igrači Katara su izblokirani, Milosavljev je na golu upisao i odbranu, a jedan pas rivala Srbije je završio u autu.

Hasabala je promašio zicer u kontri za Katar, a Vanja Ilić i Petar Đorđić su to kaznili golovima za 21:15 posle osam minuta nastavka u kom je tog trenutka bilo 4:1 za Srbiju.

Foto: Starsport

Milosavljev je skinuo i zicer Samija posle tajm-auta, Ilija Abutović je upisao blok, a Vanja Ilić gol za 22:15 posle 40 minuta igre.

Tu nije bio kraj mukama Katara. Milosavljev je nastavio da briljira, Vorkapić i Đorđić da njegove odbrane pozlaćuju u napadu, pa je tim Tonija Đerone imao 26:17 posle 47 minuta igre.

Vorkapić je postigao neverovatan pogodak uhvativši u skoku promašaj Stefana Dodića, Đorđić je iz pretnje pasivnim napadom „ubio pauka“, a napad Srbije je funkcionisao perfektno.

Već tada je bilo jasno da Katar neće moći da se vrati u meč, Đorđić je pogodio mrežu za prvu dvocifrenu prednost Srbije, pa ni crveni karton, drugi na meču za naš tim nije poremetio ekipu Tonija Đerone.

Meč je ranije završio i Pešmalbek zbog udarca koji je u odbrani zadao Gačeviću, ali je Srbija u tim trenucima i sa dva igrača manje na terenu davala golove i ništa nije moglo da je zaustavi, pa će u narednoj fazi igrati u grupi sa Norveškom, Holandijom i Argentinom.


Katar – Srbija 24:34 (14:17, 10:17)

Dvorana: Spodek (Katovice); Sudije: Horaček i Novotni (obojica iz Češke)

Katar: Lepenica (7 odbrana), Suljaković (0 odbrana), Nader 0, Mahmud 0, Madadi 5, Kapote 1, Memišević 1, Gačević 0, Tarek Abdala 5, Alderi 0, Sami 0, Benali 5, Hasabala 1, Heiba 3, Šebl Ebaid 3, Zakar 0.

Srbija: Milosavljev (7 odbrana), Cupara (2 odbrane), Vorkapić 6, Borzaš 3, Abutović 0, Radivojević 7, N. Ilić 3, Pešmalbek 2, V. Ilić 2, Kukić 2, Nikolić 0, Marsenić 4, Orbović 1, Milosavljević 0, Dodić 0, Đorđić 4.


Katar - Srbija 24:34 (14:17, 10:17)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar