Mogao bi da ostane bez šampionske titule iz 2008. godine.

Berni Eklston, bivši šef Formula 1, otkrio je u intervjuu da je trebalo poništiti trku u kojoj je Britanac profitirao i sakupio ključne bodove. Nedugo nakon toga je Felipe Masa najavio tužbu zbog ishoda šampionske trke 2008. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Te godine je Hamilton osvojio prvu od sedam titula prvaka u jednoj od najneizvesnijih i najkontroverznijih sezona u istoriji, a imao je tada samo jedan bod više od Mase.

Pretekao ga je u poslednjoj krivini poslednjeg kruga poslednje trke. Ipak, ne bi ni bio u takvoj poziciji da nije bilo incidenta u Singapuru. Premijerna trka za Veliku nagradu Singapura ostala je upamćena po aferi „Crashgate“, namernom sudaru koji je izazvao Nelson Pike Junior kako bi pomogao Fernandu Alonsu, kolegi iz tima, da dođe to trijumfa. Zbog sudara je na stazu izašao „sejfti kar“, a Ferarri je pogrešio u taktici sa boksovima, pa je Masa posle promene gume sa vodeće pozicije pao na 13. i ostao bez bodova, dok je Hamilton bio treći.

Britanac je tada stvorio ključnu razliku od šest bodova, a zapravo je trka trebalo da bude poništena, što je potvrdio Ekslton za „F1 Insider“.

Pike je naknadno i priznao da je dobio instrukcije od tima da izleti kako bi namestio trku i omogućio Alonsu da pobedi.

To je otkrio tek godinu dana kasnije, a Eklston je rekao da su on i predsednik FIA Maks Mozli znali za to i ranije. Ipak, nisu odlučili da urade bilo šta.

„Mozli i ja smo obavešteni još za vreme sezone o tome što se dogodilo u Singapuru. Pike otkrio je svom ocu da ga je ekipa tražila da se zakuca u zid kako bi na stazu izašao sigurnosni auto i tako pomogao Alonsu.

Odlučili smo da ne učinitmo ništa jer smo želeli da zaštitimo naš sport od velikog skandala, pa sam uverio Pikeovog oca da do daljnjeg ćuti. Tada je bilo pravilo da je konačni plasman nepromenjiv nakon ceremonije dodele nagrada. Dakle, Hamilton je dobio trofej i sve je bilo u redu.

Imali smo dovoljno informacija da pokrenemo istragu. Prema FIA statutu, trebali smo da poništimo utrku u Singapuru pod takvim uslovima. To znači da se ona nije trebala da se računa za ukupni poredak, odnosno da bi Felipe Massa postao svetski prvak, a ne Luis Hamilton“, ispričao je Eklston.

Masa je najavio da će se boriti za pravdu makar i sa 15 godina zakašnjenja. Tada su ga advokati uveravali da ništa ne može da se uradi.

„Vrlo je tužno saznati da je trka trebalo da bude otkazana i da bih ja postao prvak. Ja sam na kraju bio taj koji je najviše izgubio tim rezultatom“, poručio je Masa za „Autosport“.

„Bitna je pravda. Mislim da, ako si kažnjen za nešto što nije tvoja greška, ako je to posledica pljačke, ukradene trke, pravda mora da bude zadovoljena. Jedina ispravna odluka bila je poništiti tu trku“, rekao je.

Masa je tada bio najbliži tituli, koju na kraju nikada nije osvojio, dok je Hamilton osvojio još šest titula šampiona.

BONUS VIDEO Reakcije Luisa Hamiltona i Maksa Ferstapena nakon trke u Imoli

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare