Foto: Chris Unger / Getty images / Profimedia, KEVIN DIETSCH / UPI / Profimedia

Brok Pardi, momak iz Arizone, nalazi se na sat vremena (ili jednu utakmicu) od postizanja podviga kakav ni Tom Brejdi nije uspeo.

Od ulaska Brejdija u NFL postoji konsenzus da je odluka Nju Ingland Pejtriotsa da ga odaberu kao 199. pika na draftu 2000. godine najbolji izbor na draftu u istoriji.

To je zapravo i logićno – Brejdi je stigao kao neko od koga nije bilo očekivano ništa, a doneo je šest titula timu iz Bostona.

PROČITAJTE JOŠ

Dvadeset i dve godine kasnije, poslednja Brejdijeva sezona bila je ujedno prva za momka koji je kao 262. pik, takozvani „Mr. Irrelevant“, izabran od strane Kanzas Siti Čifsa.

No, već u prvoj godini bilo je jasno da Pardi neće biti baš nebitan, a na putu ka borbi za titulu isprečila se povreda i posle poraz od Filadelfija Iglsa u finalu konferencije.

Godinu dana kasnije, Brok Pardi je postao najveća senzacija američkog sporta i po mnogima Brejdijeva reinkarnacija na terenu. Mada ne bi bilo iznenađenje ukoliko bi Pardi i nadmašio Brejdija – doduše, već sada je uspeo u nečemu što je Tom želeo čitav život.

Kao dečak rođen u San Mateu u Kalifoniji Brejdi je gledao Džoa Montanu i maštao da nosi dres Fortinajnersa. Sudbina je htela da slavu stekne u mnogo hladnijem Masačusetsu i Bostonu donese sa Pejtriotsima šest titula, čime je postao najveći pogodak na draftu u istoriji sporta.

A Pardi bi mogao to da nadmaši. Dečak iz Arizone je u ligu ušao kao poslednji pik na draftu, takozvani „gospodin nebitni“, no te 63 pozicile slabije od Brejdijevog 199. mesta i jedno od najgorih „priznanja“ u NFL-u (primera radi, poslednji pik na draftu dobija takozvani Lousmen trofej koji predstavlja igrača kom ispada lopta) nisu ga sprečile da momentalno postane hit. Pitanje je šta bi bilo da je prošle sezone u konferencijskoj rundi ostao zdrav (meč završio maltene na samom početku zbog povrede). Ove godine tih problema nije bilo, pa je u svojoj drugoj sezoni Pardi odveo Fortinajnerse do Superboula i došao do prlike da ispiše nove stranice istorije.

Pardi bi, u slučaju pobede, postao treći „Mr. Irrelevant“ koji je osvojio Superboul, posle lajnbekera Martija Mura, koji je SB osvojio 2001.. godine sa Nju Ingland Pejtriotsima, i šutera Rajana Sukopa. Sukop je, interesantno, do titule došao 2021. godine sa Tampa Bej Bakanirsima za koje je je kao kvoterbek igrao Tom Brejdi, i to pobedivši upravo Čifse, tim koji ga je izabrao 2009. godine.

No, Pardi će postati prvi kvoterbek koji će kao poslednji pik na draftu zaigrati u borbi za titulu od samog početka. Još ako osvoji – a potencijalno bude i MVP…

Priča se piše sama.

BONUS VIDEO Golman uhvatio loptu iz sedmerca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar