Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Tradicija ili modernizam. Osveta ili dominacija. Poslednji ili prvi. Crveno-zlatno ili crveno-belo. Lopta je jajasta, za pogodak se dobija šest poena, a trofej nazvan po najvećem po 58. put će biti dodeljen šampionu. Mesto odigravanja - Las Vegas, Nevada. "Grad greha", dva tima i jedno pitanje - ko će osvojiti Superboul, Kanzas Siti Čifsi ili San Francisko Fortinajnersi?

Po prvi put u istoriji grad čuven po kazinima biće poprište odigravanja najgledanije utakmice američkog sporta koja će odrediti šampiona za sezonu 2023/2024 u NFL šampionatu.

Rivali su „stari znanci“ u borbi za trofej koji nosi ime čuvenog Vinsa Lombardija, a da li će trofej iz Nevade otići put Kalifornije, ili sa aktuelnim „vlasnicima“ krenuti nazad u Mizuri biće jasno u noći između nedelje i ponedeljka (00.30, uz prenos uživo na portalu Nova.rs).

PROČITAJTE JOŠ...

Jedno je sigurno – jedna „suša“ biće prekinuta.

San Francisko u Superboul ulazi sa ciljem da prekine post dug 29 godina, pošto je poslednji put titula osvojena sada već davne 1995. godine, kada je na poziciji kvoterbeka igrao Stiv Jang, a prvi tačdaun na meču postigao podjednako čuveni Džeri Rajs, jedan od najboljih hvatača u istoriji lige.

Sa druge strane, Čifsi imaju priliku da prekinu niz od 19 sezona bez odbranjene titule – poslednji put dva puta zaredom šampionske konfete bile su u bojama Nju Ingland Pejtriotsa u eri Bila Beličika i Toma Brejdija, 2004. i 2005. godine, pošto su i 2023. osvojili titulu pobedom nakon preokreta nad Filadelfija Igllsima, 38:35.

Meč u Las Vegasu biće direktan okršaj dve ekipe koje su na tom mestu bile viđene i pred početak. Čifsi su do Superboula stigli po četvrti put u poslednjih pet godina, na prethodna tri dva puta su slavili, od čega je prvi bio upravo protiv Fortinajnersa 2020. godine.

I tada je Čifse predvodio Patrik Mahoms, a Kanzas Siti prvi put od 1969. godine stigao do najvrednijeg trofeja.

Mahoms je u međuvremenu potvrdio status najboljeg kvoterbeka u poslednjih nekoliko godina, pa u meč ulazi kao apsolutno prva zvezda lige.

Mali kuriozitet – za Fortinajnerse je tada na mestu kvoterbeka igrao Džimi Garopolo, projektovani naslednik Toma Brejdija na mestu organizatora igre Nju Ingland Pejtriotsa koji je „zaobilaznim putem“ stigao do dresa tima iz Kalifornije i borbe za titulu, a koji sada igra za Raiderse, tim na čijem stadionu će Superboul biti odigran.

A upravo je Garopolo dokaz one stare narodne poslovice da „nije kome je namenjeno, već kome je suđeno“. Tako je Džimi ostao prvo bez mesta u Petsima (otišao u Fortinajnerse), zatim je poražen od Mahomsa i Čifsa 2020. sa 31:20, a pred početak sezone 2022/2023 postao je kvoterbek upravo Raidersa jer je njegovu povredu u svojoj debitantskoj sezoni iskristio Brok Pardi i postao najveća senzacija američkog sporta i po mnogima Brejdijeva reinkarnacija na terenu. Mada ne bi bilo iznenađenje ukoliko bi Pardi i nadmašio Brejdija – doduše, već sada je uspeo u nečemu što je Tom želeo čitav život.

Kao dečak rođen u San Mateu u Kalifoniji Brejdi je gledao Džoa Montanu i maštao da nosi dres Fortinajnersa. Sudbina je htela da slavu stekne u mnogo hladnijem Masačusetsu i Bostonu donese sa Pejtriotsima šest titula, čime je postao najveći pogodak na draftu u istoriji sporta.

A Pardi bi mogao to da nadmaši. Dečak iz Arizone je u ligu ušao kao poslednji pik na draftu, takozvani „gospodin nebitni“, no te 63 pozicile slabije od Brejdijevog 199. mesta i jedno od najgorih „priznanja“ u NFL-u (primera radi, poslednji pik na draftu dobija takozvani Lousmen trofej koji predstavlja igrača kom ispada lopta) nisu ga sprečile da momentalno postane hit. Pitanje je šta bi bilo da je prošle sezone u konferencijskoj rundi ostao zdrav (meč završio maltene na samom početku zbog povrede). Ove godine tih problema nije bilo, pa je u svojoj drugoj sezoni Pardi odveo Fortinajnerse do Superboula i došao do prlike da ispiše nove stranice istorije.

Pardi bi, u slučaju pobede, postao treći „Mr. Irrelevant“ koji je osvojio Superboul, posle lajnbekera Martija Mura, koji je SB osvojio 2001.. godine sa Nju Ingland Pejtriotsima, i šutera Rajana Sukopa. Sukop je, interesantno, do titule došao 2021. godine sa Tampa Bej Bakanirsima za koje je je kao kvoterbek igrao Tom Brejdi, i to pobedivši upravo Čifse, tim koji ga je izabrao 2009. godine.

No, Pardi će postati prvi kvoterbek koji će kao poslednji pik na draftu zaigrati u borbi za titulu od samog početka. Još ako osvoji – a potencijalno bude i MVP… Čak bi i AI mogao od te priče da napravi savršen scenario za novi holivudski blokbaster. I to onaj besplatni.

A film će gotovo sigurno biti snimljen i o Trentu Vilijamsu, 35-godišnjem ofanzivnom teklu koji je od 2010. do 2019. u Vašington Redskinsima postao jedan od najboljh, kada je stigla strašna dijagnoza – izraslina na glavi za koju se ispostavilo da je tip kancera, pa je morao da bude operisan.

Usledila je drama sa klubom, problemi, išlo je do te mere da Redskinsi nisu želeli da mu obezbede posebnu kacigu jer je sa uobičajenom imao problema zbog ožiljka od operacije…

Na kraju, 2020. Vilijams je pešao u San Francisko i postao jedan od najvažnijih faktora u povratku nekadašnjeg giganta u sam vrh. Uz naravno Nika Bosu, prvu zvezdu Fortinajnersa kada je defanziva u pitanju.

Navijače će na poluvremenu zabavljati Ašer, ali će najviše pažnje biti usmereno ka Tejlor Svift, koja je posle koncerta u Japanu doputovala u SAD, gde će ispratiti borbu svog dečka Trevisa Kelsija za titulu.

Kelsi i Čfisi će, pored najpopularnije pevačice na svetu, imati iza sebe i skorašnjeg kandidata za najseksi muškarca na planeti.

Sa druge strane, za Fortinajnerse će navijati ostatak Amerike – tačnije, ona polovina koja ne voli Tejlor.

San Francisko, crveno-zlatni tim iz sunčane Kalifornije, igra za svoju šestu titulu, novu stranicu prebogate istorije i pobedu tradicionalnog, i na kraju osvetu za poraz od pre četiri godine – na krilima poslednjeg pika na draftu.

Kanzas Siti , crveno-beli tim iz hladnog Mizurija, igra za nastavak moderne bajke, potvrdu dominacije nad nekadašnjim gigantima – uz Patrika Mahomsa, najboljeg igrača lige u poslendjih pola decenije.

Sve je spremno za konačni obračun u „gradu greha“…

Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar