Foto: KK Crvena zvezda
Foto: KK Crvena zvezda

Košarkaši Crvene zvezde pripreme polako privode kraju, odigrane su sve planirane prijateljske utakmice i turniri, a već predstojećeg vikenda počinje ABA liga, a za njom odmah i Evroliga.

Zvezda je na pripremama iza zatvorenih vrata najpre odmerila snage sa tri srpska kluba i u sva tri meča ubedljivo slavila – protiv Spartaka (94:58), Dinamika (84:50) i Borca iz Čačka (90:73). Nakon toga usledio je turnir u Italiji, gde je doživljen pomalo neočekivan poraz od Dinama Sasarija (76:71), ali je onda došla i pobeda nad Asvelom (77:74). Imali su crveno-beli i nekoliko evroligaških provera, pa su tako pobedili tradicionalno neugodnu Albu (74:56), ali su onda u neizvesnoj završnici poraženi od Bajerna u finalu Magenta kupa u Minhenu (84:82). Za kraj priprema, Zvezda je bila na Kipru, gde je nakon dva produžetka izgubila od Makabi Tel Aviva (112:109), a onda je u neizvesnoj završnici promašila pobedu i protiv Žalgirisa (85:84).

Kada se sve sabere, nije to bio baš sjajan pripremni period kada se gledaju rezultati, ali je Duško Ivanović uklapao kockice i isprobaovao razne opcije i petorke.

PROČITAJTE JOŠ:

Opšte je poznato da Zvezda ima problem sa neizvesnim završnicama u Evroligi, zbog kojih je prošle sezone propustila Top 8, a ta boljka se pokazala i tokom pripremnog perioda. Ipak, ako porazi u neizvesnim završnicama treba da se dožive, onda je svakako bolje to proći u pripremnom periodu, a verovatno je i Ivanoviću sada jasnije kako njegov tim treba da odigra u tim prilikama i u čijim rukama treba da bude lopte, a ko treba da bude na terenu kada se lomi.

Problem za Zvezdu bio je i sporadično priključivanje igrača zbog Munodbasketa, pa su tako Dejan Davidovac i Majk Tobi stigli poslednji, nešto pre njih došao je Marko Simonović, koji bi tokom sezone trebalo da podiže formu i sazreva slično kao Petrušev, dok su Miloš Teodosić i Šabaz Nejpir propustili turnir na Kipru zbog povreda. Upravo od njih dvojice trebalo bi mnogo toga da zavisi u igri crveno-belih, a nema sumnje da obojica imaju kvalitet za najviši nivo Evrolige.

Ono što se moglo videti do sada je da Zvezda ima defanzivne probleme i da će morati da radi na skoku u odbrani, ali nema sumnje da će Ivanović izvući maksimum agresivnosti iz svojih momaka, jer ako on to ne može, teško da iko može.

KK Crvena zvezda
Foto: Starsport.rs

Jago dos Santos je pokazao ogromnu želju za dokazivanje, a njegova energija na terenu je zarazna i mogao bi da bude jedan od glavnih pokretača Zvezdine igre, kao i zadužen za davanje ritma.

Adam Hanga je pokazao da će na obe strane terena biti izuzetno važan za tim, a kao sekundarni organizator se odlično pokazao, dok je redovno bio i među najefikasnijim pojedincima.

U spoljašnjoj liniji mnogo toga će zavisiti od Teodosića i Nejpira, ali Nemanja Nedović neće pasti u drugi plan i to se pokazalo već na pripremama. Takođe, Rokas Giedraitis je uzimao veliki broj šuteva na pripremama i očekuje se da trojke pogađa u visokom procentu i kad krenu one prave borbe.

Ne treba zaboraviti Branka Lazića i Stefana Lazarevića, koji bi defanzivno trebalo da podižu intenzitet, kao i prethodnih sezona. Od Nemanje Bjelice smo takođe malo videli u pripremnom periodu, ali je i dalje pitanje kakva je njegova fizička sprema.

PROČITAJTE JOŠ:

Za Džoela Bolomboja se već znalo da je odličan zaštitnik obruča i dobar skakač, ali pitanje je koliko će minuta dobiti kod Ivanovića, koji sigurna zna šta od njega može da očekuje, pre svega defanzivno.

Luka Mitrović je imao kvalitetan pripremni period, a njegova kratka otvaranja uz svu košarkašku inteligenciju koju ima, mogla bi da budu veliki problem za sve evroligaše. Deluje da se Mitrović odlično uklopio sa novajlijama na pozicijama četvorke i petice, te da bi sa istima trebalo da ima uspešnu saradnju.

Kada je reč o unutrašnoj liniji, Dalibor Ilić i Ognjen Kuzmić bi trebalo da budu u drugom planu, te da šansu dobijaju pretežno kroz ABA ligu. Od Ilića se očekuje iskorak u odnosu na prošlu sezonu, gde je sporadično dobijao priliku, dok Kuzmić može da se iskoristi kao taktička varijanta za neke centre u Evroligi ili kao pomoć sa klupe u nešto lakšim mečevima u ABA ligi.

Zvezda prvi zvanični meč u novoj sezoni igra 30. septembra protiv Igokee u gostima, dok 5. oktobra dočekuje Asvel u prvom kolu Evrolige.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar