Malo ko bi se usudio na takav šut u takvom trenutku i tako hladnokrvno.

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Videlo se od starta polufinala Mundobasketa između Nemačke i Sjedinjenih Država da je Andreas Obst, na kraju strelac 24 poena, odbijao po svaku cenu da dozvoli Amerikancima novu borbu za zlato.

PROČITAJTE JOŠ:

„Drim tim“ nije bio u finalu od Madrida 2014, na prošlom prvenstvu su izgubili u četvrtfinalu, pa onda u doigravanju od Srbije, ovog puta su otišli korak dalje.

Gubili su od Litvanije sa preko 20 poena razlike, pa su sustizali i na kraju otišli na Italiju i, ispostaviće se kobnim, na Nemačku.

A Obst je bio i čovek koji je Nemcima doneo verovatno ključne poene u momentima kad su Amerikanci stegli odbranu i krenuli da je igraju onako kako mogu.

Na 78 sekundi pre kraja, Obst je uradio nešto što dotle više igrača njegovog tima nije imalo hrabrosti da izvede. Bežao je iz bloka Isaka Bonge, Amerikanci su već prišli na poen minusa, iako su koji minut ranije imali dvocifreni zaostatak i kriza u igri Nemačke bila je evidentna.

Obsta je oko bloka jurio Tajris Halibarton koji je po svaku cenu hteo da spreči košarkaša Nemačke da sa loptom uradi bilo šta.

I zaigrao se. Obst je hladnokrvno primio loptu od Denisa Šrudera, digao se na fintu šuta i pustio Halibartona da prokliza ka reklamama.

Ovakve scene u NBA obično završavaju u špicama, kao što je Tajris završio na podu pre nego što je Obst mirno, kao da je na treningu, pogodio trojku za 111:107.

Od tog trenutka Nemačka je otišla i na više od četiri poena viška, Amerikanci su prišli na posed minusa i nisu uspeli da naprave čudesni preokret za finale.

Tamo Nemce čeka Srbija koja je u drugom polufinalu pobedila Kanadu sa 95:86, pa će se u nedelju od 14.40 boriti za titulu prvaka sveta.

Orlovi su u prve tri utakmice do vrha napunili mrežice Kine, Portorika i Južnog Sudana, a dodatnu motivaciju dala im je Mozzart fondacija koja za svaki poen donira 1.000 dinara, a za svaku trojku 10.000 dinara. Na samo tri meča u grupnoj fazi takmičenja prikupljeno je 694.000 dinara, koji će se usmeriti za razvoj sporta među školarcima.

BONUS VIDEO: Selektor Nemačke o Srbiji pred finale Mundobasketa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar