Srbija - Nemačka, U18 finale Evropskog prvenstva
Foto: FIBA

Mladi košarkaši Srbije (U18) poraženi su u finalu Evropskog prvenstva u Finskoj od Nemačke rezultatom 83:93.

„Orlići“ tako nisu uspeli da odbrane titulu prvaka Evrope, koju su prošle godine osvojili na EP u Nišu.

Srbija je u finalu bila oslabljena, jer nije nastupao Mitar Bošnjaković.

PROČITAJTE JOŠ:

Najbolji u timu Srbije bio je Savo Drezgić sa 30 poena, šest skokova i sedam asistencija. Pomogao je i Andrej Kostić sa 23 poena, a Ognjen Srzentić je imao 13 poena i tri skoka.

Kod Nemačke je dominirao Kristijan Anderson sa 31 poenom, Ivan Harčenkov je ubacio 18 uz 10 skokova i osam asistencija, Džek Kajil je imao 15, Hanes Štajnbah 11, a Deklan Duru 11 poena.

Već na početku utakmice Nemačka je napravila veliku seriju od 0:17, te se odlepila na 6:22.

Na kraju prve deonice bilo je 19:33, a Nemci su sigurno ušli i u drugu četvrtinu. Ipak, košarkaši Srbije su se probudili pred kraj prvog poluvremena, proradio je napad, dominirali su Savo Drezgić i Andrej Kostić, pa je zaostatak na velikoj pauzi bio samo šest poena, preciznije 45:51.

U trećem periodu priključio se i Ognjen Srzentić, koji je uneo dobru energiju, a bio je odličan i u napadu i u odbrani. Kostić je imao priliku dva puta da izjednači rezultat, ali je jednom promašio penal, a jednom trojku. Nemci su potom odbili nalet Srbije i na ulazu u poslednjih 10 minuta rezultat je iznosio 58:67.

Pružila je Srbija žestok otpor i početkom poslednje četvrtine, a posle trojke Drezgića i zakucavanja Kostića u kontri bilo je 69:72. Međutim, Kristijan Anderson je bio nezaustavljiv, ponovo je pokrenuo svoj tim kao i u nekoliko navrata pre toga, pa se Nemačka odlepila na 69:78.

Aleksa Dimitrijević je napravio dva vezana faula u napadu, pa je dobio pet ličnih grešaka i morao je napolje. Nemačka je iskoristila nešto slabije napade Srbije i sačuvala je prednost, koja je bila dovoljna za pobedu i titulu evropskog šampiona.

Srbija je na putu do finala dvaput pobedila Izrael (jednom u grupi, pa u polufinalu), a po jedanput Italiju, Letoniju, Finsku i Belgiju.

Nemačka je redom bila bolja od Turske, Hrvatske, Belgije, Danske, Litvanije i Slovenije u polufinalu.

Slovenija je uzela bronzu, pošto je pobedila Izrael sa 84:70 ranije tokom dana.


Srbija – Nemačka 83:93 (19:33, 26:18, 13:16)

Dvorana: Tampere, Hakametsa, Finska

Sudije: Jilmaz, Mačiulis, Ćečareli

Srbija: Vojinović 2, Tofoski 1, Drezgić 30, Srzentić 13, Bošnjaković, Stanojević 6, Šojić 6, Marković 0, Jovanović 2, Plisnić 0, Dimitrijević 0, Kostić 23. Selektor: Vule Avdalović.

Nemačka: Kajil 15, Džordan Miler 3, Anderson 31, Jane Miler 0, Štojber 5, Štajnbah 11, Duru 10, Šroeder, Ivan Harčenkov 18, Lastring, Dories, Kođoe. Selektor: Alan Ibrahimagić.

SRBIJA - NEMAČKA 83:93

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar