Foto: Starsport

Selektor košarkaša Srbije ne dozvoljava igračima da se opuste pred veliko takmičenje u Manili.

Srbija je u sredu uveče pobedila Portoriko sa 110:75, igrala je jaku odbranu i precizno je šutirala, njeni igrači podelili su 36 asistencija i ukrali 14 lopti.

PROČITAJTE JOŠ:

Nije malo, ali nije ni dovoljno za Pešića koji je zadovoljan učinjenim u jedinom meču pred domaćom publikom u Beogradu.

„Dobra prilika da igramo pred našom publikom, zahvaljujem se na poseti i podršci, poseban je osećaj kad igraš kući. Momci su dali sve od sebe, bili su motivisani. Nismo mi tako dobri koliko izgleda, a nisu oni toliko slabi. Imali su vrlo težak put, menjanje vremenske zone, to i nas čeka. To su sve objektivne okolnosti, ali ne treba umanjiti našu igru, bila je na dobrom nivou. Ispunili smo zadatke koje smo tražili, i u odbrani i u napadu. Kad pogledamo statistiku koju mi igramo, koliko puta smo sprečili dodavanje, direktan šut, dali su samo dva poena u prvih 20 minuta po našoj statistici. Nas Portotiko očekuje tamo, druga utakmica na Svetskom, nama će ova utakmica koristiti da vidimo s kim se sastajemo. Mi koji smo u ekipi, svaku ekipu poštujemo, verujemo u naše mogućnosti, ne plašimo se nikoga, moramo da ostanemo skromni i sa mnogo samopouzdanja. Da se nađe balans između skromnosti i samopouzdanja, to treba da bude odlika naše reprezentacije. Momci su svesni odgovornosti, želimo da se predstavimo u pravom svetlu. Vremena nikad dosta, dovoljno, da nas posluži zdravlje, dugačak je put, klima je drugačija, sve to može u jednom danu da poremeti ekipu. Nama najviše treba da igrači ostanu zdravi do početka prvenstva“, kazao je Pešić na konferenciji.

Potom se i našalio tražeći pitanja od novinara, jer u suprotnom „ode da pakuje stvari za Kinu“. U zbilji je potom rekao i da Nikola Topić ostaje u Srbiji, pa će na mečeve sa Kinom i Brazilom 13 košarkaša.

„U Kinu putuje 13 igrača, to je bio plan pre početka priprema. Mali Topić ostaje ovde da trenira. Čeka nas dugačak out, medicinsku ekipu smo proširili. Tamo da se adaptiramo na klimu, vlažnost, na sve što nas čeka. Voleo bih da se Topić pojavi, ali to bi značilo da se neko povredio ili razboleo“, kaže Pešić.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Dodaje da je i Dušan Beslać momak koji vuče povredu, te da ostaje u Beogradu. Nije mogao da trenira poslednjih sedam dana, a sada nastavlja oporavak.

„Nikola Jović, mi znamo koliko može, talentovan dečko, fali mu igranja i iskustva. Ovo što se sada dešava i što se o njemu dosta piše, nadam se da neće poleteti, treba da ispunjava zadatke koji mu se traže“, naveo je selektor koji je istakao kako misli da će „48 sati pre naše prve utakmice odrediti 12 igrača“.

Osvrnuo se i na Stefana Jovića, koji u organizaciji igre može da pruži dragocen doprinos kad je u dobroj formi.

„Videćemo. Teško je reči na koliko je posto mogućnosti, dobro je trenirao i radio, to je veliko iskustvo i znanje. Unosi sigurnost u ekipu, takvog plejmejkera bi svaka ekipa na svetu poželela. Iz dana u dan fizički treba da se pripremi, nije zaboravio da igra. Ako znaš to ne zaboravljaš nikada, samo treba da popraviš fizičke performanse. Imamo desetak dana do početka. U Kini nema nikakvog treninga 18, već samo 19. avgusta. Tri dana posle toga nam je opet put, dobro je što je samo dva i po sata leta. Gledaćemo da stalno radimo i treniramo, da igrači drže tonus, da popravljamo igru koliko je to moguće. Dobro je odlučio pored privatne situacije da je tu. Rad i vreme i za njega i Topića, samo u drugom smislu“, tvrdi Pešić.

Srbija vs Portoriko Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Navodi i kako se radilo posle Akropolis kupa na kom je Srbija upisala po pobedu i poraz.

„Dobar je zdravstveni bilten ostalih. Svaki dan smo posle Grčke radili, nismo izlazili iz dvorane. Sa punom koncentracijom je sve bilo na dobrom nivou. Malo su teške noge, ali to je normalno. Imali smo pre svega nekih nepredviđenih okolnosti, ali to se sada smiruje“, priča selektor, koji je izneo i svoje utiske dosadašnje igre.

„Ja sam zadovoljan igrom. Kad počnu zvanične utakmice neće biti lako. Ovde smo bili motivisani, radimo da neke detalje popravljamo i u odbrani. Dobra je reakcija bila večeras, to su sve iskusni igrači. Tranzicija u odbrani je ključ svega. Imamo ekipu koja može da trči, kada Milutinov zagrebe preko čitavog terena, kako je to važno, ali isto da se vrate na vreme nazad. Dok je bila visoka koncentracija, 20 minuta to je bila veoma dobro. Oni su igrali važnu utakmicu protiv Dominikanske Republike i oni su pobedili i imali su 26 koševa iz tranzicije, a mi smo to sveli na nekih desetak. Ključ je kako se organizovati posle našeg završetka napada. Da tu budemo organizovani i disciplinovani. To bi nam dalo samopouzdanje i sigurnost i onda je lakše u napadu da sprovodimo plan“, zaključio je Pešić.

BONUS VIDEO: Košarkaši Srbije pred meč sa Portorikom u Areni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar